Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda prodloužila Antivirus A, ministerstvo financí odloží firmám některé daně

Vláda prodloužila Antivirus A, ministerstvo financí odloží firmám některé daně

14.10.2020 15:16
Autor: ČTK

Vláda prodloužila poskytování jednoho z příspěvků z příspěvků z programu Antivirus do konce roku. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do 50.000 korun. Stát bude také firmám proplácet 80 procent náhrady mzdy za lidi v karanténě. Podnikatelům, které zasáhla vládní opatření, ministerstvo financí odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku. Kabinet schválil také příspěvek podnikatelům na komerční nájem a finanční kompenzace pro zájezdové dopravce a kulturu.

Vláda prodloužila Antivirus A do konce roku, podporu zvýšila 

Vláda prodloužila poskytování jednoho z příspěvků z programu Antivirus do konce roku, a to příspěvku A. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do 50.000 korun. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Dosud podniky, na které dopadla nařízená omezení, mohly do konce října získat 80 procent výdělku lidí v uzavřených provozech či náhrad mezd v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy. Náměstkyně ministerstva práce pro zaměstnanost Kateřina Štěpánková ČTK řekla, že se prodlužuje do konce roku také vyplácení příspěvků na část náhrady v karanténě, výše se ale nemění.

"My jsme dnes schválili, prodloužili a modifikovali program Antivirus, a to režim A - pouze ale v té oblasti, která se týká těch firem, které jsme z rozhodnutí vlády z důvodů epidemiologických zavřeli," řekla na tiskové konferenci Maláčová. Pokud je podle ní uzavřená restaurace, stát jejím zaměstnancům uhradí celou superhrubou mzdu do 50.000 korun, a to zpětně od října. "Nechceme, aby firmy propouštěly. Chceme stále udržet tu velmi slušnou nezaměstnanost, kterou ČR má," dodala ministryně.

Ze zveřejněných informací nebylo jasné, zda se prodloužení vyplácení týká i karantény. Maláčová ji nejdřív zmínila v tweetu, v němž schválení oznámila. Ten pak smazala. V novém tweetu už zmínka o karanténě není. Z vyjádření na tiskové konferenci vyplývá, že by se protažení výplaty do konce roku mělo týkat jen uzavřených provozů. V materiálu pro jednání vlády, který ministerstvo práce připravilo a který má ČTK k dispozici, rozdělení podpory pro uzavřené provozy a při karanténě není.

Náměstkyně Štěpánková ČTK řekla, že stát bude ale pokračovat i ve vyplácení části náhrad pro lidi v karanténě, a to ve stejné výši jako dosud. "Je to důležitý prvek programu Antivirus. Karantén přibývá," poznamenala Štěpánková. Podle ní příspěvek při karanténě z Antiviru bude mít dál označení A, navýšený příspěvek pro zavřené provozy má nově označení Plus.  

Česko je od 5. října v nouzovém stavu. Vláda ho vyhlásila na 30 dní. Nejdřív platila omezení provozu. Od pondělí pak musela kulturní zařízení zavřít. Uzavřené jsou i zoologické zahrady, bazény či fitness centra. Restaurace nejsou otevřené ode dneška, mohou mít do 20:00 jen výdejové okénko.

Podle ministerstva práce by výdaje mohly za listopad a prosinec činit 1,9 miliardy korun. Za říjen se může vydat asi 3,6 miliardy korun na mzdové příspěvky asi pro 230.000 zaměstnanců, spočítalo ministerstvo.

Z programu Antivirus se vedle "áčka" vyplácí ještě příspěvek B, kterým stát dorovnává 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29.000 korun superhrubé mzdy. Poskytovat se má do konce října. S prodloužením projednávaný materiál nepočítá. Resort práce v podkladech pro vládu uvedl, že je ale případné obnovení této podpory možné podle potřeby. Třetí podporou z Antiviru s označením C bylo odpuštění odvodů firmám do 50 zaměstnanců za červen až srpen. Dokument pro vládu toto opatření neobsahuje. Maláčová ČTK řekla, že o případném prodloužení příspěvků B a prominutí odvodů menším firmám se bude ještě jednat příští týden.

Odbory a zaměstnavatelé opakovaně požadovali, aby program Antivirus zůstal aspoň do konce roku, než se přijme systémový kurzarbeit. Vláda jeho zavedení naplánovala od listopadu. Na jeho pravidlech se však několik týdnů nemohla shodnout. Její výsledný model odboráři a podnikatelé kritizují. Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že se návrh nepovedl. Teď je novela ve Sněmovně. Opoziční strany ji chtějí upravit.

