Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Viceprezidentem ECB bude asi Portugalec Constancio. Aby guvernérem mohl být Němec

Zdroje: Viceprezidentem ECB bude asi Portugalec Constancio. Aby guvernérem mohl být Němec

15.02.2010 15:35
Autor: ČTK

Frankfurt/Brusel (ČTK) - Novým viceprezidentem Evropské centrální banky (ECB) bude s největší pravděpodobností Vitor Constancio. Uvedly to dnes zdroje agentury Reuters a naznačují i další informace. Podle německého listu Süddeutsche Zeitung Constancia podporují i Němci, i když patrně hlavně z taktických důvodů. O novém viceprezidentovi by mohli už dnes v Bruselu rozhodnout ministři financí eurozóny, konečné slovo však budou mít až političtí lídři.

Funkce viceprezidenta je druhá nejvyšší v ECB a uvolní se koncem května, kdy odchází současný viceprezident, Řek Lucas Papademos. Constancio je v současné době šéfem portugalské centrální banky.

Süddeutsche Zeitung se opírá o informace zdrojů z německé vlády. Ministr financí Wolfgang Schäuble chce podporou Constancia údajně zvýšit šance Německa u další důležité volby, tentokrát na místě nejvyšším. Příští rok v říjnu totiž skončí funkční období současnému šéfovi ECB, kterým je Francouz Jean-Claude Trichet.

"Constancio to určitě vyhraje," cituje Reuters svůj zdroj v centrální bance v jedné z členských zemí eurozóny. "Francie a Německo ho zcela jasně podporují a on si zajistil i podporu velké skupiny zemí eurozóny," poznamenal zdroj. Podobně se ale vyjadřují i další zdroje blízké přípravám schůzky euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny.

Kandidáti na funkci viceprezidenta ECB jsou celkem tři. Vedle Constancia Lucemburčan Yves Mersch a Belgičan Peter Praet. Reuters ale s odkazem na informované zdroje už v lednu psal, že Belgičan už je v podstatě mimo hru a rozhoduje se mezi Constanciem a Merschem. Oba totiž každý ve své zemi stojí v čele centrální banky, zatímco Praet je v belgické centrální bance pouze členem bankovní rady.

Výkonná rada ECB má celkem šest členů. Pokud Constancio vyhraje a stane se příštím viceprezidentem, bude podle analytiků zřejmě patřit k takzvaným holubicím. Tak se říká centrálním bankéřům, kteří svou měnovou politikou podporují hospodářský růst i za cenu, že se přechodně zvýší inflace. Opakem holubic jsou jestřábi, kteří prosazují přísnou měnovou politiku s důrazem na boj s inflací a udržení cenové stability.

Jiný agenturní zdroj se omezil na konstatování, že Constancio si při volbě získá podporu ministrů. "Výsledkem bude konsenzus, nebo jednomyslné schválení," podotkl zdroj.

Na volbě Constancia do funkce viceprezidenta má z taktických důvodů zájem hlavně Německo, protože se snaží prosadit do čela ECB svého člověka. Téměř jistě by jím byl současný šéf německé centrální banky Axel Weber. Za hlavního Weberova konkurenta při volbě příštího prezidenta ECB se podle agentury Reuters považuje šéf italské centrální banky Mario Draghi. I když ale bude Constancio do funkce viceprezidenta skutečně jmenován, neznamená to, že Weber má funkci šéfa ECB příští rok jistou.

Na pořadu dne je ale nejprve volba viceprezidenta. "(Státy jižní Evropy) trvají na adekvátním zastoupení," cituje Süddeutsche Zeitung z interního dokumentu německého ministerstva financí. Německá vláda prý musí brát tuto skutečnost v potaz, aby svým postojem nevytvořila podmínky k tomu, že se v příštím roce stane prezidentem ECB Draghi.

Pokud bude do funkce viceprezidenta ECB zvolen Portugalec Constancio, pak se šance Německa na prosazení svého člověka do čela ECB značně zvyšují. Když bude na druhé nejvyšší pozici v ECB zástupce členské země, která geograficky patří ke státům jižní Evropy, pak bude v čele ECB podle nepsaného pravidla zástupce severní části eurozóny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university