Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Nová GM" vystoupila z bankrotu. Jak se potýkají s krizí její soupeři?

10.07.2009 16:42
Autor: 

Americká automobilka General Motors (GM) podepsala dohodu o prodeji svých nejlepších aktiv nově vzniklé společnosti, ve které majoritu drží americké ministerstvo financí. Podle agentury Reuters tak byla většina GM vyvedena z konkurzního řízení.

Agenturu Reuters o podpisu smlouvy informoval dobře informovaný zdroj, podle něhož vláda podepsala dohodu s GM již v 6:30 ráno newyorského času.

General Motors prodejem aktiv převádí do "Nové GM" své klíčové provozy včetně hlavních značek firmy, jako jsou Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.

Newyorský insolvenční soudce Robert Gerber schválil prodej aktiv automobilky s tím, že navrhovaný prodej byl jedinou možnou cestou, kterou se problémová detroitská automobilka může vydat. Soudce Gerber tak do značné části následoval rozhodnutí soudu v Manhattanu, který schválil podobný prodej aktiv v případě menšího konkurenta GM, automobilky Chrysler (34,37 USD, 1,06%).

„Nikdo nemůže zcela vážně oddiskutovat fakt, že jedinou alternativou okamžitého prodeje je likvidace společnosti, což by mělo katastrofální následky pro věřitele General Motors, její zaměstnavatele, dodavatele, kteří závisí na GM celou svou existencí a také pro regiony, v nichž GM podniká,“ uvedl soudce Gerber ve svém 87stránkovém rozsudku. „V případě likvidace by věřitelé, kteří mají šanci získat alespoň část svých pohledávek, nedostali nic,“ dodal soudce Gerber.

Někteří z věřitelů, jako například odbory nebo držitelé dluhopisů během soudního slyšení namítali, že takzvaná Nová GM, v níž bude mít většinu vláda USA, je stejná jako původní GM pouze zbavená závazků. Nová společnost má totiž vyrábět stejné osobní i nákladní automobily, má mít stejné zaměstnance i stejné vedení.

Prodeje nových vozů General Motors ve Spojených státech v červnu, kdy automobilka vyhlásila bankrot, klesly o 36 procent a vedení firmy nyní tvrdí, že nový začátek firmy by mohl být šanci na překonání negativních asociací, které vyhlášení bankrotu vyvolalo v zákaznících.

"Moc se těším na dobu, až budeme podnikat ve zcela jiné atmosféře, až jméno společnosti nebude spojováno s bankrotem," řekl šéf prodeje General Motors Mark LaNeve.

Generální ředitel GM Firtz Henderson, který ve funkci nahradil Ricka Wagonera odvolaného administrativou prezidenta Obamy na konci března, má podle agentury Reuters již připraveny plány na rychlý rozvoj společnosti, který mimo jiné obsahuje i menší vnitropodnikovou administrativu a zeštíhlení managementu. GM by měla snížit pozice "bílých límečků" o 20 procent a do října by tak firmu mělo opustit na šest tisíc zaměstnanců. Redukce managementu by měla být ještě vyšší, podle plánu by měla dosáhnout až 35 procent.

Dalším pilířem plánu pro novou GM je závazek zahájit výrobu vozů s nižší spotřebou paliva a soustředění se na menší počet značek, modelů i autosalónů.

"Jsem stále ještě opatrně optimistický. Stále potřebují dostat na trh takový výrobek, který každého nadchne a bude si ho chtít koupit," řekl Pete Hastings, viceprezident společnosti Morgan Keegan. "Dřívější náklady firmy způsobené závazky z historie jsou zrušeny, hlavní otázkou teď je, jak vstoupit na trh, který dříve GM vypálil," dodal Hastings.


A jak se krizí potýkají soupeři GM?

VOLKSWAGEN GROUP
V roce 2008 prodala skupina Volkswagen celkem 6,23 milionu vozů a její čistý zisk byl 4,8 miliardy eur (135 miliard Kč).
Provozní zisk automobilky, do které patří i česká Škoda Auto, ale spadl za první tři letošní měsíce o 76 procent. Prodej automobilky v květnu poprvé v letošním roce meziročně vzrostl, a to o 1,5 procenta na 556.700 vozů.
K protikrizovým opatřením největšího výrobce vozů v Evropě patřilo například zavedení omezeného pracovního režimu v německých závodech.

FORD MOTOR COMPANY
Loni prodal Ford na celém světě 5,532 milionu vozů a vykázal ztrátu 14,7 miliardy dolarů (přibližně 297 miliardy Kč). Za uplynulé tři kalendářní roky jeho ztráty dosáhly 30 miliard dolarů. I přesto je jedinou z velkých amerických automobilek, která funguje bez vládní podpory a pomalu zvyšuje objem výroby v Severní Americe.
Automobilka v rámci protikrizových opatření uzavřela letos v únoru s odborovým svazem United Auto Workers dohodu o změnách ve financování zdravotní péče pro důchodce, která by měla firmě na hotovosti ušetřit téměř sedm miliard dolarů (156 miliard Kč). Firma se chce rovněž zbavit ztrátové švédské divize Volvo Car.

CHRYSLER/FIAT
Americká automobilka Chrysler a její italský konkurent Fiat, jež letos v červnu dokončily vytvoření strategické aliance, v minulém roce prodaly dohromady celkem 4,229 milionu vozů a v objemu prodeje tak na pátém místě předstihly japonskou automobilku Honda. Chrysler koncem dubna vyhlásil bankrot a aliance s Fiatem pro něj byla jedinou možností k odvrácení likvidace.

(Zdroj: mediafax, čtk)


Váš názor
  • Banky jako GM
    11.07.2009 23:57

    Teď podobný proces bude čekat hlavní americké banky...
    Jan Dvořák
  • Zvasty
    11.07.2009 15:28

    "Moc se těším na dobu až jméno společnosti nebude spojováno s bankrotem," řekl šéf prodeje General Motors Mark LaNeve. Tahle doba prijde asi az po vymreni soucasnych veritelu a akcionaru a po nasledne ztrate pameti novych veritelu a akcionaru. Kdypak to asi bude?
    hm
    • Re: Zvasty
      11.07.2009 17:52

      nechat se po 83 letech vyradit z indexu (a po vladni liposukci hyrit ruzovym optimismem) to je stejne bzunda :( tenhle podnik snad nemel podnikove ekonomy..
      Azb
  • paralela
    11.07.2009 12:00

    nemohu si pomoct, ale prijde mi to jako kdyz ukoncila existenci KSČ a zrodila se KSČM.
    Azb
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů