Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Emisní povolenky zdarma začnou příští rok nahrazovat dražby, potvrdila Sněmovna. Stát si přijde na desítky miliard

Emisní povolenky zdarma začnou příští rok nahrazovat dražby, potvrdila Sněmovna. Stát si přijde na desítky miliard

26.09.2012 13:19, aktualizováno: 26.9. 14:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna dnes schválila nový zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Stát může jejich prodejem získat desítky miliard korun. Pro návrh dnes zvedlo ruku 103 poslanců z 159 přítomných poslanců. Část povolenek ale bude stát moci až do roku 2020 přidělovat firmám zdarma. Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů. Další část získaných peněz má jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Návrh zákona zapracovává právní předpisy Evropské unie v oblasti ochrany klimatu a upravuje podmínky v oblasti obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, zejména postupný přechod od přidělování bezplatných emisních povolenek k systému nákupu povolenek v dražbách. Dále upravuje podmínky vydávání povolení k emisím skleníkových plynů či podmínky zjišťování, vykazování a ověřování vykázaného množství emisí.

Vláda premiéra Petra Nečase odhaduje, že by aukce emisních povolenek mohly přinést do státní pokladny 40 až 120 miliard korun. Podle směrnice Evropské unie by polovina výtěžku měla směřovat na modernizaci průmyslu, aby se snížily emise skleníkových plynů.

Poslanci dnes v závěrečném schvalování odmítli rozšířit zákon o možnost použití peněz z prodeje povolenek také na podporu lokálních zdrojů tepla z obnovitelných zdrojů, jak navrhoval výbor pro životní prostředí. V něm tento návrh prosadil poslanec VV Josef Novotný. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by to mohlo vést například k výstavbě komerčních tepláren a způsobilo by to víc škody než užitku. Schválení se nedočkal ani žádný z návrhů, který měnil poměr, v jakém se budou peníze z prodeje povolenek smět využívat.

Chalupa současně poslancům řekl, že ministerstvo chystá v horizontu několika dní představit program, jehož součástí bude i podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů. Půjde například o štěpku nebo pelety. Program má obecně podporovat úspory energií u konečných spotřebitelů, hlavně domácností, ale i u veřejných budov.

Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

V letech 2013 až 2020 bude mít ČR k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Celkem 342 milionů povolenek půjde do aukcí a 303 milionů povolenek dostane český průmysl zdarma. Hlavním příjemcem povolenek v České republice je elektrárenská skupina ČEZ (724 CZK, -2,16%). Od roku 2011 jsou však všechny bezplatně přidělené emisní povolenky z rozhodnutí vlády daněny zvláštní darovací daní.

"Tato výjimka má řadu podmínek a v návrhu zákona jsou upraveny tak, aby proces vykazování provedených investic a následné bezplatné alokace mohl začít již v listopadu roku 2012," řekl již ve druhém čtení zákona ministr Chalupa. Počet bezplatných povolenek bude postupně klesat až na nulu v roce 2020.

Zákon schválený napříč politickými stranami ještě nemá vyhráno, neboť by jej ještě mohl vetovat prezident Václav Klaus, který dlouhodobě platí za kritika snahy o snižování emisí motivované předpokladem jejich zásadního podílu na změnách klimatu.

Princip Evropského systému emisního obchodování (EU ETS) spočívá ve vytváření finančního stimulu ke snížení emisí tím, že podniky, které vypouštějí menší objem emisí oxidu uhličitého, než představuje množství přidělených emisních povolenek, mohou nevyužité povolenky prodat společnostem, které jich naopak mají nedostatek. Podnik, který by za daný kalendářní rok nevyřadil objem emisních povolenek odpovídající vyprodukovaným emisím, by byl nucen zaplatit pokutu ve výši 100 EUR za každou neodevzdanou povolenku.

(Zdroj: čtk, MediaFax, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university