Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarský premiér: Pro návrat schodků pod 3% HDP musí platit společný termín EU; MMF v požadavcích vůči nám zašel příliš daleko

Maďarský premiér: Pro návrat schodků pod 3% HDP musí platit společný termín EU; MMF v požadavcích vůči nám zašel příliš daleko

27.07.2010 11:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:35) „Očekávám, že Evropská unie stanoví společné datum platné pro všechny členské země ohledně návratu rozpočtových schodků pod 3procentní limit k HDP,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro televizi M1. Za nepřijatelné označil, aby některé země byly nuceny snižovat schodek rychleji (například v rámci mantinelů daných MMF) a některé měly času výrazně více: „Je to neakceptovatelné a nestane se tak, aby někteří museli postupovat rychleji, zatímco jiní mohli snižovat schodek pomaleji,“ uvedl premiér pro M1. Předchozí maďarská vláda odsouhlasila cíl schodku k HDP na úrovni 2,8 % v roce 2011. Nová v čele s Orbánem potvrdila, že od ledna zavede jednotnou 16% daň z příjmů osob, avšak dodala, že „komplexní postup ozdravění financí“ si vyžádá několik let.

Orbán v rozhovoru pro M1 také uvedl, že Mezinárodní měnový fond při jednání s Maďarskem „zašel za rámec stávajícího kontraktu“, když se snažil maďarské vládě naordinovat, jaká opatření musí učinit ke snížení letošního rozpočtového schodku. „Otázka bankovní daně, jeden ze sporných bodů jednání, není věcí, do které by MMF měl zasahovat,“ uvedl Orbán. „Očekáváme, že bez podpory EU a MMF v Maďarsku i nadále poroste a zvýší se volatilita získávání zdrojů na trzích, což může nepříznivě ovlivnit bilance bank, veřejné finance a ekonomický růst země,“ nechala se v reakci slyšet ratingová agentury Standard & Poor’s.

Maďarsko v minulém týdnu v aukci 3měsíčních poukázek upsalo místo plánovaných 45 mld. HUF jen 35 miliard forintů a výnos v aukci vzrostl na 5,47 % z 5,28 % v předchozí aukci. Dnes vláda opět chtěla získat 45 mld. HUF ve stejné aukci 3měsíčních poukázek. „Očekáváme podobný výsledek, jako v aukci v minulém týdnu,“ uvedl David Palmai Pallag, dluhopisový obchodník Raiffeisen v Budapešti. „Agentura pro správu dluhu zřejmě půjde cestou úpisu většího upsaného objemu za cenu vyššího výnosu, aby alespoň trochu zlepšila pohled na výsledek aukce, dodal před aukcí analytik. V aukci následně bylo upsáno 50 miliard HUF místo plánovaných 45 mld. HUF při průměrném výnosu v aukci 5,46 %.

Forint je za poslední tři měsíce nejvíce ztrácející měnou proti euru, když od 26. dubna odepsal přes 8 procent. Při včerejším závěru dne u 286,5 HUF/EUR dnes aktuálně obchoduje u 285 HUF/EUR. 19. července byla maďarská měna vůči EUR nejníže od dubna 2009.

Standard & Poor’s a Moody’s v minulém týdnu uvedly, že sníží rating země, přičemž S&P avizovala pád do junk pásma. Dnes Moody’s uvedla, že zahajuje proces snížení ratingu Budapešti.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data