Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janečkův fond chystá velké investice do realit i biotechnologií

Janečkův fond chystá velké investice do realit i biotechnologií

10.10.2012 13:21
Autor: ČTK

Investiční fond RSJ private equity, v němž má hlavní podíl antikorupční aktivista a miliardář Karel Janeček, investoval v minulých dvou letech kolem miliardy korun. Do rozvoje získaných projektů chce dát fond v příštích letech včetně bankovních úvěrů zhruba tři miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl výkonný ředitel a předseda představenstva RSJ private equity Jan Vyhnálek. 

Většinu investic fondu dosud tvořily realitní projekty. Nyní však chce firma ve východních Čechách stavět také energetický zdroj a rozjet výrobu produkci specializovaných výrobků založenou na nových technologiích. 

"Na začátku byly pro fond atraktivní nemovitosti prodávané například developery, kteří měli problémy s financováním," uvedl šéf fondu. Projekty prodávané pod tlakem bank jsou však pro RSJ private equity atraktivní dál, dodal Vyhnálek. 

Fond kupuje projekty menší až střední velikosti, do akvizice jednoho projektu nechce firma dát víc než 100 milionů korun vlastního kapitálu. "Zatím nechceme konkurovat skupinám jako je Penta nebo J&T," poznamenal ředitel RSJ private equity. Cílem fondu není ani projekty dlouhodobě vlastnit, naopak záměrem je jejich prodej do pěti let po dokončení. 

V Česku má fond většinový podíl například v budovaném víceúčelovém Centru Pivovar Děčín, které nabídne k pronájmu 17.500 metrů čtverečních v 60 obchodech. Další realitní investicí fondu je nedávný nákup bytového projektu v Brně od francouzského developera Sogeprom, vzniknout tam má asi 87 bytů. 

V portfoliu RSJ private equity je i projekt na africkém ostrově Zanzibar. Firma tam chce vybudovat pětihvězdičkový hotelový resort o 105 jednotkách. "Na Zanzibaru se nám podařilo scelit určité území, nyní řešíme nejlepší ekonomické řešení projektu," poznamenal manažer. 

Dosavadní silné zaměření fondu na nákup realitních projektů se má změnit. "Chceme naše portfolio rozložit do více oblastí, abychom oslabili váhu realitního sektoru," uvedl Vyhnálek. Společnost má už nyní většinový podíl ve firmě Mostek energo, která chce v areálu zkrachovalé textilky Tiba u Dvora Králové vyrábět elektřinu a teplo z biomasy. Nový zdroj nemá pouze dodávat energie do sítě, ale má zásobovat také novou výrobu, kterou v areálu RSJ private equity plánuje. Konkrétně jde o produkci výrobků pro nutriční výživu, které kromě potravinářství mají najít uplatnění také ve farmacii a částečně i ve výrobě kosmetiky. 

Fond také prostřednictvím investice v dalším fondu Credo Stage investuje do začínajících společností v oblasti IT (takzvaných startupů) a farmacie. Další oblastí, na kterou se chce RSJ private equity více zaměřit, jsou investice do kvalitní zemědělské půdy například v Polabí. 

Fond RSJ private equity vznikl zhruba před dvěma lety pod názvem 5P uzavřený investiční fond. Na konci roku 2011 akcionáři rozhodli o změně názvu na RSJ Private Equity tak, aby se fond jasně přihlásil ke značce RSJ. Firma není přímo součástí společnosti RSJ a.s., která obchoduje na burzách a zaměřuje se na algoritmické obchodování. Obě firmy však mají společné akcionáře a sídlí v Praze.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.