Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V temelínském reaktoru nahradilo americké palivo ruské

V temelínském reaktoru nahradilo americké palivo ruské

18.08.2010 14:27
Autor: ČTK

(ČTK) - V jaderné elektrárně Temelín dnes večer dokončí výměnu paliva v reaktoru prvního výrobního bloku. Do bazénu vyhořelého paliva tentokrát putovalo všech 163 použitých palivových souborů americké společnosti Westinghouse. V reaktoru je nahradilo palivo ruského výrobce TVEL. Ten se stal na základě výsledků výběrového řízení v roce 2006 dodavatelem paliva pro Temelín na následujících deset let. Do reaktoru druhého bloku bude palivo TVEL zavezeno příští rok při jarní odstávce, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Zavážení paliva TVEL probíhá od soboty. K dnešnímu ránu bylo zavezeno 148 palivových souborů z celkového počtu 163. Zavážení paliva probíhá nepřetržitě i v noci. Máme čtyři směny, které se střídají při obsluze zavážecího stroje," popsal Sviták. Vyvezení použitého paliva z aktivní zóny reaktoru trvá pět dní a přibližně stejná doba je potřebná pro zavezení čerstvého paliva.
Vyměněno bylo všech 163 palivových kazet, přičemž běžně se při plánovaných odstávkách vyměňuje zhruba čtvrtina z nich. Každý soubor se skládá z 312 palivových proutků tenčích než prst o délce zhruba tři metry. Celá vsázka paliva váží 92 tun.

Elektrárna se na změnu paliva připravovala několik let. "Úpravy se příliš nedotkly vlastního zařízení pro manipulace s palivovými soubory. Konstrukce nových palivových souborů je totiž podobná americkému palivu," vysvětlil mluvčí. Mimo jiné byly upraveny provozní předpisy a proškolen personál. Důležitým krokem pro použití nového paliva bylo také získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Před zavřením reaktoru bude následovat kontrola správnosti zavezení aktivní zóny za účasti inspektorů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. K další kontrole paliva před zahájením provozu bloku dojde v závěru odstávky při fyzikálních a energetických testech. "Na různých výkonových hladinách reaktoru budeme sledovat a vyhodnocovat chování paliva v aktivní zóně reaktoru. Jedná se o běžný postup v závěru každé odstávky spojené s výměnou paliva. Tentokrát však budou testy probíhat za účasti specialistů firmy TVEL," uvedl Sviták.

Odstávka na prvním výrobního bloku začala 16. července. Výměnou paliva nekončí. Vedle řady kontrolních a revizních činností bude převezen první kontejner s 19 použitými palivovými soubory z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva. Pokračují revizní a kontrolní práce na turbíně a dalších systémech elektrárny. Celkem se během odstávky provádí přibližně 8000 dílčích činností, na jejichž zajištění se podílí 600 pracovníků ČEZ (855 CZK, -1,38%) a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. K rozvodné síti bude první blok připojen zhruba v polovině září.

Od druhé poloviny září by měly v Temelíně pracovat oba bloky na plný výkon. První blok byl spuštěn 11. října 2000 a 21. prosince vyrobil první elektřinu. Po necelých deseti letech provozu, letos v červenci, elektrárna dodala do sítě 100 miliard kWh elektřiny.

Na druhých vyrobených 100 miliard kWh nebude Temelín podle ředitele Miloše Štěpanovského čekat dalších deset let, ale zvládne to za necelých sedm let. "I k tomu nám pomůže projekt Bezpečně 15tera, který jsme rozjeli v roce 2007. Jeho postupným plněním se nám daří zkracovat odstávky, snižovat množství výpadků výroby, a tím zvyšovat výkonnost současných dvou bloků Temelína," uvedl. Elektrárna by měla ročně vyrobit 15 miliard kWh. Po případné dostavbě dalších dvou bloků a jejich uvedení do provozu po roce 2020 by se objem zdvojnásobil.

Elektrárna má zatím dva bloky a s 2000 megawatty má největší instalovaný výkon v ČR. Do sítě ale zatím dodává méně než druhá tuzemská Jaderná elektrárna Dukovany, a to kvůli delším odstávkám.

Ruský TVEL je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě. Dodává ho do 76 jaderných reaktorů v 16 zemích Evropy a Asie, mimo jiné i do české jaderné elektrárny Dukovany.


Váš názor
  • Hurá!!!!
    18.08.2010 14:55

    Tak jsme dosáhli plné závislosti (ropa, plyn a uran) na bratrském Rusku, spolehlivém a hodném partnerovi. Jistě jsme také dostali slevu za nakradený jáchymovský uran. Bolševická mafie v čele tohoto státu to nemohla zařídit lépe.
    Dan
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university