MF odloží zasaženým podnikatelům úhradu některých daní 

Podnikatelům, kteří byli zasaženi novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru, ministerstvo financí automaticky odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od dneška do konce roku. Schválila to vláda, informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Upřesnila, že opatření se týká podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na které vládní zákazy přímo míří. MF upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ministryně financí, a to i e-mailem.

"Například provozovatelé fitness center či hospodští tak po zaslání oznámení budou mít odloženo placení vybraných daní do konce letošního roku. Aby se podnikatelům vše zjednodušilo, tak oznámení půjde poslat Finanční správě i e-mailem jako to bylo v případě kompenzačních bonusů. Poplatníci, na které se generální pardon nevztahuje, mohou o odklad platby daně zažádat individuálně," uvedla Schillerová. MF zveřejnilo i seznam oborů, kterých se automatické odložení týká. "Takzvaný generální pardon teď finalizujeme, podepíšu ho v odpoledních hodinách s účinností od zítra (od čtvrtka)," řekla na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně.

V ČR dnes začala platit nová opatření proti šíření nákazy. Restaurace, bary a kluby musejí zůstat zavřené. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Fitness centra, posilovny, vnitřní bazény, sauny, wellness, ale také zoologické zahrady musely provoz přerušit už od pátku. Galerie, hrady, zámky, muzea, kina a divadla nefungují od pondělí. Konat se nemohou koncerty, poutě, veletrhy či kongresy. Opatření by měla platit do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu.

Schillerová upozornila, že pokud podnikatelé za letošní rok očekává daňovou ztrátu, může si do výše této ztráty požádat o vratku daně z příjmů, kterou zaplatil ve dvou předchozích letech a do patnácti dnů po podání žádosti o vrácení bude mít peníze na účtu. "Institut zpětného uplatnění daňové ztráty byl přijat právě pro tyto situace," uvedla.

Ministerstvo také informovalo, že nad rámce dnes přijatých opatření mohou podnikatelé nadále využívat některých opatření v rámci tzv. liberačního balíčku, která byla zavedena již během jarní vlny pandemie. Jde například o plošné prominutí správního poplatku za podání žádostí na finanční nebo celní úřad nebo plošné prominutí DPH na bezúplatné dodání základních ochranných prostředků, u nichž vznikla povinnost přiznat daň v období od října do prosince.

"V případě potřeby lze samozřejmě využívat i nejčastější individuální nástroje, které daňové zákony dlouhodobě upravují za účelem zohlednění individuální tíživé situace na straně daňových subjektů," upozornilo MF. Jde o možnost žádat o posečkání daně či rozložení její úhrady na splátky, možnost požadovat snížení či zrušení záloh, možnost žádat prodloužení vybraných lhůt či jejich navrácení v předešlý stav nebo možnost žádat o individuální prominutí úroků z prodlení, penále a pokuty za nepodání kontrolního hlášení.

Schillerová navrhne bonus pro malé firmy a prodloužení COVID III 

Ministryně Schillerová v pátek na mimořádném zasedání vlády předloží návrh kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným bez zaměstnanců ve výši 500 korun denně. Stát by měl peníze vyplácet malým firmám za celou dobu uzavření či omezení činnosti vládními nařízeními kvůli epidemii koronaviru. Musí ale jít o převažující činnost. Schillerová chce také navrhnout prodloužení záruk z programu COVID III, o čemž bude ve čtvrtek jednat se zástupci bank.

O podporu mohli žádat OSVČ a společníci malých firem do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

"Bude se to týkat pouze podnikatelů, kterým jsme zamezili a zabránili v činnosti, například majitele hospody, který nemá žádné zaměstnance nebo nečerpá (program) Antivirus, případně jednatel společnosti s ručením omezeným. Musí se jednat o převážné příjmy z této činnosti," uvedla Schillerová. Odkdy se bude kompenzace datovat zatím není jasné, ministryně nevyloučila, že od začátku nouzového stavu. Ten platí od 5. října. Počet lidí, kteří na bonus dosáhnout, bude podle Schillerové mnohem menší než na jaře.

Ministryně chce též vládě navrhnout prodloužení programu COVID III, který by zatím měl fungovat do konce roku. "Evropská komise dnes sdělila, že prodlouží výjimku na tyto programy do poloviny příštího roku, takže chci navrhnout novelu zákona v tom duchu, aby pokračovaly v příštím roce. Chci, aby se týkal nejen provozních úvěrů, ale i některých typů investičních úvěrů, o tom budeme jednat," řekla Schillerová.

Program COVID III funguje ve spolupráci s komerčními bankami. Do projektu se zapojilo 20 finančních institucí. Na základě tržních podílů jim byly vypočítány výše zaručovaných portfolií. Za půjčky ručí Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců mají nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, mohou získat záruku do 80 procent. Délka ručení jsou tři roky. Maximální výše úvěru je 50 milionů korun.

Podle České národní banky v programu COVID III k 2. říjnu bylo schváleno 1998 žádostí za 12,2 miliardy korun. Kapacita programu je 500 miliard.

Schillerová také uvedla, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) připravuje další dotační program. "Chceme pro majitele zavřených nejčastěji restaurací dotaci na zaplacenou daň z nemovitých věcí," uvedla ministryně financí. Podnikům, které daň zaplatily, by skrze dotaci byla vrácena.

Stát opět přispěje podnikatelům na komerční nájem

Podnikatelé, kterým vláda v boji proti koronaviru nařídila zavření nebo omezení provozu, budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Stát jim přispěje 50 procent z celkového nájemného za toto období. Maximální výše podpory bude deset milionů korun. Na rozdíl od první výzvy programu COVID nájemné nebude přiznání dotace podmíněno slevou pronajímatele. Na program je vyčleněna částka 1,2 miliardy korun. Vyplývá to z vládních materiálů, které má ČTK k dispozici. Program dnes schválila vláda, sdělila ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

O příspěvek na nájem budou moci žádat stravovací zařízení, hudební a taneční kluby a podobné podniky, kina, kongresy, veletrhy, výstavy. Dále mohou žádat o podporu komerčně provozovaná sportoviště jako kurty, kluziště či tělocvičny. Program bude otevřený také bazénům a umělým koupalištím, saunám a wellness. Nárok na podporu budou mít také zoologické zahrady, komerčně provozovaná muzea, galerie, památkové objekty či planetária. Pomoc se vztahuje také na zařízení zaměřené na zájmovou, výchovnou a vzdělávací činnost pro děti a mládež od šesti do 18 let. Oproti původnímu návrhu se program nebude vztahovat na herny a kasina, řekla ČTK Filipová.

S vyhlášením výzvy se počítá v říjnu. Na podání žádosti budou mít zájemci alespoň 30 dní. Na program se vztahuje tzv. dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou může jeden žadatel získat z programů veřejné programy. Suma činí 800.000 eur (asi 21 milionů Kč).

Podnikatelé zasaženi v souvislosti s první vlnou pandemie mohli od 26. června do 30. září žádat o příspěvek na komerční nájem. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispívá 50 procent. Podmínkou bylo, že majitel nájemné o 30 procent sníží a nájemce doplatil pětinu. Ministerstvo průmyslu a obchodu přijalo 18.720 žádostí za 2,6 miliardy korun. Na program bylo vyčleněno pět miliard korun.

V ČR dnes začala platit nová opatření proti šíření nákazy. Restaurace, bary a kluby musejí zůstat zavřené. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Fitness centra, posilovny, vnitřní bazény, sauny, wellness, ale také zoologické zahrady musely provoz přerušit už od pátku. Galerie, hrady, zámky, muzea, kina a divadla nefungují od pondělí. Konat se nemohou koncerty, poutě, veletrhy či kongresy. Opatření by měla platit do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu.

Zájezdoví dopravci dostanou až miliardu korun

Zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu až miliardu korun. Kompenzace, které budou vypláceny za sedačku a den, schválila vláda. ČTK to sdělil ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů. Podle sdružení Česmad Bohemia až polovině z nich hrozí krach.

Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od březnového začátku nouzového stavu až do konce letošního června. Stát totiž zohlední zamrznutí trhu až do konce školního roku. Výše dotace se přitom bude vypočítávat na sedačku a den. Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI. Oproti původnímu návrhu by program zřejmě neměl limitovat autobusy vyrobené před rokem 2000.

Peníze by měly dopravcům pomoci především s leasingovými splátkami. U běžného zájezdového autobusu činí až 150.000 korun měsíčně, u patrových vozidel s cenou kolem 14 milionů korun je to ještě o 100.000 korun více. Firmy budou moci peníze použít i na ukončení činnosti. Podle ministerstva dopravy má podpora umožnit provozovatelům adaptaci na situaci na trhu do druhého čtvrtletí příštího roku. Podle sdružení dopravců Česmad Bohemia, se kterým resort program konzultovalo, podpora dopravcům pomůže, je však nutné jí poskytnout co nejdříve.

Dopravcům během jara klesly zakázky téměř na nulu. V létě, které obvykle patří k nejdůležitějším obdobím pro zájezdové firmy, se dopravci dostali na zhruba pětinu běžného počtu zakázek. Na podzim se ovšem situace opět začala zhoršovat a objednavatelé začali zakázky dopravcům opět ve velkém rušit.

