Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Bogdanky vylétly na nová maxima, NWR má konkurenta ve snaze o převzetí. Největšího producenta koksovatelného uhlí v EU

Akcie Bogdanky vylétly na nová maxima, NWR má konkurenta ve snaze o převzetí. Největšího producenta koksovatelného uhlí v EU

25.10.2010 15:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (17:07) Tuzemské těžební společnosti New World Resources se zřejmě objevil možný konkurent ve snaze převzít polský černouhelný důl Bogdanka. Je jím jihopolská těžební společnosti Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW), která je v rámci Evropské unie největším producentem koksovatelného uhlí. NWR je jeho největším dodavatelem v České republice. “Nevylučujeme nabídku. Bogdanka je zajímavá kvůli svým zásobám uhlí a rozvojovému programu,” uvedl šéf firmy Jaroslaw Zagorowski. JSW chce v příštím roce na varšavskou burzu vykročit s primárním úpisem akcií v objemu 1,2 miliardy amerických dolarů, což by bylo největší IPO na tamní burze.

CEO Zagorowski uvedl, že firma variantu investice do Bogdanky zatím neprojednávala ani s jejím managementem, ani s akcionáři firmy. Potenciální investici podle šéfa firmy JSW nekonzultovala ani s vládou, která firmu ovládá. Zároveň se nechal slyšet, že “v tomto momentě nákup akcií Bogdanky není součástí dlouhodobé investiční strategie JSW”. Poněkud šalamounsky tak zní jeho vyjádření: “My máme peníze. Jestliže se na nás management Bogdanky obrátí s nabídkou, jsme připraveni zvážit takovou investici,” uvedl CEO JSW Zagorowski. Ke zprávě se odmítli přímo vyjádřit jak mluvčí Bogdanky Zieba tak mluvčí NWR Cook.

Polským státem ovládaná JSW tak postavila protinabídku tuzemské nabídce NWR, která tento měsíc oslovila Bogdanku s nabídkou na převzetí o hodnotě 3,43 miliardy zlotých. Management Bogdanky nabídku označil za “neúměrně nízkou”, stejným směrem se vyslovily dva klíčové penzijní fondy, které jsou největšími akcionáři Bogdanky – Aviva s 15 % a Amplico, který drží 5,1 % Bogdanky. Naděje na úspěch NWR se tak výrazně ztenčila, protože sama firmy ambici podmínila získáním nejméně 75 % akcií Bogdanky. Od 5. října, kdy NWR oznámila nabídku, akcie Bogdanky vzrostly až o 27 %, dopoledne obchodovaly nad 108 PLN/akcie, publikace zprávy JSW jim pomohla na 115 PLN/akcie. Cena je tak výrazně nad NWR nabízenými 100,75 PLN/akcie. Šéf JSW Zagorowski odmítl komentovat cenu, jakou by firma případně za Bogdanku byla ochotna nabídnout. Celá citovaná nabídka tak působí jako postavení domácí protiváhy zahraniční nabídce na převzetí domácího dolu Bogdanka. Její akcie od počátku roku zhodnotily o takřka 60 procent až k dnes dosaženým 115 PLN/akcie po denním růstu až o 7,7 procenta. Po částeční korekci titul uzavřel na dosavadním maximu závěru obchodního dne 109 PLN/akcie.

New World Resources informovala, že odkládá minimálně o několik dní termín zahájení nabídky na odkoupení všech akcií Bogdanky. Ten byl původně stanovený na dnešek. Důvodem odkladu je podle zprávy NWR rozhodnutí polského úřadu pro finanční dohled o nutnosti zrušit podmínky nabídky vyžadující pro provedení transakce souhlas akcionářů NWR. Firma s rozhodnutím polského regulátora nesouhlasí, zažádala o jeho přezkoumání, a proto odloží začátek nabídkového období, nejspíše do pátku 29. října. Akcie NWR dnes v Praze nicméně aktuálně rostou o 1,19 % na úroveň 222 Kč/akcie.

Jastrzebska Spólka Weglowa po třech čtvrtletích letošního roku hospodařila s čistým ziskem ve výši 741 milionů zlotých, loni v tom samém období měla ztrátu 437 milionů zlotých. Zaměstnává skoro 22.440 lidí.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů