Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer a Hampl (ČNB): ČR není připravená vzdát se své měnové politiky ani stanovit datum pro přijetí eura

Singer a Hampl (ČNB): ČR není připravená vzdát se své měnové politiky ani stanovit datum pro přijetí eura

22.06.2010 15:19

Česká republika není v situaci, kdy by měla či mohla přesně vymezit časový plán vstupu do eurozóny, shodli se na tom dnes oba viceguvernéři Česká národní banky - Mojmír Hampl i Miroslav Singer.

“V důsledku krize se připravenost ČR na přijetí eura zhoršila,“ uvedl dnes při prezentaci pro konferenci Ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Singer, který se od začátku července stane novým šéfem centrální banky. Podle Singera nedochází k výraznému zlepšení fungování a pružnosti hospodářství, přetrvávají problémy v nastavení institucionálního rámce a zhoršil se vývoj veřejných financí. „Nejsou vytvořeny podmínky pro stanovení cílového data pro přijetí eura,“ shrnul nastupující guvernér.

Eurozóna navíc podle Singera není tím, čím ještě donedávna byla nebo se zdála být. „Přitažlivost eurozóny pro země stojící mimo ni se během krize snížila,“ uvedl současný viceguvernér ČNB a dodal, že politici v posledních letech problémům nepředcházeli, ale jednali pod tlakem a jejich reakce byly podle něho často „nevhodné“. Nákup veřejného dluhu, k němuž se ECB pod nátlakem trhů i politických špiček v květnu zavázala, navíc podle Singera představuje „krok k propojení měnové politiky s politikami fiskálními“.

Způsob řešení problémů během krize naznačuje nutnost zásadních změn v institucích a v rozhodování v eurozóně, nechal se při dnešním vystoupení slyšet Singer. Měnové unii radí „zabezpečit dostatečnou míru fiskální disciplíny a koordinace, přestat omlouvat nedisciplinovanost členů, kteří vědomě nedodržují pravidla, přijmout strukturální reformy, které podnítí dlouhodobou strukturální konvergenci zemí v eurozóně a integrovat dohledy na národní úrovni a posílit jejich nezávislost.“ Pokud nedojde ke změnám, hrozí podle Singera eurozóně dlouhodobá stagnace nebo přinejlepším pomalý růst.

Podobný postoj dnes na diskusním setkání vrcholových manažerů a státních činitelů pořádaném vydavatelstvím Euronews prezentoval i druhý viceguvernér ČNB, Mojmír Hampl: „Česká republika není připravená vzdát se své měnové politiky, euro není připravené stát se dobrou měnou pro Česko.“

Hampl vidí jako neslučitelné, aby eurozóna umožňovala v členských zemích rozpočtovou autonomii a zároveň se snažila o vynucování rozpočtových pravidel. "To je kvadratura kruhu," poznamenal. Jednotná měna podle Hampla nesladila odlišnou strukturu eurozóny, nezajistila hospodářský růst členských států a nevynutila v nich základní ekonomické reformy, což bylo od ní hlavní očekávání. "Stal se opak," podotkl.

Hampl připustil, že mezi pozitiva přijetí eura patří snížení některých transakčních nákladů, z makroekonomických efektů pak přineslo nižší a méně proměnlivou inflaci. Ta ale podle něj nebyla problémem ČR.

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla dnes podle ČTK uvedl, že projekt eurozóny je výrazně spojený s evropskou integrací, která je naplňováním ambicí největších evropských hráčů. Tento projekt bude podle něj hájen, mezi vyspělými zeměmi EU bude prý velká ochota zaplatit za něj vysokou částku.

(Zdroj: ČNB, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data