Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Termín přijetí eura nestanovíme. Unie se mění v transferovou a dluhovou, hlubší intergrace problém neřeší

Nečas: Termín přijetí eura nestanovíme. Unie se mění v transferovou a dluhovou, hlubší intergrace problém neřeší

14.10.2011 16:33
Autor: ČTK

Vláda nestanoví termín vstupu České republiky do eurozóny. Premiér Petr Nečas (ODS) to řekl po dnešním jednání premiérů Česka, Polska a Maďarska. Eurozóna se podle něj výrazně mění z měnové unie na transferovou a dluhovou unii a hlubší integrace není řešením jejích nynějších problémů.

Lídři zemí visegrádské skupiny (V4) dnes také podpořili další využívání jádra jako součásti energetického mixu. "Není správné ustupovat od jaderného programu," uvedl Nečas. Země V4 podle něj také mají společný zájem na silné a efektivní kohezní politice EU, která podpoří konkurenceschopnost unie, ale bude dále především pomáhat méně rozvinutým státům EU.

V souvislosti s plány na přijetí eura Nečas také připomněl, že ČR nyní nesplňuje kritéria pro přijetí eura. I to je podle něj důvod, proč vláda termín vstupu do eurozóny neurčí.

"Otázka přijetí eura v České republice je nyní zcela mimo hru. Česká republika na to není připravena, nejdříve musí zvládnout vlastní veřejné finance, které stále vykazují příliš vysoké deficity," uvedl k tomu hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Navíc podle něj eurozónu čekají hluboké změny a bude mít dost práce i bez přijímání nových členů.

"Z monetární unie se postupně stává také transferová a dluhová unie a nyní je nezbytné vyčkat, kam se eurozóna bude vydávat dál. My obecně podporujeme taková opatření, která vedou k větší fiskální disciplíně a vymahatelnosti pravidel, které se týkají rozpočtové a fiskální disciplíny. Na druhé straně si nemyslíme, že útěk ke stále hlubší a hlubší integraci je řešením stávajících problémů v eurozóně," řekl Nečas. Dodal, že ČR má silný zájem na stabilitě eurozóny, protože do ní směřuje 70 procent jejího exportu.

S Nečasovým stanoviskem k situaci v eurozóně souhlasil maďarský premiér Viktor Orbán. "Maďarská ekonomika není natolik silná, aby byla schopná vstoupit do eurozóny, touto otázkou se ani nezabýváme," řekl. Důležité podle něj je, aby rozhodnutí v eurozóně zohledňovala i zájmy zemí, které stojí mimo ní. "Nebudeme záviset na těch, kteří bez ohledu na nás změnili příslušná pravidla vstupu. A jsme proti tomu, aby se EU dělila na země eurozóny a země unie. Mezi těmito zeměmi musí být propojení," řekl Orbán.

Polský premiér Donald Tusk zdůraznil, že polská vláda má jednoznačný zájem o vstup do eurozóny, ve chvíli kdy splní přístupová kritéria. Přál by si prý integrovanou Evropu, která podléhá stejným pravidlům. "Evropa by měla vyžadovat plnění stejných kritérii všemi členy. Rádi bychom, aby se plnění kritérií týkalo všech - velkých, slabších, menších. Všichni musí plnit maastrichtská kritéria tak, aby eurozóna byla tak atraktivní jak v okamžiku jejího vzniku," řekl.

Nečas v lednu uvedl, že si ČR je vědoma svého závazku k euru. Už tehdy ale hovořil o tom, že společnou evropskou měnu přijme ČR až ve chvíli, kdy splní maastrichtská kriteria, eurozóna bude stabilní a nová měna bude výhodnější než udržení koruny. ČR se také už dříve rozhodla, že se jako země stojící mimo eurozónu nezapojí do záchranného programu na podporu krachujících členů měnové unie. Prezident Václav Klaus minulý týden po setkání prezidentů visegrádské skupiny (V4) prohlásil, že větší integrace členských zemí EU není východiskem z dluhové krize, ale naopak příčinou dnešních problémů unie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba