Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Slovensko vyhlásí tendr na výstavbu pátého bloku v Bohunicích, mezi zájemci bude i ČEZ

ČTK: Slovensko vyhlásí tendr na výstavbu pátého bloku v Bohunicích, mezi zájemci bude i ČEZ

21.01.2008 16:29
Autor: ČTK

Bratislava 21. ledna (ČTK) - Slovensko se ještě v tomto roce chystá vyhlásit soutěž na výstavbu pátého jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích. Elektrárna, která by měla nahradit výpadek výroby energie po odstavení jiných atomových či tepelných bloků, by měla začít fungovat po roce 2020. Uvedl to dnes slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek po setkání s českým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem. Česká vláda je v tomto ohledu vázána koaliční smlouvou, která na žádost zelených výstavbu nových jaderných zdrojů blokuje.

Jedním z uchazečů o výstavbu elektrárny bude česká skupina ČEZ. "Slovensko je v oblasti našeho zájmu. Až bude tendr vyhlášen, určitě se o něj budeme zajímat," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Slovenské ministerstvo hospodářství se podle Jahnátka rozhoduje, zda půjde o jeden blok s instalovaným výkonem 1100 megawattů nebo o dva bloky s produkcí po 600 megawattech. Ve druhém případě se ale Slovensko nemůže opřít o prototyp. Země kromě toho nemá vyjasněný náhradní energetický zdroj, například pro období výměny paliva.

Dokumentaci pro mezinárodní soutěž by mělo ministerstvo připravit v polovině roku. Jahnátek předpokládá, že se navržené projekty budou posuzovat tři až pět let a výstavba potrvá osm až deset let. Vláda chce tendr podle ministra konzultovat s Mezinárodní agenturou pro jadernou energii (MAAE).

K výstavbě nových jaderných elektráren přiměl slovenskou vládu premiéra Roberta Fica předpokládaný nedostatek elektřiny, zejména po letošním odstavení druhého bloku bohunické elektrárny V-1. V Bohunicích vyrábí elektřinu i mladší jaderná elektrárna V-2.

Slovensko musí také ukončit provoz několika starších tepelných elektráren. Kromě Bohunic vláda počítá s dostavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích. Kabinet také uvažuje o výstavbě další jaderné elektrárny na východě země.

Jahnátek dnes potvrdil, že očekávaný nedostatek energetických zdrojů na Slovensku zřejmě upevní pozici ČEZ jako hlavního dodavatele elektřiny ze zahraničí. ČEZ dosud využíval Slovensko jako tranzitní zemi při vývozu elektřiny na jihovýchod Evropy. V následujících letech mezi odstavením starších a spuštěním nových bloků si však bude Slovensko odebírat více pro sebe na úkor tranzitu.

Podle Jahnátka by mohly dodávky od ČEZ pomoct Slovensku vytvořit "virtuální elektrárnu," která by Slovensku zajistila výkon 1000 megawattů, což zhruba odpovídá produkci jednoho jaderného reaktoru. Podle Jahnátka s ČEZ vyjednává Slovenská energetická přenosová soustava (SEPS). Dodávky na rok 2009, kdy země pocítí deficit ve výrobě, už má SEPS podle Jahnátka domluvené.

ČEZ, který se neúspěšně ucházel o většinový podíl ve Slovenských elektrárnách (SE), nedávno ohlásil dohody o výstavbě elektráren ve spolupráci s bratislavskou rafinérií Slovnaft a s košickými ocelárnami U.S.Steel. Skupina se například nyní účastní soutěže na strategického partnera v projektu výstavby jaderné elektrárny v bulharském Belene.

V Česku v tuto chvíli nejsou konkrétní záměry rozšiřovat jaderné elektrárny nebo stavět nové, o věci se ale diskutuje. Premiér Mirek Topolánek navíc v rozhovoru pro rakouská média vyjádřil tento měsíc naději, že se nové moderní jaderné reaktory budou stavět nejen v České republice, ale i v dalších zemích. Jaderná zařízení v Česku vyrábí mimo jiné Škoda JS.


Váš názor
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.