Vláda schválila pokračování COVID kultura, je v něm 750 milionů

Umělci a podnikatelé v kultuře budou moci žádat o dotaci v pokračování programu COVID kultura. Na tuto pomoc je v něm vyčleněno 750 milionů korun, program dnes schválila vláda. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání vlády řekl, že se program otevře ve čtvrtek. Podporu budou moci dostat ti, kdo měli kvůli zavedeným opatřením proti šíření koronaviru zbytečně vynaložené náklady či nemohli pokračovat v umělecké nebo kulturní činnosti. Pokud by vyčleněných 750 milionů nestačilo, Zaorálek uvedl, že mu premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil navýšení.

"Zítra (čtvrtek) vyhlašujeme výzvu, která se týká segmentu kultury, který ještě nemáme dost pokrytý (...) je to segment kultury ziskové a toho se týká COVID kultura II," uvedl ministr. Řekl, že pro jednotlivce je určena jednorázová podoba 60.000 korun do konce roku a podnikatelé mohou v rámci uznatelných nákladů žádat až o deset milionů korun. Podrobnosti zveřejní ve čtvrtek.  

"Pomoc se týká oblasti živého umění, netýká se oblasti filmu, audiovizuální tvorby. Příští týden na vládě chci předložit materiál pomoci oblasti audiovizuální tvorby. Tento segment se pokusím pokrýt určitou sumou a určitou formou pomoci na příštím jednání vlády," řekl Zaorálek. 

"Program (COVID Kultura II) vznikl v úzké spolupráci s kulturní obcí, s majiteli malých divadel, malých klubů, s aktéry v oblasti kumštu, hudby, v oblasti divadelní, v oblasti organizace festivalů a podobně," řekl po jednání vlády ministr průmyslu Karel Havlíček. Struktura nákladů, které si mohou vykompenzovat jednotliví aktéři, je výrazně širší, než jaká byla v letních měsících, doplnil k rozdílu mezi oběma programy.

 Program navazuje na předchozí program COVID kultura, v němž bylo vyčleněno 900 milionů korun, mnozí z potenciálních žadatelů na něj ale nedosáhli. Bylo tomu tak třeba v případě filmových distributorů.

Podpora z nově schváleného programu se poskytne ve formě dotace ex post na marně vynaložené výdaje za jednotlivé kulturní akce či projekty, které vznikly od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020, a za výdaje v kontinuální činnosti v kultuře od 1. března 2020 do 20. listopadu 2020, které byly kvůli opatření vlády výrazně omezeny, přesunuty nebo zrušeny. Podpora může příjemci pokrýt až 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za kontinuálně vyvíjenou činnost v kultuře.


Čtěte více:

Forbes: Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, zchudl ale o 57 miliard
14.10.2020 9:29
Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner...
Evropské akcie ráno směr nemají, koruna ano - dál slábne
14.10.2020 10:57
Jedním z faktorů, které kazí náladu na finančních trzích, jsou nepřízn...
Průmyslová výroba v EU v srpnu zvolnila růst na jedno procento
14.10.2020 11:24
Průmyslová výroba v Evropské unii v srpnu podle sezonně přepočtených ú...
Komentář: Apple uvedl překvapivě technologicky nabitý iPhone 12
14.10.2020 11:41
Společnost Apple včera konečně představila dlouho očekávanou řadu nový...
Rusnok: Pokles ekonomiky bude letos větší, schodek rozpočtu 2021 vyšší
14.10.2020 12:46
Letošní pokles ekonomiky bude zřejmě kvůli nejnovějším opatřením proti...
Bankovní titán Bank of America neuspokojil příjmy a akcie míří dolů
14.10.2020 13:16
Akcie klíčové americké banky Bank of America míří v předobchodní fázi ...
Zisk Goldman Sachs se při nárůstu obchodování téměř zdvojnásobil
14.10.2020 14:28
Společnost Goldman Sachs Group zdvojnásobila zisk na akcii za třetí čt...

Váš názor
  •  
    15.10.2020 9:04

    "Nechceme, aby firmy propouštěly. Chceme stále udržet tu velmi slušnou nezaměstnanost, kterou ČR má," dodala ministryně......to může vymyslet pouze paní Maláčová....příspěvek duchodcům nazve "rouškovné".....s ní je aspoň zábava. Ale jinak by mohla zavést nějaký Antivirus na ten zbytek nezaměstnaných.....to bychom byli potom světová jednička s nezaměstnaností 0%
    abc1
Aktuální komentáře
24.05.2024
22:01Americké indexy ukončily týden růstem  
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  
16:02Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 23. května 2024
15:14Invesco: Jak to nyní vypadá na trhu aktiv s pevným výnosem
13:25Než otevře Wall Street: Elf Beauty, Live Nation, Snowflake  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data