Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Schodek pod 150 mld. Kč jen pokud neplatí výhled MMF

Kalousek: Schodek pod 150 mld. Kč jen pokud neplatí výhled MMF

23.04.2009 11:21
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Státní rozpočet by podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) letos i v příštím roce neměl překročit deficit 150 miliard korun, ovšem jen pokud se nenaplní prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to po dnešní návštěvě designovaného premiéra Jana Fischera. MMF ve středu předpověděl, že česká ekonomika letos zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt se sníží o 3,5 procenta. Fond ještě nedávno předpovídal, že bude pokles české ekonomiky činit jen asi 1,3 procenta.

Za záruku dobře sestaveného rozpočtu na příští rok pokládá Kalousek svého náměstka Eduarda Janotu, který na ministerstvu zůstává. Jak bude fiskální politika státu vypadat, bude podle Kalouska záležet také na tom, zda se bude úřednická vláda řídit jeho doporučeními. Nicméně Fischerova vláda má plná práva, byť je překlenovací, uvedl. Novému premiérovi i svému nástupci Kalousek slíbil pomoc. "Kdykoli zavolá, budu mu k dispozici i svému nástupci," uvedl.

Kalousek nedávno řekl, že pokud by se státní rozpočet v následujících čtvrtletích vyvíjel stejně jako v prvním čtvrtletí, hrozil by na konci roku kvůli nižším příjmům schodek státního rozpočtu 170 až 180 miliard korun. Deficit veřejných financí by tak mohl dosáhnout až pěti procent HDP, podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta. Pokud by ovšem vláda přistoupila k drastickým úsporným opatřením, pak by se mohl deficit dostat podle premiéra v demisi Mirka Topolánka pod čtyři procenta HDP.

Podle Kalouska lze při pokračování současného trendu na konci roku očekávat propad příjmů státního rozpočtu až 100 miliard korun ve srovnání s naplánovaných rozpočtem, který počítal s dnes již nerealistickým růstem ekonomiky ve výši 4,8 procenta.

"To znamená, připočteme-li rozpočtové dopady protikrizových opatření, tak jsme na deficitu zhruba 170 až 180 miliard korun, což je příliš riskantní číslo," uvedl Kalousek. Zároveň dodal, že svému nástupci přenechá návrh řešení, který by měl udržet deficit pod 150 miliardami korun.

Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy . Ke konci března stát hospodařil s deficitem 2,3 miliardy korun. Za první čtvrtletí celkové příjmy státního rozpočtu činily 271,6 miliardy korun a meziročně tak mírně stouply. Ovšem samotné příjmy z daní a poplatků klesly o 14,8 miliardy korun. Celkové výdaje byly 273,9 miliardy korun.

Vedení ministerstva financí se má podle návrhu ODS ujmout Tomáš Uvíra. Kalousek se k němu dnes odmítl vyjádřit. "Pokud padly nějaké spekulace o tom, či o onom, tak jsem je zapomněl ve dveřích," konstatoval.


Váš názor
  • Já bych se vlády zastal
    23.04.2009 13:24

    Já žádný podnik nevlastním a tak se silnou korunou jsem žádný problém neměl. Navíc souhlasím s odcházející vládou, že trh všchny výkyvy stejně dříve nebo později srovná - což se stalo.
    Karel Havel
  • škoda mluvit
    23.04.2009 13:08

    Jako bývalý volič ODS jsem již tehdy tušil, že budu trpce litovat. Skutečně nechápu proč si stále hrajeme na hrdiny a ředitele zeměkoule. Nejvíce to bylo patrné loni, když díky spekulacím kuruna náhle během pár měsíců posílila o víc než 20% za tichého přihlížení vlády a ČNB.Nás se krize nedotkne hrdě se bijeme v prsa jak máme úžasnou ekonomiku. Nevidím, neslyším a trochu předvídavosti o tom už vůbec neuvažuji. Z důvodu zdražení koruny řada firem přišla o trhy ještě před krizí neboť zdražit vývozy o 20% se na přeplněných trzích neodpouští. Spousta se jich dostala v létě do kolen. Nářky svazu exportérů chladně Topolánek odbýval. Pak nastoupila krize a Ti co byly na kolenou už zpravidla ani nejsou, zato je spousta slušných voličů ODS na dlažbě. Navíc prostými počty kurzové ztráty firem loni dosáhly kolem 250-300 mld,valná část z toho se mohla projevit ve výsledcích firem a být regulerně nyní zdaněno. O kolik šéf firmy Topolánek s cca 10 mil lidmi a jeho finanční ředitel Kalousek přišel je spekulativní, ale mohlo by to být 30-50 mld a tučná náplast na letošní státní rozpočet. Stačilo jen trochu prozíravosti a místo populismu jen správná slova ve správnou chvíli že nejsme tak bezpečným přístavem pro uložení spekulativního kapitálu při pádu akciových trhů.
    OH
    • jen jsem nepochopil
      23.04.2009 15:13

      jestli za tohle všechno může podle vás taky Topolánek.
      Bo
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m