Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební morálka evropských firem se kvůli krizi zhoršila

Platební morálka evropských firem se kvůli krizi zhoršila

12.08.2009 16:44
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Platební morálka evropských firem se meziročně zhoršila, nejhůře jsou na tom společnosti v Itálii, Španělsku a Francii. Vyplývá to z pravidelného výzkumu Payment Morale pojišťovny Atradius a Financial Times Deutschland zveřejněného ve středu.

Nejvíce ovlivňuje schopnost podniků splácet zhoršená likvidita, výrazný pokles prodeje a omezený přístup k financování, tedy důsledky finanční krize.

„Platební morálka domácích firem se podle průzkumu zhoršila ve všech zemích. Nejlépe jsou hodnoceny severské státy Švédsko a Dánsko, nejhůře jsou na tom jižní státy Itálie, Španělsko a Francie,“ řekla Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

Před platební neschopností partnerů se však chrání v průměru pouze 62 procent firem (56 až 70 procent podle státu). Nejsvědomitější jsou Britové, jejich protipólem jsou Dánové. Nejčastěji využívají platbu předem, na druhém místě za ní je pojištění pohledávek.

Dobře nestojí ani Německo, největší obchodní partner České republiky. Podle jeho zahraničních obchodních partnerů se platební morálka německých firem meziročně zhoršila. „Zatímco doba splacení pohledávky v létě 2008 byla 36 dnů, letos je to 43 dnů. Německo je tak zemí s třetím největším nárůstem po Itálii a Jižní Americe. Velmi zřídka ale došlo k situaci, kdy pohledávky nebyly splaceny vůbec,“ uvedla Stržínková.

Vnímání platební morálky domácích i zahraničních firem jako průměrné nebo špatné na úkor pozitivního vnímání značně vzrostlo. Největší posun negativním směrem zaznamenala Belgie. Platební morálku domácích firem jako průměrnou nebo špatnou tam hodnotilo 67 procent dotazovaných, zatímco v lednu 2009 to bylo pouze 32 procent.

Platební morálku u zahraničních firem jako průměrnou nebo špatnou vnímalo nejvíce dotazovaných z Francie, 56 procent ve srovnání s 32 procenty v zimě 2009.

Na uhrazení pohledávky od svého domácího partnera po předepsané době splatnosti nejdéle čekají Italové a Belgičané, a to celých 11, respektive 10 dní.

Podle posledního průzkumu Hospodářské komory ČR se 75 procent tuzemských podniků potýká s problémy pozdních plateb od svých zákazníků. "Tato situace se za posledních pět měsíců rozhodně nezlepšila, naopak podle našich odhadů počet těchto podniků mohl stoupnout o pět až 10 procent," řekl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Téměř 30 procent tuzemských podniků uvedlo, že v případě pozdních plateb se jedná o desítky tisíc korun, podle více než poloviny firem (54,1 %) se jedná o stovky tisíc korun a každá desátá firma (11,9 %) uvedla, že se jedná o miliony korun. Každá druhá firma (47,6 %) uvádí, že platí své faktury pozdě nebo žádá o odložení splatnosti kvůli nedostatku financí způsobených dopadem hospodářské krize na činnost podniku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data