Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Politik, který nevěřil ve filozofii „je to bastard, ale náš bastard“

Víkendář: Politik, který nevěřil ve filozofii „je to bastard, ale náš bastard“

01.09.2018 7:25
Autor: Redakce, Patria.cz

„Ve východní Evropě se jen málo lidí stará o to, jaká byla domácí politika Johna McCaina. Tady byl tento americký senátor symbolem toho, co jsme na Spojených státech oceňovali. Byl slušný, věřil ve svobodu, lidská práva a liberální světový řád. McCain nevěřil ve filozofii typu „je to bastard, ale náš bastard“, která tak často charakterizuje postoj Západu k nedemokratickým režimům. Stavěl se proti autoritářství všeho druhu a stál po boku zemí, které se vymanily z komunismu a jeho pozdějších forem,“ píše na stránkách Politico bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, který nyní působí na Stanford University.

Ilves vzpomíná, že se s McCainem setkal poprvé v roce 1993, kdy jej jako velvyslanec navštívil, aby získal jeho podporu ve snaze o prosazení stažení ruských jednotek z Estonska. Rusové s ním otáleli i přesto, že bylo v roce 1992 schváleno na Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Západ podle bývalého prezidenta ale neměl chuť tento problém řešit, jeho prioritou byly dobré vztahy s ruským prezidentem Jelcinem, a pokud se jim mělo obětovat nedodržování některých méně významných dohod, byly tyto dohody ignorovány. McCain se ovšem postavil proti tomuto trendu a znovu tak ukázal, že má jednu důležitou vlastnost: Politickou odvahu.

„Když Estonsko a další země východní Evropy zažádaly o členství v NATO, McCain byl mezi nejhlasitějšími zastánci takového kroku. Vždy byl ochoten poradit a naslouchal našim obavám,“ píše Ilves. Senátorovy postoje přitom podle něj nebyly jen odrazem toho, že si prošel mučením a vězněním ve Vietnamu, ale byly dány jeho charakterem. Bez něj by totiž neučinil řadu nepopulárních kroků v politice, ani by neodmítl urychlené propuštění ze zajateckého tábora. K tomu měl smysl pro humor, který se projevil například ve chvíli, kdy o Rusku hovořil jako o jedné velké čerpací stanici, což je „jednoduchá a přitom výstižná a pravdivá metafora“.

Když ale přišlo na lidská práva a svobodu, McCain ta slova nikdy nepovažoval za pouhé slogany. Svět si podle Ilvese bude jeho odkazu vážit nejvíce v případě, že bude následovat McCainova příkladu a bude mít jeho politickou odvahu. To znamená i odvahu zastat se slabých ve chvíli, kdy to není jednoduché. Bránit i politické oponenty, když na ně někdo křivě útočí. Odvahu mít pevné názory a také podle toho jednat, říkat autoritářům, že jejich chování je špatné, jít tam, kde je ohrožena svoboda. A být ochoten nést důsledky.

„Před deseti lety chtěl McCain vytvořit „ligu demokratických zemí“, která by sdružovala státy s demokratickými a svobodnými volbami, vládou práva a lidskými právy a stála by proti zemím s despotickými vládci, fašistickou a totalitářskou politikou. V té době se jeho návrh daleko nedostal. Dnes jsou demokracie ohroženy nejvíce za poslední desetiletí a ohrožují je stále ti samí. Ruští a íránští hackeři a státem podporované farmy trolů aktivně podkopávají demokracii, narušují volby, polarizují politiku a rozsévají chaos. Památku McCaina bychom nyní neuctili lépe než naplněním jeho snů,“ míní Ilves.

Zdroj: Politico

 
 

Čtěte více:

Zemřel John McCain.
26.08.2018 12:58
Ve věku 81 let v sobotu zemřel americký republikánský senátor John McC...

Váš názor
  •  
    01.09.2018 12:33

    Mládenci, rudí noci co jste se zde vyrojili, měli byste si zopakovat historii. Konflikt začal komunistický Severní Vietnam podporovaný hlavně CCCP a Čínou s cílem násilím přípojit Jižní Vietnam. A takový boží hovádka se budou otírat o někoho jako byl McCain. Chucpe.
    STX
  •  
    01.09.2018 12:18

    McCain byl prachsprostý válečný štváč, který by všude po světě hájil ameriské zájmy jen bombardováním a agresí. Stačí si přečíst jeho názory ohledně Iráku, Lybie, Srbska, Iránu, Ruska, Ukrajiny atd. atd. atd.
    Peté13
Aktuální komentáře
26.05.2024
9:37Víkendář: Úvahy o snižování sazeb lze na řadu měsíců úplně vypustit
25.05.2024
16:38CNBC: Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh
9:34Víkendář: Eisman o investicích spojených s umělou inteligencí a potenciálu, který má Apple
24.05.2024
22:01Americké indexy ukončily týden růstem  
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data