Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Obchodní výměna EU a Číny se za posledních pět let zdvojnásobila

ČTK: Obchodní výměna EU a Číny se za posledních pět let zdvojnásobila

18.05.2009 11:04
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Zatímco ještě před dvaceti lety se obchodní výměna mezi EU a Čínou rovnala téměř nule, nyní je nejlidnatější země světa druhým největším partnerem unie po USA a EU zaujímá v zahraničním obchodě Číny první místo. Vzájemná bilance vyznívá hluboce negativně pro unii, zejména kvůli horším schopnostem, ale i možnostem Evropanů proniknout na čínský trh. Větší otevřenost v hospodářských vztazích tak bude i jedním z témat vrcholné schůzky ČR jako předsednické země EU, Evropské komise a Číny ve středu v Praze.

Současná ekonomická krize se sice odráží též na poklesu čínského vývozu do EU, ovšem zápornou unijní bilanci - loni rekordních 169,6 miliardy eur - to nejspíš příliš neovlivní. A i když se export EU do Číny za poslední čtyři roky zdvojnásobil, stále vyváží evropské země na trh s 1,4 miliardy spotřebitelů méně zboží než například do ani ne osmimilionového Švýcarska. Vloni vyvezla EU do Číny zboží za zhruba 78,4 miliardy eur, opačný směrem šlo zboží za 248 miliard eur.

Na unijním deficitu se podílí i to, že kromě levného čínského zboží se z nejlidnatější země světa dováží do Evropy i zboží řady dalších asijských zemí, které v posledních letech přesunuly svou výrobu do Číny. Nejčastěji dováženým zbožím z Číny je textil, elektronika, průmyslové zboží, ale například i chemické látky či potraviny.
Někteří evropští výrobci poukazují i na to, že čínské firmy údajně porušují pravidla světového obchodu prodejem zboží pod výrobními náklady. Proti levnějším dovozům z Číny se unie brání antidumpingovými cly, jichž bylo letos k 19. březnu v unii vůči čínskému importu platných 49 (týkají se však pouze jednoho procenta čínského dovozu).

Aktivní bilanci má EU s Čínou v obchodě se službami (3,9 miliardy eur v roce 2007) i v přímých zahraničních investicích. Evropské společnosti investovaly v Číně 7,1 miliardy eur a čínské firmy v EU podnikly přímé investice za 0,6 miliardy eur. Pro evropské podniky je ale velmi obtížné proniknout na čínský trh a většinou trvá několik let, než lze očekávat zisk. Výhodné je najít si v zemi čínského zástupce, jenž jim pomůže adaptovat se na místní podmínky. Koncem roku chystá EK v Pekingu otevření střediska, jež má pomáhat malým a středním podnikům z EU.

Obchodní vztahy EU a Číny značně kalí otázka práv duševního vlastnictví. I když Peking před čtyřmi lety uznal tuto záležitost za problém, stále čínské firmy profitují k přebírání technologických a inovačních postupů a z Číny proudí obrovské množství padělaného zboží. Téměř 60 procent padělků zabavených v roce 2007 na unijních hranicích pocházelo z Číny.

První obchodní dohodu podepsal Brusel s Pekingem v roce 1978, tři roky po navázání diplomatických vztahů. Po krvavém potlačení studentských demonstrací v Pekingu v roce 1989 Brusel vztahy s Čínou zmrazil (obnoveny v roce 1992) a zavedl zbrojní embargo, jež stále platí. První summit EU-Čína se konal v dubnu 1998 a dosud poslední se uskutečnil v Pekingu listopadu 2007. Loňský prosincový summit Čína zrušila, neboť v téže době byl v Evropě na návštěvě tibetský dalajlama.

Také Česká republika má s Čínou, která je jejím čtvrtým největším obchodním partnerem po Německu, Slovensku a Polsku, čím dál vyšší schodek v obchodní bilanci. Loni vyvezly české podniky do Číny zboží za téměř 13,2 miliardy korun, zatímco opačným směrem putovaly výrobky za téměř 212,4 miliardy korun. Pasivní bilance ČR tak proti předloňsku narostla zhruba o 28 miliard korun. Nejvíce se na obchodní výměně podílejí strojírenské produkty, které tvoří 70 procent českého exportu a dvě třetiny importu.

Největší čínskou investicí v tuzemsku je závod na výrobu masových konzerv společnosti Shanghai Maling v Hrobčicích na Teplicku. Firma do jeho vybudování loni investovala 430 milionů korun. Za největšího českého investora v Číně je považována finanční skupina PPF, která se od roku 2007 prostřednictvím své dceřiné společnosti Home Credit China zaměřuje na poskytování spotřebitelských úvěrů a retailového bankovnictví.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university