Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street - Makrodata v minulém týdnu v USA naznačila, že scenáře o americké recesi se asi nenaplní

Wall Street - Makrodata v minulém týdnu v USA naznačila, že scenáře o americké recesi se asi nenaplní

16.06.2008 12:41

Americké akcie v minulém týdnu zažívaly nejasný směr, kde se růst s poklesy střídal, jak na horské dráze, vliv na trhy měla i makrodata, kterých nebylo málo:

Hned na začátku týdne byl zveřejněn počet rozjednaných prodejů existujících domů za měsíc duben, který překvapivě vyskočil o 6,3 %, zatímco analytici podle Reuters očekávali pokles o 0,5 % po březnovém snížení o 1,0 %. Index rozjednaných prodejů domů, který sestavuje Národní asociace realitních kanceláří na základě počtu smluv podepsaných v daném měsíci, vzrostl na nejvyšší hodnotu od loňského října, konkrétně na 88,2 bodu z 83,0 bodu v březnu.

S tím byl spojen počet žádostí o hypotéku podaných v minulém týdnu vzrostl vůči poslednímu květnovému týdnu o 10,9 %. Index hypotéčního trhu, který každý týden zveřejňuje asociace hypotéčních bank (Mortgage Bankers Association) vzrostl na 557,1 bodu, v meziročním srovnání však je o 16,5 % níže.

Minulém týdnu vystoupil s projvem šéf Fedu Ben Bernanke, kde dal najevo, že jeho instituce hodlá důrazně zasáhnout proti inflaci, která se kvůli prudce rostoucím nákladům na energie šplhá vzhůru. Naznačil tak, že by se úrokové sazby již letos snižovat neměly a že pravděpodobnější je naopak jejich zvýšení. Tyto zprávy finanční trhy přiliš rádi neslyší a vyčkávaly, jak dopadnou páteční makrodata, která by slova o inflačních obavách obavách posílily nebo oslabily.

V úterý přišly údaje o obchodní bilanci, kde dovoz žene vzhůru rostoucí cena ropy, slabý dolar naopak stimuluje poptávku po amerických vývozech, a tržby za americké zboží v zahraničí jsou tak jedním z mála světlých bodů v churavějící americké ekonomice. Vývozy vzrostly o 3,3 % na rekordních 155,6 mld. USD, dovozy se zvýšily o 4,5 % na rovněž rekordní úroveň 216,5 mld. USD.

Pozitivně reagovaly finanční trhy na maloobchodní tržby za květen, které vzrostly o 1 %, tedy dvakrát více, než se očekávalo (+0,5 %) po 0,4% růstu v dubnu. Po vyloučení automobilového sektoru tržby vzrostly dokonce o 1,2 % po dubnovém vzestupně revidovaném růstu o 0,5 %. Maloobchodní tržby představují zhruba 40 % celkových spotřebitelských výdajů v USA, spotřebitelské výdaje se na celkové americké ekonomické aktivitě podílí zhruba dvěma třetinami.

Asi nejváženější ukazatel, co se týče spotřebitelského sektoru, je Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity, který podle předběžných odhadů v červnu klesl na 56,7 bodu, což je nejnižší úroveň od května 1980. V květnu přitom index činil 59,8 bodu a analytici očekávali, že se v červnu jen nepatrně sníží na 59,5 bodu. Index spotřebitelské důvěry může signalizovat budoucí vývoj spotřebitelských výdajů, které tvoří asi dvě třetiny americké ekonomiky. Ukazatel sestavuje Michiganská univerzita na základě průzkumu cca. 300 amerických domácností, konečná data přidávají koncem měsíce dalších 200 dotázaných.

Co se týče akciových trhů, tak nejvýraznější zpráva přišla z pivovárenského odvětví, kdy společnost InBev předložila nabídku převzetí konkurenta Anheuser-Bush za 46,3 mld. USD v hotovosti. Vzniknul by tím tak největší pivovarský gigant na světě, na další kroky obou společností se zatím čeká.

V pátek Wall Street zažila rally po zveřejnění indexu spotřebitelských cen, který meziročně vzrostl o 4,2% (odhad 3,9%), jádrová inflace činila 2,3%, což bylo v souladu s odhady analytiků. Index spotřebitelských cen meziměsíčně stoupl o 0,6 % (odhad 0,5 %). I když data vyšla o něco hůře, trh na ně reagoval pozitivně a objevily se i spekulace, že by nakonec Fed nemusel úrokové sazby zvyšovat, protože situace kolem inflace není možná až tak vážna.


Váš názor
  • LEH to dneska zařízne
    16.06.2008 13:00

    a já si zase myslím, že jejich statistika pořád nereflektuje skutečnost, protože ceny v USA stoupají mnohem více než ukazuje svatý CPI. Svatý CPI, tomu slouží celý slavný FED - kontrola cen spotřebního koše, ve kterém radši nejsou jisté položky, protože potom by FED už neměl čím obhajovat svoje počínání a smysl existence... Nehledě na ceny importovaného zboží... a do toho ropa, dnes jen za 134... super... recese ASI nebude... a do toho největší počty zabavených baráků skrz na skrz celou amerikou... jasně! Amerika je na vrcholu... sice jen tak lehoulince ztrácí kapitál, ale to nevadí... peníze si natiskneme... jen co ta Čína, že jo, aby místo atomové bomby neshodila na USA ty miliardy dolárků, které mají ve své centrální bance. Jděte to říct těm lidem, kteří ztrácejí své domky, do očí - recese asi nebude...
    praguemonk
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů