Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Byl jednou jeden dolar... aneb putování eura přes hory a doly na nejvyšší vrchol

Byl jednou jeden dolar... aneb putování eura přes hory a doly na nejvyšší vrchol

31.10.2007 10:30

Zářný start

1. ledna 1999 zavádí 11 zemí Evropské unie společnou evropskou měnu. 4. ledna euro otevírá obchodování v australském Sydney na 1,1747 USD/EUR a časem roste na téměř 1,19 dolaru. Kvůli válce v Kosovu však brzy přichází pád.

Krize – euro propadá

V prosinci 1999 propadá euro nejprve na 1,00 USD/EUR. O devět měsíců později se při kurzu pod 0,85 USD/EUR množí obavy, že slabé euro destabilizuje světovou ekonomiku. ECB intervenuje za podpory japonské a americké centrální banky. Působení intervence se však zase vytratí a euro se dostává na rekordně nízkých 0,8225 USD/EUR – tedy 30 % pod hodnotu při svém vzniku! Teprve v listopadu vytlačí další kolo intervencí společnou evropskou měnu zpět na 0,86 USD/EUR.

Zavedení eura v hotovosti

V lednu 2002 zavádí země eurozóny euro jako hotovostní měnu. Přechod probíhá hladce a podporuje kurz.

Válka v Iráku oslabuje dolar - euro posiluje

Před invazí v Iráku posiluje euro přes 1,10 USD/EUR. V květnu 2003 se dostává znovu nad svou počáteční úroveň 1,1747 dolaru. V září pak potvrzuje skupina států G7, že chce flexibilnější měnové kurzy. Trhy tuto zprávu interpretují jako signál oslabování dolaru. 28. listopadu 2003 posiluje euro poprvé nad hladinu 1,20 USD/EUR.

Vítězství a porážka – znovuzvolení Bushe sráží dolar

Mnoho investorů spatřuje v opětovném zvolení amerického prezidenta George W. Bushe v listopadu 2004 vzhledem k jeho výdajové politice signál k dalšímu oslabování dolaru. O týden později přeskakuje euro poprvé metu 1,30 USD/EUR, na konci roku se dostává na rekordních 1,3667 dolaru.

Ústava EU – osudné "non"

Na konci května 2005 odmítla většina Francouzů evropskou ústavu. Euro se v důsledku toho dostává pod prodejní tlak. V červenci navíc Itálie spustila debatu o možném rozdělení eurozóny a to stlačilo kurz jednotné evropské měny pod 1,21 USD/EUR.

Zvýšení sazebeuro roste

V prosinci 2005 zvyšuje ECB pod taktovkou prezidenta Jean-Claude Tricheta hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 2,25 %, a zahajuje tak cyklus zvyšování sazeb. Euro posiluje na 1,20 dolaru.

Hypotéční krize – odklon od dolaru

V létě 2007 přichází krize na americkém trhu s bydlením a úvěrová krize. Spekulace o snížení sazeb a ohrožení ekonomického růstu posílají v červenci dolar na rekordní dno 1,3836 USD/EUR.

Euro raketově posiluje

V srpnu přeměňují státy a centrální banky po celém světě své dolarové rezervy stále více do jiných měn včetně eura. Euro dosahuje v polovině září k hlavní světové měně nejsilnější hodnoty ve své historii. Zvýšení sazeb v USA euro vynáší dále vzhůru do nečekaných výšin. Nejvyšší hodnota v historii eura byla dosažena dnes - na 1,4467 USD/EUR.

A jak se bude eurodolar vyvíjet dál? Hlasujte v naší anketě ZDE.

Podle FAZ.net


Váš názor
  • Silné euro
    27.09.2007 16:37

    Jenom se s tím eurem neposerte! Za chvíli vám začne jeho vysoká hodnota spíš vadit, než prospívat. Však Itálie s Francií se už chystá k odvetným opatřením, poté se přidá i Německo a nakonec tato tolik vychvalovaná měna stejně padne. Tak jakýpak copak?
    Bear
    • Re: Silné euro
      27.09.2007 17:12

      bavi mi jak USD nebo EUR jdou dolu proti CZK :) tohle je fakt k smichu :) Zadnej duvod, jenom spekulace. Samozrejme pro velky hraci koupit a prodat par milliardu CZK neni zadnej problem, jenom fakt nechapu proc CNB nezasahne...asi maji radost ze Cesky pastrikari muzou koupit zajezd do jineho kocourkova levneji :) No tak utraceni peniz za hranicemi CR to jenom podporuje...
      edward
      • Eh?
        29.09.2007 2:39

