Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měny v regionu ztrácely kvůli nárůstu averze k riziku... a další devizové zprávy

Měny v regionu ztrácely kvůli nárůstu averze k riziku... a další devizové zprávy

06.11.2008 9:27
Autor: 

Úterní optimismus na světových trzích se ve středu již neudržel, což se projevilo na středoevropských měnách včetně české koruny. Ta od počátku seance oslabovala a to i při off shore obchodování, kdy se dostala až za hladinu 24,5 EUR/CZK.
 
Dnešními hlavními událostmi bude zasedání jak české tak evropské centrální banky. U obou čekáme snižování sazeb. U ECB razantnější 50 bodové snížení sazeb a u ČNB pouze 25 bazických bodů. Obě tato rozhodnutí by pro korunu měla být spíše negativní. Na druhou stranu trh již se snižováním sazeb počítá a žádná překvapení by tudíž přijít neměla. Nicméně negativně na korunu mohou i nadále působit akciové trhy, které podle našeho názoru budou alespoň z počátku seance pokračovat v poklesu.

Dolar začal včerejší seanci optimisticky. K tomu přispělo jednoznačné vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách ale i prohlášení člena bankovní rady ECB Jürgena Starka, že zpomalení růstu eurozóny spolu s fluktuacemi cen ropy mohou posunout inflaci až k záporným hodnotám. Nicméně z USA také nepřišly příliš dobré zprávy a po zveřejnění indexu nákupních manažerů ve službách, který se propadl více než se očekávalo, dolar své předchozí zisky vymazal.

Dnes bude zasedat ECB, kde my stejně jako trh očekáváme snižování sazeb o 50 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že trh již s touto informací počítá, nepředpokládáme, že by měla mít výrazně negativní dopad na euro. Zajímavý bude určitě komentář. Pokud bude výrazně holubičí, mohlo by euro přeci jen zareagovat a oslabit. Z amerických dat bude dnes zajímavý snad jen údaj za nové žádosti o dávky v nezaměstnanosti, i když se spíše bude čekat až na zítřejší payrolls. Celkově se domníváme, že dnes by kurz dolaru vůči euru mohl spíše stagnovat okolo stávajících hodnot.

Zlotý ve středu vůči euru velmi mírně ztrácel, po ranních EUR/PLN 3,5275 končil den na 3,5380. Domácí scéna byla bez významnějších událostí a neochota investorů měnit pozice před dnešními zasedáními centrálních bank udržela polskou měnu po celý den v úzkém pásmu. Dnešní vývoj na finančních trzích bude záviset především na výsledku zasedání ECB. Fundamenty polské ekonomiky zůstávají zatím dobré, střední Evropa však stále patří k rizikovějším oblastem, výraznější posílení zlotého lze proto očekávat až po uklidnění vývoje na globálních trzích. Do tiskovky prezidenta Tricheta pak dnes očekáváme klidnější obchodování v úzkém pásmu kolem stávajících hodnot.

I když forint stejně jako ostatní měny v regionu včera ztrácel kvůli nárůstu rizikové averze, nejednalo se zdaleka o žádný významný výprodej, což potvrzuje , že přísliby půjček od MMF a EU na překonání problémů plynoucích z finanční krize se na maďarské měně projevují i nadále pozitivně. Dnes budou na forint působit zejména dva faktory. Jedním bude jako obvykle nálada na globálních trzích, která pokud zůstane stejná jako včera, by měla mít na forint negativní vliv. Na druhou stranu očekávané snížení sazeb v eurozóně i Británii může naopak atraktivitu forintu zvýšit díky většímu úrokovému diferenciálu.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data