Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko - Trhy řecký krizový plán nepřijaly, o pomoci z EU se nejedná

Řecko - Trhy řecký krizový plán nepřijaly, o pomoci z EU se nejedná

16.12.2009 8:29
Autor: ČTK

Atény/Paříž (ČTK) - Řecko, nad nímž visí hrozba finanční krize, nejedná s Evropskou unií o finanční pomoci a dělá vše pro snižování svých deficitů. Řekl to dnes v Paříži řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Finanční trhy však během včerejška ukázaly pondělnímu řeckému plánu na snižování rozpočtového deficitu palcem dolů.

"O finanční sanaci není absolutně žádná řeč a my o něčem takovém s našimi (evropskými) kolegy nediskutujeme," řekl Papakonstantinu po schůzce s francouzskou ministryní hospodářství a financí Christine Lagardeovou. Před odletem na setkání s investory a svým britským protějškem v Londýně dodal, že Atény dělají všechno pro to, aby svůj deficit veřejných financí snížily, uvedla agentura Reuters.

Investoři na finančních trzích však v reakci na pondělní vládní plán houfně prodávali řecké dluhopisy a akcie řeckých bank. Riziková přirážka k desetiletému řeckému vládnímu dluhopisu vzrostla na 2,57 procentního bodu nad výnos odpovídajícího německého dluhopisu z pondělní úrovně 2,31 bodu. Aténská akciová burza ztratila 2,1 procenta, třebaže celoevropský index zůstal dnes téměř beze změny, a akcie předních řeckých bank se propadly o téměř pět procent.

Řecký premiér Jorgos Papandreu v pondělí slíbil, že Řecko sníží do roku 2013 rozpočtový deficit pod limit Evropské unie tří procent hrubého domácího produktu z letošních 12,7 procenta. Premiér ohlásil, že kabinet během tří měsíců přijme řadu úsporných kroků včetně škrtů v sociálních výdajích. Plán však analytiky nijak neohromil a vzbudil spíše pochybnosti, zda je schopen schodek snížit tak, jak vláda tvrdí.

I proti zatím mírným úsporám však již začaly v Řecku protestovat místní odbory, známé svou militantností. Dnes odboráři zablokovali vchod do ministerstva financí a političtí analytici předpokládají, že začnou mobilizovat členstvo a veřejnost k protestům.

Řecká vláda je pod nátlakem partnerů z Evropské unie a ratingových agentur, aby přijala razantní úsporná opatření a schodek omezila. Obavy z finanční krize Řecka se vyhrotily minulý týden, kdy agentura Fitch snížila řecký úvěrový rating na BBB+.

Řecko je nyní jedinou zemí eurozóny, která nemá u Fitch rating nejvyšší kategorie A. Dnes navštívil Atény tým konkurenční agentury Moody's (25,99 USD, -2,15%), která má řecký rating v negativním výhledu, to znamená, že je připravena jej v případě zhoršení finanční situace snížit.

Představitelé eurozóny i většina analytiků tvrdí, že Řecku státní bankrot nehrozí. Tržní cena pojištění řeckých dluhopisů proti platební neschopnosti však dnes opět vzrostla.

Člen úzkého vedení Evropské centrální banky Nout Wellink dnes prohlásil že trhy donutí Řecko i další problémové země eurozóny jako Španělsko a Portugalsko, aby své veřejné finance očistily. Evropská komise označila pondělní plán za krok ve správném směru, upozornila však, že vláda musí příští měsíc své kroky upřesnit a shrnout do podrobného stabilizačního programu.

Prezident předního německého ekonomického ústavu Ifo Hans-Werner Sinn dnes řekl, že Řecko by se mohlo stát "příští Lehman Brothers". Krach této americké investiční banky loni v září spustil hlubokou globální finanční krizi. Sinn vyjádřil naději, že eurozóna se nerozpadne kvůli řeckému dluhu, který by v roce 2011 bez razantnějších změn dosáhl 135 procent HDP ve srovnání s doporučenou maximální úrovní v EU 60 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data