Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senát potvrdil zdanění státních dluhopisů pro občany 15 procenty

Senát potvrdil zdanění státních dluhopisů pro občany 15 procenty

20.05.2010 14:28
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Senát dnes umožnil přijetí zákona, který zdaňuje výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Zákon také zřizuje Generální finanční ředitelství a soustavu územních finančních orgánů. Senátoři nepřijali k návrhu zákona žádné usnesení, takže zákon poputuje k podpisu prezidenta po uplynutí zákonem dané měsíční lhůty, která vyprší 24. května.

Důvodem pro zavedení daně je snížit výhody státních dluhopisů, hlavně jejich vyšší zúročení, a zamezit tak nerovnostem na finančním trhu. Ministr financí Eduard Janota dnes označil schválenou patnáctiprocentní sazbu za velmi nízkou.

Podle původních předpokladů měl stát prodávat dluhopisy prostřednictvím bank. Schválená novela uvádí, že to bude přímo ministerstvo financí nebo jím zřízená společnost. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat. Kupovat je budou přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu.

Někteří senátoři se nad návrhem pozastavovali, například nad jeho částí, která zřizuje síť územních finančních úřadů a Generální finanční ředitelství. To je poslanecký pozměňovací návrh, který po dohodě s ministerstvem předložil poslanec ODS Michal Doktor. Umožnit má mimo jiné zřízení takzvaného jednotného inkasního místa, kde by plátci daní platili všechny odvody státu.

Senátoři tuto část zákona označovali za přílepek, tedy za doplněk měnící nesouvisející zákon, protože se ředitelství zřizuje ve vládní novele zákona o daních z příjmů, která stanoví zdaňování dluhopisů.

Například Vladimír Dryml (ČSSD) chtěl od ministra Janoty vědět, kolik bude tato změna stát peněz. Petr Pakosta (ODS) kritizoval návrh za to, že celý projekt dluhopisů nebude spadat pod dohled České národní banky. Projednávání návrhu ve sněmovně podle jeho slov vypadalo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Navrhoval proto odebrat některé kompetence ministerstvu a svěřit dohled nad dluhopisy centrální bance. Jeho návrh ale nenalezl podporu, chyběl jediný hlas. Janota jeho výhrady odmítl.

Jak již dříve řekl ministr Janota, dluhopisy bude prodávat klientovi ministerstvo financí. Klient ho bude moci držet až do konce splatnosti, nebo ho bude moci prodat za tržních podmínek. Dluhopisy původně neměly být volně obchodovatelné a stát chtěl jejich krátkodobé držení znevýhodňovat pomocí srážky.

Týdeník Euro tento týden upozornil, že možnost obchodovat s dluhopisy na sekundárním trhu odvádění daně z výnosů v podstatě znemožňuje. Jelikož si lidé budou moci prodávat dluhopisy mezi sebou, není jasné, kdo a z čeho by daň odváděl a v jaké výši, uvedl týdeník. S tím nesouhlasí ministerstvo financí, zatím totiž podle něj nejsou známy podmínky a formát emise dluhopisů pro domácnosti. Ovšem pokud bude možné, aby se s dluhopisy obchodovalo na sekundárním trhu, a lidé si je tak mohli prodávat mezi sebou, bude se zdanění dluhopisů řídit podle MF současnou právní úpravou.

Zákon také přináší změnu, která se týká zdaňování bytové výstavby daní z přidané hodnoty. Mění pravidla tak, že opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení budou i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Od letošního ledna představuje deset procent. Do snížené sazby DPH spadá výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje dvacetiprocentní sazba DPH.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data