        ČNB nezasahuje? Nejnižší daňové sazby v EU? Intervence jak verbální tak pomocí obchodů na volném trhu? Co by měli dělat více? Kromě toho - proč by měli "velky hraci" nakupovat Kč po miliardách, když jsme v takovém "Kocourkově"?! Myslíte, že naše CB podporuje "pastrikare" kvůli cestování? Viděl jste třeba jak vypadá saldo obchodní bilance ČR (za posledních 24 měsíců)? Jak vypadá pro EU? Jak vypadá pro Japonsko či USA? Podívejte se na ta data a pohyb kurzu měn se Vám nebude zdát tak tajemný.
        Pavel
      • Silne Euro
        27.09.2007 18:08

        No tak ceska koruna posiluje z duvodu menove nerovnovahy ve vztahu k EU. Mnoho faktoru stale pritahuje investory do CR a tim padem je zajem o korunu. Mimo jine mzdy jsou tu porad dost nizke v porovnani s EU, viz dnesnich prumernych 109, tak si trh nachazi svoji cestu jak to kompenzovat. Treba se dockame eura za 15 kc a mzdy budou konecne na podobne urovni. Co to udela s konkurenceschopnosti nasi ekonomiky je ale otazka...
        Alexandr
        • Re: Silne Euro
          29.09.2007 11:39

          1. Mnoho faktoru stale pritahuje investory do CR a tim padem je zajem o korunu. Odpovidam: Ktery investory mate na mysli? A pokud vim investor vybere zisk. Skoda vyplati VW pres 8mlrd. (v tom to pripade je jasny ze kurz 27.5 je prijatelny pro velky investory ktery vibiraji ziski: vetsinou to jsou financni skupiny ktery vibiraji nemaly zisky ktery jim vydelyvaji banki v CR - coz je v normalni zeme EU neni mozny). Mzdy??? proboha, produktivita praci v CR je tak nizka, ze uz ted mzdy neodpovidaji tomu co ten zamestnanec pro firmu vydelava. Mzda se nepocita podle kurzu CZK-EUR. Takze naklady pro zamestance jsou momentalne v EUR vysoke vezmeme li v uvachu ze Cesky trh je maly (10mln vcetne kojencu :) - je to tak pulka NY) a tim padem zbozi je min konkuretni na trhu EU. Takze znovu vyhody pro velke firmy ktery prodavaji vyrobky vetsinou draz nez treba v zeme puvodu i kdyz jsou vyrobeny v Cine (priklad Nemecko). Rust ekonomiky....tim jako myslite to ze ten rust je podporen spis utracenim i kdyz na dluh. No jasny - banka pujci penize ktery stejne taky pujce u materske banki nebo treba na jinem trhu. Hm...taky velka vychoda spocitame li sazby a vyvoj kurzu CZK-EUR. Obchodni bilance? Ano, to je silnej argument...otazka ale zni jak dlouho to bude kdyz pad EUR ubira zisky exporterum? Osobne mam firmu ktera vyvazi sluzby do jinyh zemi - 99% zakazniku jsou mimo CR. Uz ted presuvame 80% nasi pracovni sily do London protoze ta produktivita je lepsi. Na co potrebuji platit 1500 EUR kdyz mi vyrabi rekneme jako priklad 15 000 kdyz v takovem Londone pri naklade 4 000 liber ten zamestanec vydela na 40 000 liber???
          edward
          • produktivita
            03.10.2007 15:45

            Sice je to trochu mimo misu,ale nejaky cas jsem pracoval v anglii u nadnarodni firmy a muzu rict, ze produktivita prace tam byla rozhodne nizsi nez v Prazske pobocce.Co u nas zvladne jeden tam delali tri.Samotna metoda "doublechecking" kdy dva lidi kontoluji praci po prvnim mluvi sama za sebe.Debaty o ho.. tam byly na dennim poradku.
            tom
            • Re: produktivita
              31.10.2007 17:51

              Mam presne tu samou zkusenost ale ze Svycarska a Lucemburska. A to se jeste placaji po zadech jak maji vysokou pracovni moralku a kam se na ne CEE hrabe... Je to trosku k placi kdyz za to berou 2-3 krat vice :(
              Jan
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m