Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká komise pro cenné papíry by mohla přijít o část pravomocí, změny plánuje administrativa Baracka Obamy

Americká komise pro cenné papíry by mohla přijít o část pravomocí, změny plánuje administrativa Baracka Obamy

20.05.2009 17:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Administrativa Baracka Obamy chce sáhnout na pravomoci americké komise pro cenné papíry (SEC). Důvěryhodné zdroje obeznámené se situací podle agentury Bloomberg uvádějí, že plán je již „na stole“ a změny by mohly být představeny již v příštím týdnu.

Návrh údajně přiznává Fedu více pravomocí spojených s dohledem nad finančními společnostmi spadajícími do kategorie „to big too fail“, tedy finančních institucí příliš významných na to, aby je bylo možno nechat padnout bez širšího dopadu na celou ekonomiku. Fed má zdědit některé z pravomocí SEC a další mají být převedeny na novou agenturu. Cílem je převést vzájemné fondy pod kontrolu bankovního regulátora a vytvořit novou agenturu, která bude dohlížet nad produkty spotřebitelského financování. Uvedly to dva nezávislé zdroje pro Bloomberg.

Reputace americké komise pro cenné papíry s její 75letou historií a pravomocemi dohledu nad Wall Street a ochranou investorů pozvolna získává trhliny kvůli obvinění ze strany několika právníků, že komise selhala v počátcích finanční krize a propadla při neschopnosti včas odhalit monstrózní Ponziho schéma Bernarda Madoffa. Jakékoli snahy o přitažení opratí SECu však znamenají „vyvolání války v Kongresu“, který legislativní změny nakonec bude schvalovat. „Byla by to fatální chyba,“ říká bývalý federální soudce a komisař SEC Stanley Sporkin. „Bez ohledu na to, co SEC v minulosti udělala nebo ne, je to stále nejprestižnější instituce ochrany investorů,“ upozorňuje Sporkin.

Šéfka SECu Mary Shapiro nebyla u většiny jednání o změnách v regulaci přítomna a vyjádřila z vládního postupu frustraci. Podle důvěryhodných zdrojů přislíbila tvrdě bojovat proti jakékoli snaze oslabit pravomoci komise.

Americký ministr financí Timothy Geithner a ředitel národní ekonomické rady Lawrence Summers vedou za administrativu snahu o přerozdělení pravomocí dohledu nad finančními trhy. Jak Geithner prohlásil tento týden, chce přinést do regulačního rámce řadu změn, tak aby dosáhl lepší efektivity a zjednodušení podle něho nyní komplikovaného a roztříštěného systému. Geithnerovi mělo být uloženo plán prodiskutovat se Summersem, bývalým šéfem Fedu Paulem Volckerem, bývalým šéfem SECu Arturem Levitem a harvardskou profesorkou práva Elizabeth Warrenovou, která vede skupinu pro dohled na programem TARP. Prezident Obama prohlásil, že by chtěl podepsat novou legislativu týkající se regulatorních změn do konce roku 2009.

Pravomoci SECu dnes sahají od regulace akciových trhů přes dohled nad transakcemi s cennými papíry po plnění informačních povinností společností vůči investorům. Stávající šéfka SEC byla jmenována právě Obamou a nahradila Christophera Coxe, který byl jmenován předchozí administrativou Georgie W. Bushe. Již za Coxe SEC ztratil část pravomocí ve prospěch Fedu poté, co centrální banka musela reagovat na události kolem Bear Stearns (dosazování vlastních pozorovatelů do firem obchodujících s cennými papíry na Wall Street). Předchůdce Geithnera, Henry Paulson, už v březnu 2008 požadoval přesun kompetencí ve prospěch Fedu, který by tak dle jeho slov mohl lépe kontrolovat rizika v celém finančním systému. Na straně odpůrců takového přesunu pravomocí je bývalý šéf SEC Levitt, který argumentuje tím, že snahy centrální banky udržovat finanční systém jako celek solventní mohou potlačit a převážit snahy o postihování firem za porušování práva cenných papírů.

Zatím poslední ránu reputace SECu utrpěla v uplynulém týdnu, kdy senátor Charles Grassley (republikán) vydal zprávu, podle které jsou dva ze zaměstnanců komise pro cenné papíry vyšetřování kvůli podezření z insider-tradingu. Zpráva dále obviňuje SEC z nedostatečného sledování obchodů realizovaných zaměstnanci a uvádí, že jeden z nich prodal své akcie určité společnosti ihned poté, co v ní kolegové zahájili vyšetřování. Oba zaměstnanci, pracující v oddělení SEC dohlížejícím na nepovolené jednání při transakcích cennými papíry, jakoukoli vinu popírají.

Pokud jde o novou agenturu dohlížející nad spotřebitelským financováním, Timothy Geithner dnes v prohlášení pro bankovní výbor Senátu uvedl, že nové finanční produkty jsou přínosem, ale jejich slabá regulace Američany vystavila riziku zneužití, například u kreditních karet nebo hypoték.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
  •  
    21.05.2009 8:39

    Instituce se mění, korupce a neschopnost zůstává ...
    Rákosníček
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m