Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brusel chce zmrazit peníze z fondů zemím neplnícím podmínky

Brusel chce zmrazit peníze z fondů zemím neplnícím podmínky

06.10.2011 16:31
Autor: ČTK

Evropská komise chce mít pro příští rozpočtové období 2014 až 2020 možnost zastavit vyplácení peněz z fondů spadajících pod politiku soudržnosti zemím, které nebudou plnit makroekonomické podmínky. Vyplývá to z dnes představených návrhů komise. Jde o fondy, v nichž jsou pro země EU pro dané období v návrhu vyčleněny stovky miliard eur.

Podle navržených pravidel by země mohly získat z kohezní politiky maximálně 2,5 procenta svého hrubého domácího důchodu, zatímco v dosavadním období 2007 až 2013 to byla čtyři procenta. ČR by se to dotknout zřejmě nemělo, ovšem Maďarsko a pobaltské státy to už kritizovaly. Hrozí jim prý, že přijdou o část peněz proti současnému období.

Komise na politiku soudržnosti, která má za cíl pomoci nejméně rozvinutým regionům vyrovnat se bohatším oblastem unie, ve dříve představeném návrhu dlouhodobého rozpočtu vyčlenila 336 miliard eur. To je o víc než pět procent méně, než kolik bylo naplánováno pro období 2007 až 2013. Výrazně se ale EK rozhodla zvýšit peníze na fond infrastruktury, u něhož prostředky vzrostou z 12,9 miliardy na 40 miliard eur.

Prioritou budou podle komise i nadále nejméně rozvinuté regiony, jejichž HDP je nižší než 75 procent průměru EU. Ty by měly na projekty získat až 85 procent prostředků z unijních fondů. U takzvaných "přechodných" regionů, jejichž HDP je mezi 75 až 95 procenty průměru unie, by to mělo být maximálně 60 procent; u nejrozvinutějších regionů (nad 90 procent HDP) pak 50 procent. V ČR do "nejchudší" kategorie zatím spadají všechny regiony s výjimkou Prahy.

O návrzích dlouhodobého rozpočtu i konkrétních podmínkách pro čerpání fondů, které dnes Bruselu nastínil, budou jednat europoslanci a členské země EU.

Dá se očekávat, že například jednání o sankcích nebudou snadná. Například druhá nejsilnější frakce v Evropském parlamentu - socialisté - už tento návrh kritizovali. "Občané EU by neměli být trestáni za problém jejich vlád ve snižování rozpočtových deficitů, jak navrhla Evropská komise," uvedla dvojice socialistických europoslanců Stephen Hughes a Patrizia Toiová ve společném prohlášení.

Europoslanec ODS Oldřich Vlasák pro ČTK zase upozornil na zmiňovaný fond pro financování infrastruktury, který by financoval převážně páteřní dopravní sítě v Evropě. "To je pro Českou republiku nebezpečné," řekl. Došlo by totiž podle něj k odlivu peněz z kohezního a strukturálních fondů a pro ČR by tedy zbylo podstatně méně prostředků, drtivá většina těchto páteřních sítí se nalézá západně od našich hranic.

"Česká republika principiálně s využitím kohezních fondů v případě sankcí pro nezodpovědně hospodařící státy problém nemá, ale obáváme se, že by toto pravidlo mohlo být snadno zneužito k zasahování do oblastí, kde Brusel zasahovat nemá. Pokud by si například členský stát z nějakého důvodu zvolil rozpočtové priority, které by neodpovídaly představám úředníků komise, mohl by přijít o financování části projektů," dodal Vlasák.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data