Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zájem NWR o Bogdanku její vlastníky zaskočil, cena se jim nezdá

Zájem NWR o Bogdanku její vlastníky zaskočil, cena se jim nezdá

06.10.2010 13:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (17:47) Zda se novým majitelem polské uhelné společnosti Bogdanka stane těžařská firma NWR, záleží na penzijních fondech, které jsou největšími akcionáři Bogdanky. Analytici si myslí, že nabízená cena 100,75 zlotého (627 korun) za akcii, což je 13 procent nad pondělní závěrečnou cenou na varšavské burze, je příliš nízká.

NWR koupi Bogdanky podmínila tím, že získá v tendru nejméně 75 procent akcií společnosti. Čtrnáct penzijních fondů působících na polském trhu letos v březnu koupilo od polské vlády 47 procent akcií uhelné společnosti za celkem 1,1 miliardy zlotých. Největší podíl má fond OFE Aviva BZ WBK, kterému patří 14,74 procenta akcií, dalším významným akcionářem je fond patřící polské pojišťovně PZU a společnosti ING. Polský stát vlastní necelých pět procent akcií Bogdanky. Práve zástupci nejsilnějšího akcionáře dolu, Aviva BZ WBK, pro polskou televizi TVN uvedli, že nabídku NWR považují za nízkou. "Hodnota Bogdanky je podstatně nad nabídkou, kterou na převzetí dolu učinila NWR. Navíc roli Bogdanky vidíme jako lídra konsolidace v sektoru spíše, než jako samotný cíl převzetí," uvedl Pawel Klimkowski za polskou Avivu BZ WBK.

Zástupci fondu Amplico držícího 5,1% podíl v dolu Bogdanka dnes pro Bloomberg prohlásili, že současná tržní cena titulu nereflektuje reálnou hodnotu akcií a fond prý bude reagovat až na nabídku, která bude maximalizovat návratnost jeho investice.

Akcie Bogdanky se dnes po otevření varšavské burzy obchodovaly za rekordní cenu 105 zlotých.

Podle zástupce jednoho z fondů, kterého citovala Gazeta Wyborcza, nabídla NWR přišla "jako blesk z čistého nebe". Jiný, s nímž mluvil list Rzeczpospolita uvedl, že 100,75 zlotého za akcii není příliš vysoká cena.

"(Bogdanka) je nejlepší polský důl a její potenciál hodnotíme velmi dobře," uvedl představitel jistého akcionáře Bogdanky. Jiný k tomu dodal, že penzijní fondy nemají ve svém portfoliu žádnou tak dobrou firmu, jako je uhelná společnost z východu Polska. "Nezdá se mi, že při takové ceně by nabídka mohla skončit úspěchem," prohlásil představitel některého z penzijních fondů.

 

Také polští analytici si myslí, že NWR mohla za Bogdanku nabídnout větší sumu. "Dlouhodobí investoři mohli počítat s cenou o 20 až 30 procent vyšší. Myslím, že Bogdanka by samostatně během dvou, tří let mohla dosáhnout ceny na úrovni 120 až 130 zlotých za akcii," řekl v dnešním vydání listu Dziennik-Gazeta Prawna Michal Marczak, analytik z BRE Bank.

"Cena je moc nízká, (13procentní) prémie symbolická," tvrdí v dnešním Pulsu Biznesu analytik makléřské společnosti Beskidzki DM Krzysztof Zarychta.

Společnost Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí, což je oproti stejnému období loni nárůst o 17 procent. Od ledna do konce června vykázala čistý zisk 106,9 milionu zlotých, o 28 procent více než v prvním pololetí loňského roku. Do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

Spojením NWR a Bogdanky by vznikl regionální lídr s mohutnými zásobami, produktovou i geografickou diverzitou a silnou regionální identitou, uvádí úterní zpráva NWR. Celková roční těžba uhlí spojené společnosti by dosáhla během několika let díky expanzi Bogdanky 25 milionů tun.

NWR je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Bogdanka, která je kotovaná na Varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

(Zdroj: čtk, TVN, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data