Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisk Buffettovej spoločnosti vlani prudko klesol, Buffett vraj robil hlúpe chyby

Zisk Buffettovej spoločnosti vlani prudko klesol, Buffett vraj robil hlúpe chyby

02.03.2009 14:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Zisk investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway najbohatšieho amerického investora Warrena Buffetta sa minulý rok prudko znížil na 4,99 miliardy dolárov z 13,2 miliardy USD v roku 2007. V štvrtom štvrťroku sa v dôsledku účtovných strát z investícií a derivátov v rozsahu 3,25 mld. USD čistý zisk Buffettovej spoločnosti prepadol o 96% na 117 miliónov USD z 2,95 miliardy dolárov pred rokom.

Berkshire má podiely vo viacej než 60 podnikoch v rade oborov od poisťovníctva cez energetiku po maloobchod. Vlastní tiež veľké podiely v jednotlivých firmách ako Wells Fargo alebo Coca-Cola. Zatiaľ čo firmy v maloobchodnom sektore boli minuloročnou krízou ťažko zasiahnuté, dobre si naopak viedli podniky v poisťovníctve a sieťových službách.

Väčšina investičných strát, ktoré zasiahli výsledky firmy vo štvrtom štvrťroku, boli účtovné straty z dlhodobých derivátových kontraktov, z ktorých niektoré sú zviazané s hodnotou akciových indexov. Buffett sľubuje, že tieto deriváty budú nakoniec ziskové. „Pokiaľ na nich stratíme, potom to bude moja chyba,“ uviedol Buffett.

Berkshire musí podľa účtovných pravidiel odhadovať hodnotu svojich derivátových kontraktov každý štvrťrok a ich aktuálnu hodnotu zahrnovať do výkazov hospodárenia. Buffett síce obecne túto aktualizáciu hodnoty investícií, pravidlo takzvaného „market-to-market“, podporuje, dodáva však, že pre dlhodobé kontrakty môže táto metóda priniesť absurdné výsledky.

Vo svojom každoročnom liste akcionárom Berkshire Hathaway Buffett uviedol, že urobil v minulom roku ohľadne investícií niekoľko hlúpostí. Buffett pripustil, že urobil veľkú chybu, keď kúpil veľký podiel v ConocoPhillips vo chvíli, keď boli ceny energií blízko svojho vrcholu. „V žiadnom prípade som neočakával ten dramatický pokles cien energií, ku ktorému došlo v druhej polovici roku,“ uviedol. Stále sa vraj domnieva, že ropa nakoniec vzrastie výrazne nad súčasnú úroveň 40-50 USD. Aj keby však ceny energií skutočne začali rásť, tak „to hrozné načasovanie môjho nákupu stálo Berkshire niekoľko miliárd dolárov,“ uviedol Buffett.

Buffett tiež priznal, že vynaložil 244 mil. USD na akcie dvoch írskych bánk, ktoré sa mu zdali byť lacné. Na konci roku ich hodnotu však musel odpísať na ich tržnú hodnotu 27 mil. USD.

Miliardár tiež uviedol, že si nerobí starosti s výrazným poklesom portfólia Berkshire Hathaway. „Ak máme k dispozícií peniaze na navýšenie našich pozícií, z takýchto poklesov sa radujeme.“

Buffett tiež potvrdil, že predal niektoré podiely, ktoré by si býval radšej ponechal (primárne Johnson & Johnson, Procter & Gamble a Conoco), aby mohol financovať nákup cenných papierov s fixným výnosom od Wrigley, Goldman Sachs a General Electric v hodnote 14,5 mld. USD. Tieto investície, založené len na súčasnom vysokom výnose sú podľa neho „viacej než uspokojujúce“ a dávajú spoločnosti možnosť účasti na majetku týchto firiem.

Buffett tiež v liste uvádza, že účtovná hodnota na akciu Berkshire Hathaway v minulom roku klesla o 9,6% (11,5 mld. USD), čím sa rok 2008 stáva najhorším rokom spoločnosti od roku 1965, kedy ju Buffett prevzal. Predtým došlo k ročnému poklesu len raz – v roku 2001 o 6,2 %. V porovnaní s indexom S&P je pokles Berkshire relatívne malý: účtovná hodnota S&P po zahrnutí dividend klesla o 27,4 %.

Buffett tiež uviedol, že americká ekonomika sa bude boriť s problémami ešte minimálne celý tento rok, ale nič to nehovorí o tom, či budú akciové trhy rásť alebo klesať. V dlhodobom horizonte je vraj stále optimistom – „najlepšie dni Ameriky ležia pred nami“.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.