Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google pohrozil, že kvůli cenzuře odejde z Číny

Google pohrozil, že kvůli cenzuře odejde z Číny

13.01.2010 12:28
Autor: ČTK

San Francisco/Šanghaj/Peking (ČTK) - Americká internetová společnost Google pohrozila, že odejde z čínského trhu. Firma prý nehodlá dál tolerovat přísnou cenzuru svého vyhledávače google.cn, pozorovatelé se ale nemohou shodnout, zda Google myslí hrozbu vážně. Pokud by odešel, v Číně posílí pozice například amerického Microsoftu, ale především čínských webů Baidu, Sohu či NetEase.

Google překvapivé oznámení učinil po útoku, který na e-mailové účty čínských aktivistů za lidská práva údajně provedly čínské úřady. Googlu ale vadí i celkový přístup, jakým se Čína k vyhledávání staví. Úřady filtrují citlivá politická témata a nutí k tomu i samotné internetové firmy. Google kromě vyhledávače provozuje e-mailové schránky Gmail.

Agentura Nová Čína později s odkazem na zdroj z čínské vlády oznámila, že úřady se snaží získat ke stanovisku americké společnosti více informací. "Zatím je těžké říci, zda Google Čínu opustí, nebo ne. To nikdo neví," řekl zdroj. Jeho slova byla zatím první reakcí čínských úřadů na oznámení Googlu.

Google se bude chtít s čínskými představiteli setkat, aby posoudil, za jakých okolností a zda vůbec může v Číně působit bez cenzury. Spor neunikl pozornosti nejvyšších míst v americké politice, vysvětlení k útoku na e-mailové účty čínských disidentů chce znát i Washington.

Pozorovatelé jsou si jisti, že spor o cenzuru internetu zvýší napětí mezi Pekingem a Washingtonem. Čína je přitom největším věřitelem Spojených států, drží dluhopisy americké vlády v objemu až 800 miliard dolarů (zhruba 14,5 bilionu Kč). Toho si jsou Američané dobře vědomi, zvláště za situace, kdy mají Spojené státy obrovské dluhy.

Google se především zaměřuje na vyhledávání internetových hesel. Ve většině zemí, kde působí, je největším vyhledávačem a patří mu značná část trhu, na největším světovém trhu vyhledávání se ale do čela neprosadil. Google v Číně dlouhodobě výrazně zaostává za společnosti Baidu, která má asi 60 procent trhu. Podíl Googlu se pohybuje kolem 30 procent.

"Krok Googlu souvisí s cenzurou, vůbec to není obchodní rozhodnutí," cituje agentura Reuters zdroj blízký bývalému šéfovi čínské součásti firmy. "Google s tím rozhodnutím zápasil už dlouho. Už od loňska hovořil o tom, že udělá nějaké gesto, aby čínské vládě ukázal, že přísnou cenzuru už u svého podniku nebude tolerovat," řekl zdroj, který vzhledem k citlivosti tématu chtěl zůstat v anonymitě.

Oznámení Googlu přichází v době, kdy kvůli cenzuře čínského internetu roste napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová se chystá příští týden oznámit, jakým způsobem chtějí Spojené státy pomoci lidem v celém světě zajistit si necenzurovaný přístup k internetu.

Každá internetová firma, která chce v Číně působit, musí dodržovat přísná pravidla cenzury. Čína tvrdí, že usiluje o bezpečný internet pro každého, a proto se snaží filtrovat například pornografické či extremistické weby. Ve skutečnosti ale cenzuruje také politické diskuse, například o Tibetu.

Čína má největší internetový trh na světě podle počtu uživatelů a roční příjmy z vyhledávání hesel přesahují miliardu dolarů (přes 18,1 miliardy Kč). V Číně používá internet na 350 milionů lidí a počet uživatelů se neustále zvyšuje. Podle odborníků je to sice obrovský trh, zároveň se však pořád ještě potýká s řadou problémů a nedostatků.

Stanovená pravidla cenzury dodržuje podle agentury Reuters kromě Googlu i Microsoft, stejně jako čínské portály Baidu, Sina a řada dalších. Žádná z firem o tom ale nechce hovořit otevřeně. Postoj Googlu by tak mohl firmě přinést body za to, že alespoň zdánlivě klade etické zásady nad zisk či další obchodní výhody.

Google ve třetím čtvrtletí loňského roku, což jsou zatím poslední dostupné informace o hospodaření firmy, asi 53 procent tržeb z celkových 5,9 miliardy dolarů vygeneroval mimo území Spojených států. Firma neuvádí, jakým dílem se na tržbách podílela právě Čína. Akcie Googlu v úterý klesly o 1,3 procenta, naopak akcie Baidu o 6,8 procenta zpevnily.


Váš názor
  • Pokud
    13.01.2010 16:12

    Pokud Google odejde z Číny můžete to klidně považovat za krok číslo 1 velké krize v Číně ,která už je na spadnutí.
    Nero
  • kdyby jen vysledky vyhledavani..
    13.01.2010 16:03

    .. je zcela blokovan i youtube, picassa, facebook a updatovane verze programu na obchazeni cenzury uz taky nestihaji a v podstate v posledni dobe ani nejdou stahnout ... v ramci rozvoje harmonicke spolecnosti se v tomto roce urady zamerili vice na internet a jak se tu rika jej harmonizuji...
    cinan
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.