Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Czech Coal - Litvínov chce v případě prolomení limitů těžby uhlí miliardu Kč

Czech Coal - Litvínov chce v případě prolomení limitů těžby uhlí miliardu Kč

01.02.2010 14:16
Autor: ČTK

Text byl aktualizován: Litvínov (Mostecko) (ČTK) - Litvínov bude v případě prolomení limitů těžby hnědého uhlí požadovat po firmě Czech Coal miliardu korun jako kompenzaci. Zastupitelé už dříve pokračování těžby uhlí za limity odmítli. Požadavek města je reakcí na dopis premiéra Jana Fischera, z něhož vyplývá, že stát bude zásoby uhlí potřebovat a vláda zrušení limitů nevylučuje, řekl dnes novinářům starosta Daniel Volák. Stanovisko radnice vnímá společnost Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal podle své mluvčí Liběny Novotné jako zásadní a příznivou změnu v přístupu radnice.

Vedení města chce navíc i po dobu pokračování těžby každý rok 10.000 korun pro každou domácnost jako kompenzaci nákladů na elektřinu. "V sedmadvacetitisícovém Litvínově je odhadem 9000 domácností. Odškodnění obyvatel za zvýšené koncentrace prachu a hluku v důsledku těžby by tak dosáhlo každý rok dalších asi 90 milionů korun," uvedl Volák.

Proti Volákovu záměru se ostře ohradila ústecká krajská organizace Strany zelených i dva litvínovští zastupitelé, bývalý litvínovský starosta Milan Šťovíček a Miroslav Otcovský.

"Strana zelených naprosto odmítá záměr povolit těžbu v blízkosti Litvínova výměnou za úplatek pro město. Podle zelených by těžaři měli investovat do rozvoje obcí a měst i při zachování stávajících limitů," uvedl předseda krajské organizace Petr Klepiš.

Šťovíček a Otcovský označili Volákovu iniciativu za návrat k pohřebnému, jež lidem ze severu Čech vyplácel v 80. letech komunistický režim. "Starosta svůj návrh neprojednal ani v zastupitelstvu, ani radě města, jeho zveřejněním na oficiální tiskové konferenci města hrubě překročil své pravomoci," uvádí v prohlášení oba zastupitelé.

Dále upozornili, že prolomení limitů není neodvratné, ani bezprostředně nehrozí. "Fischerova vláda minulý týden potvrdila, že ona limity určitě neprolomí. Navíc už nyní překračují v Litvínově imise prachu hygienické normy, což způsobuje právě povrchová těžba uhlí. Obáváme se, že starosta v posledních měsících zjevně hledá způsob jak začít otevřeně prosazovat rozšíření velkolomu ČSA pod okna našich občanů," píší v prohlášení.

"Z dosavadních vyjádření města vždy vyplývalo odmítavé stanovisko k případné těžbě za limity. Teď už ale chce být připraveno a vědět, co obyvatele čeká, pokud bude těžba pokračovat. To je pro nás výzva, abychom se sešli a společně hledali optimální kompenzační opatření a vysvětlili naše záměry jak dopady těžby v co největší míře eliminovat. Je třeba znovu zdůraznit, že vlastní těžba se města nedotkne," řekla mluvčí těžařů ČTK.

Prolomení limitů by si vyžádalo likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic na Mostecku, k Litvínovu by se hranice hnědouhelného lomu přiblížila na 500 metrů. "Zrušení limitů jsme odmítli, nicméně chceme být připraveni. Zatím se s námi nikdo o případných náhradách za pokračování těžby v bezprostřední blízkosti města nebavil, což nás znepokojuje," vysvětlil starosta.

Miliardu korun by podle něj město využilo ke svému rozvoji, peníze by pokryly náklady na výstavbu nového akvaparku, modernizaci škol, rekonstrukci chodníků a silnic či opravu sportovní haly. "Finance by pomohly i ke snižování nezaměstnanosti. Město by mohlo vytvořit další dotovaná pracovní místa při údržbě města nebo sociální činnosti," doplnil.

Czech Coal je připraven investovat do zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity až 22 miliard Kč. Projekt zahrnuje pořízení nové těžební technologie včetně vypořádání zájmů a přesídlení obcí.

Záměrem společnosti Litvínovská uhelná je rozšíření těžby uhlí v lomu ČSA. Novotná už dříve poukázala na vývoj energetické situace a dlouhodobě vysokou poptávku po hnědém uhlí. Těžební firma podle ní postupuje v souladu s horním zákonem, jenž firmě ukládá zajistit přístupnost ložiska ve spravovaném platném dobývacím prostoru.

Litvínovská uhelná předpokládá, že od roku 2012 klesne těžba v lomu ČSA o více než polovinu na 2,5 milionu tun ročně. Při zachování územních limitů bude činnost lomu v roce 2021 přerušena. Celkové zásoby uhlí v lokalitě činí 750 milionů tun uhlí. V případě rozšíření těžby za limity by bylo možné vytěžit minimálně 287 milionů tun, což by životnost lomu prodloužilo do roku 2065.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.