Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Martin Novák (ČEZ) pro HN: „Příští rok zisk nejspíš neporoste“. Jak vidí dopad krize další manažeři?

Martin Novák (ČEZ) pro HN: „Příští rok zisk nejspíš neporoste“. Jak vidí dopad krize další manažeři?

17.09.2009 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemský energetický gigant ČEZ (910 CZK, -0,44%) počítá s udržením zisku společnosti na vysoké úrovni a to i přes pokles cen elektřiny. Jeho další nárůst v příštím roce ale firma příliš neočekává, uvedl finanční ředitel ČEZu Martin Novák pro fórum Hospodářských novin právě na téma krize a jejích dopadů na ekonomiku.

Zisk byl rekordní loni, jeho další rapidní růst nečekáme

Loňský rekordní zisk podle Martina Nováka pramení z toho, že ČEZ prodává elektřinu na několik let dopředu. „V příštím roce však již určitě nebudeme zisk prudce zvyšovat. Zatím však nejsme schopni říct, jestli to bude propad, stagnace nebo dokonce třeba i mírný růst,“ uvádí Novák.

Se vstupem do celosvětové krize podle Nováka také ČEZ zaznamenal pokles spotřeby elektřiny u svých firemních přímých odběratelů. Již loni v říjnu dle jeho slov spotřeba po mnoha letech meziročně poklesla, prohlubování poklesu pak dosáhlo svého dna v dubnu, kdy to bylo asi patnáct procent, pak se již dle finančního ředitele meziroční poklesy začaly snižovat. Případné zlevňování elektřiny se pak má řídit tím, jak se bude ČEZu dařit prodávat na burze elektřinu na příští rok.

Šrotovné odsouvá dopad krize na Škodovku

Novák připouští klíčový význam automobilového odvětví. „Musíme si počkat, jak zareagují automobilky na konec šrotovného v Německu a dalších zemích. Jak moc dojde k omezení dodávek,“ uvedl Novák s tím, že ale na druhou stranu je zase třeba podívat se do Číny, která spotřebovává nejvíce oceli na světě. „Tady již vidíme oživení. Není tedy všechno pouze o autech. V dohledné době ale nepočítáme s žádným nádherným oživením, spíše až v roce 2010,“ odhaduje Novák.

Podle Holgera Kintschnera, člena představenstva Škody Auto pro ekonomiku právě šrotovné zejména v Německu, ale i ve Velké Británii, odložilo dopady krize na automobilku do roku 2010. „Ale jsme na to připraveni,“ tvrdí Kintschner.

Těžba uhlí? Nejhůře v historii

Pesimističtěji na stav ekonomiky nahlíží OKD, stojící s těžbou uhlí na počátku dodávek pro průmysl. Podle místopředsedy představenstva OKD Jána Fabiána je teď na tom těžba uhlí nejhůře v historii. „Doufáme, že za pár měsíců se z toho dostaneme, ale zároveň se obáváme, že oživení bude pouze krátkodobé. Obáváme se hlavně konce šrotovného,“ řekl Fabián, jelikož uhlí je ze značné části závislé na spotřebě oceláren, které dodávají ocel pro automobilky. Podle Fabiána kalkuluje OKD s několika scénáři vývoje, z nichž i ten nejoptimističtější kalkuluje s tím, že produkce se vzpamatuje nejdříve v polovině příštího roku.

Místo nové ledničky naplnit tu stávající…

… shrnuje vývoj na trhu potravin ředitel Globus ČR Petr Vyhnálek. Podle něho se ceny v segmentu letos propadly, ale tržby stagnují, takže lidé kupují více jídla (místo jiných investic). Za ostatní manažery shrnuje Vyhnálek také pohled na vliv politické nestability na ekonomiku jako minimální. „Alespoň člověk vidí, že je to někde ještě horší, než v byznysu,“ shrnuje lakonicky. Podle finančního šéfa ČEZu je v rukou politiků případné ohrožení dlouhodobé ekonomické situace prostřednictvím rostoucího dluhu. „Případné snížení ratingu ČR kvůli dluhu by mohlo prodražit financování firem,“ upozornil Novák.

(Zdroj: Hospodářské noviny)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data