Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vzkaz ECB: Rozpočty a daně států má posuzovat nezávislá instituce

Vzkaz ECB: Rozpočty a daně států má posuzovat nezávislá instituce

21.06.2010 10:47
Autor: ČTK

Aktualizováno (18:07) Evropská centrální banka chce, aby na daňovou a rozpočtovou politiku států v eurozóně dohlížela nezávislá instituce. Píše o tom dnešní vydání deníku Financial Times; návrh v hospodářském výboru Evropského parlamentu dnes rovněž představil šéf ECB Jean-Claude Trichet. Podle něj by unie rovněž měla citelně zpřísnit sankce za porušení hospodářských pravidel, ale vyvrátil možnost vyloučení z eurozóny, o níž uvažují někteří ekonomové či politici.

"Je to velmi silné gesto. Ukazuje, jak silná vyšla z krize Evropská centrální banka ve srovnání s Evropskou komisí či ministry financí eurozóny," řekl šéf bruselského think-tanku Bruegel Jean Pisani-Ferry.

Podle analytického serveru Eurointelligence je Trichetův návrh rovněž vyslovením nedůvěry Evropské komisi, která nyní dohlíží na hospodaření členských států eurozóny i celé evropské sedmadvacítky. "Je naprostým základem, aby byl dohled nad rozpočtovou politiků států posílen," uvedl Trichet před europoslanci.

Vznik nové nezávislé instituce by podle centrální banky měly doprovázet i nové sankce za neplnění rozpočtových pravidel. V současnosti by státy neměly překročit v případě ročního rozpočtového schodku hranici tří procent HDP. Celkový dluh by neměl přesáhnout 60 procent HDP, ale k tomuto kritériu státy ani Brusel tolik nepřihlíží. Stejně jako v případě ročního rozpočtového schodku jej porušuje většina unijních zemí.

ECB mezi sankcemi jmenuje přerušení toku evropských dotací, což je za určitých podmínek možné již v současnosti, a odebrání hlasovacích práv. Eurozóna by navíc do země, jež opakovaně pravidla porušuje, měla vyslat experty, kteří by dohlíželi a z části i řídili nápravu nadměrných rozpočtových deficitů.

"Musíme uvažovat o širším spektru finančních, nefinančních a procedurálních sankcí. Patří mezi ně i tvrdší požadavky či omezení nebo odebrání hlasovacích práv," dodal šéf ECB. Podle něj by se Evropská unie nikdy nedostala do současné situace, kdyby země dodržovaly platná rozpočtová pravidla.

Budoucí hospodářská a rozpočtová politika by se ovšem neměla "točit" jen kolem rozpočtové politiky. Evropská centrální banka navrhuje, aby eurozóna pečlivě monitorovala konkurenceschopnost jednotlivých států. Tu ztrácejí především státy na jihu Evropy a podle ekonomů jde ještě o větší problém než jejich zadlužení.

Již před časem ECB přišla s myšlenkou na vznik "krizové" instituce, jejímž úkolem by bylo stabilizovat trh se státními dluhopisy. Trichet a jeho spolupracovníci by se do budoucnosti rádi vyhnuli opakování současné situace, kdy centrální banka musí nakupovat dluhopisy jednotlivých zemí, aby zabránila jejich krachu.

Návrh centrální banky se nejspíš setká s odporem některých členských států eurozóny. "Návrh jde dál, než případná dohoda členských států. Pokud by se lídři zemí EU dohodli na vytvoření nezávislé instituce na posuzování daňové a rozpočtové politiky, její doporučení by pak nebyla a ani nemohla být závazná," uvedl server Eurointelligence. Evropská centrální banka se podle Financial Times rovněž vyhnula odpovědi na otázku, zda je k úpravě pravidel třeba měnit unijní smlouvy. To celá řada zemí odmítá a stejný názor zastává Evropská komise.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.