Forint pod tlakem prohlášení předsedy vlády o rezignaci... a další devizové zprávy

28.8.2008 9:52

Česká koruna včera dostala další zásah a oslabila překvapivě prudce až k 24,67 EUR/CZK. Na vině byl částečně pomalý růst reálných mezd, který do budoucna otevírá ČNB prostor pro další snížení úrokových sazeb. Vedle toho se na ní podepsala i relativně pochmurná nálada v celém regionu, které nepomohly ani odpolední ztráty amerického dolaru.

Věříme, že dnes by dolar mohl hrát výraznější roli a pokud zůstane kvůli drahé ropě pod tlakem, může se koruna stabilizovat. Zvrátit evidentně negativní trend z posledních dní ale nebude lehké a nevěříme příliš v návrat pod 24,45 v nejbližších seancích.

Ani příznivé americké statistiky s růstem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a pokles německé srpnové inflace nezabránily dolaru ztrácet vůči euru. Důležitějšími se nakonec ukázaly růst cen ropy, pokračující nejistota kolem hypotéčních gigantů Fannie a Freddie a především ostré komentáře členů ECB varujících před inflačními tlaky a odsouvajících úvahy o možném snížení sazeb kamsi do budoucna. Měnový pár EUR/USD proto nakonec zamířil vzhůru a prorazil hranici 1,4724.

Dnes zveřejněná sada čísel se týká především USA, odhady jsou přitom mírně optimistické. Pokud se potvrdí, měl by dolar část svých ztrát smazat, zvláště když by se zvýšil odhad růstu HDP. Ve hře je ale navíc ropná karta s vývojem kolem bouře Gustav. Zatím v ranním asijském obchodování dolar dále ztrácí a blíží se k úrovni EUR/USD 1,48.

Zlotý včera prakticky stagnoval a vůči euru končil na 3,3365. Hlavní událostí bylo přitom zasedání Výboru pro měnovou kontrolu. Ten sice ponechal sazby beze změny, doprovodný komentář byl však překvapivě ostrý zdůrazňující obavy z inflačních tlaků. Ty jsou podle centrálních bankéřů vyšší, než obavy ze zpomalování ekonomického růstu. Výbor také vyjádřil obavy z dopadu rusko-gruzínského konfliktu na trhy.

Dnešek je již bez nových dat. Zlotý tak bude reagovat zřejmě opět na náladu v regiónu. Pokud zůstane dolar pod tlakem, může se nálada na středoevropská aktiva zlepšit, s větším posílením polské měny ale dnes nepočítáme.

Forint ve středu vůči euru ztrácel, po ranních EUR/HUF 235,26 končil na 236,80. Maďarská měna byla i při absenci čerstvých domácích statistik pod tlakem prohlášení předsedy vlády, že podá rezignaci, pokud parlament nepřijme plán daňových úlev. Parlament se přitom rozpočtem na příští rok bude zabývat koncem září.

Dnešní míra nezaměstnanosti bude mít na trhy sotva nějaký dopad. Hrozba rezignace premiéra a nevyjasněné otázky kolem rozpočtu na příští rok mohou i dnes zabránit forintu v korekci předešlých ztrát. Důležitá bude i nálada v regiónu a pohyb měnového páru EUR/USD. Výraznější pohyb maďarské měny ale dnes nečekáme.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

13.12.2017
22:03Wall Street zakončila po Fedu nerozhodně, Caterpillar +4 %
20:23Janet Yellenová se loučí zvýšením sazeb Fedu. Dolar nad 1,1800 EURUSD
18:05Goldman prudce zvyšuje doporučení u učebnicového propadáku. Co se děje?
17:12Polský plán s Unipetrolem vytahoval Prahu do zeleného
17:07O2 odsouhlasila další dva roky zpětného odkupu vlastních akcií
16:24Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace
15:21Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze