Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý se zhlédnul v české koruně a oslabil... a další devizové zprávy

Zlotý se zhlédnul v české koruně a oslabil... a další devizové zprávy

08.08.2008 9:58
Autor: 

Česká koruna včera utrpěla těžké ztráty na všech frontách. Důvodem bylo pochopitelně snížení úrokových sazeb ze strany CNB, které bylo navíc opepřeno dalšími silně holubičími signály. Koruna tak po zasedaní Bankovní rady ztratila vůči euru další procento a měnový pár EUR/CZK se dokonce na večer dostal pres hranici 24,20.
 
Ztráty vůči euru však byly zcela zanedbatelné ve srovnání s tím, o co koruna včera přišla vůči dolaru. Neuvěřitelný comeback dolaru vůči euru způsobil, že koruna vůči dolaru oslabila o tři procenta a od svých nedávno dosažených maxim vůči americké měně je nyní vzdálena téměř 10 %!

Dnešní seance začne pohledem na výsledek české inflace za červenec, která by trh mohla utvrdit v názoru, že inflace již je na vrcholu a tudíž ČNB se naplňuje její inflační prognóza počítající s brzkým návratem k inflačnímu cíli. Kombinace extrémně holubičí ČNB, která evidentně nemá k dalšímu snižování sazeb daleko, a silného dolaru vytváří podhoubí pro negativní korekci koruny, kterou jsme dosud marně čekali. Měnový pár EUR/CZK by měl spíše směřovat na sever, když technické rezistence vidíme na úrovních 24,41, resp. dále pak 24,51.

Euro ve čtvrtek dále oslabilo. Již včerejší začátek dne se slabými průmyslovými výrobami v Itálii a Francii nevěstil pro společnou měnu nic dobrého. Ponechání sazeb ECB beze změny se čekalo, další ránu proto dostalo euro až po amerických datech a tiskovce J. C. Tricheta. V USA překvapivý růst kontraktů na prodej domů přitom jednoznačně převážil nad vyšším počtem žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Oslabení ekonomického růstu v eurozóně, které ECB očekává, a obavy z inflačních tlaků zmrazily očekávání na možné změny sazeb, ať již jakýmkoliv směrem, pak dále zvýšily tlak na společnou měnu. Měnový pár EUR/USD proto nakonec prorazil úroveň 1,54 a končil den na 1,5321. V dnešním asijském obchodování se pak dolar hladce přenesl přes další bariéru 1,53 a přiblížil se hranici 1,52.

Z dnešních dat by italský HDP měl jen potvrdit zpomalení ekonomického růstu eurozóny. Naopak, podle odhadů by si růst produktivity práce měl udržet v USA svižné tempo při mírnějším růstu mezd. To vše může dále podpořit americkou měnu, rychlé posílení posledních dnů ale varuje a již nabádá k opatrnosti. 

Zlotý včera oslabil, po úvodních EUR/PLN 3,240 končil den na 3,2480. Domácí scéna byla bez výrazných impulzů, a tak lze oslabení zřejmě přičíst vlivu české koruny.

Ani dnes nejsou na pořadu žádné čerstvé statistiky. Zlotý by tak měl reagovat na vývoj na globálních trzích, pokud ale dolar bude dále posilovat, může polská měna ještě ztrácet, technickou bariérou je až úroveň 3,260. 

Forint ve čtvrtek mírně posílil, po ranních EUR/HUF 235,40 končil na 235,20. Maďarská měna překvapivě nesledovala oslabení koruny a bez výraznějších domácích impulzů se udržela v pásmu kolem 235,0.

Dnešní obchodní bilance bude mít sotva nějaký vliv. Forint by se proto mohl vůči euru udržet kolem současných hodnot i nadále, oslabení předcházejících dnů by již mohlo dalším ztrátám forintu zamezit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.