Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senátní volby: ČSSD o 5 křesel posílila, ODS jich 10 ztratila. Levice má ústavní většinu

Senátní volby: ČSSD o 5 křesel posílila, ODS jich 10 ztratila. Levice má ústavní většinu

22.10.2012 8:29, aktualizováno: 22.10. 9:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Letošní senátní volby vyhrála ČSSD ve 13 z 27 obvodů. ODS zvítězila ve čtyřech obvodech, TOP 09/STAN ve dvou stejně jako KDU-ČSL, KSČM v jednom. Levice bude mít i nadále většinu v horní komoře parlamentu. Sociální demokraté posílili o pět křesel, ODS ztratila deset. O jedno křeslo si polepšila KDU-ČSL.

V Brně zvítězila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), v Praze 2 někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek (za Piráty), ve Zlíně podnikatel Tomio Okamura, v Chrudimi prezident Agrární komory Jan Veleba (oba nezávislí) a v Ostravě podnikatel Leopold Sulovský (za hnutí Ostravak).

Ve sledovaných soubojích porazila v Praze 4 lékařka Eva Syková (za ČSSD) dosavadního senátora za ODS, divadelníka Tomáše Töpfera. V Praze 8 neuspěl poslanec KSČM Jiří Dolejš, místo v horní komoře obhájila Daniela Filipiová (ODS). V Praze 2 porazil protikorupční aktivista Michálek poslance ČSSD Stanislava Křečka.

Wagnerová zvítězila v Brně nad sociální demokratkou Stanislavou Slavíkovou, Okamura na Zlínsku nad hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD). Sulovský porazil sociálního demokrata Karla Sibinského. Na Teplicku obhájil mandát Jaroslav Kubera (ODS), předstihl komunistu Jaroslava Dubského. Senátorem za Vsetínsko bude dál lidovec Jiří Čunek, jenž porazil Jindřicha Šnejdrla (ČSSD).

„Vítězství levice v Senátu povede k ještě větší polarizaci na parlamentní půdě, kde pravicová vláda bude navrhovat celou řadu často nepopulárních reformních kroků a opoziční levice bude získávat politické body jejich vetováním,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

"Jen se vždycky musím smát, když slyším vítěze voleb vykládat, co nám to vlastně voliči chtěli říct," konstatuje komentátor MfD a dodává, že šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v sobotu řekl, že je to jasný vzkaz, aby vláda Petra Nečase skončila. "A já se ptám, kteří voliči ten vzkaz vyslali: těch 18,6 procenta, kteří přišli volit do Senátu? Anebo těch zbylých 81,4 procenta, kteří k k urnám nepřišli - někteří možná i proto, že Senát tímto způsobem schválně ignorují," míní autor komentáře v MfD.

Dnešní Hospodářské noviny (HN) poukazují na to, co Češi zatím jen slýchávali od odborníků: Dvoukolový většinový systém systém vyřazuje extremisty. "Teď jsme to ve finále voleb do Senátu viděli na vlastní oči. Způsob, jakým hlasující ve druhém kole zlikvidovali komunistické kandidáty až na jednoho, byl docela impozantní," píšou HN. Proniknutí komunistů do druhého kola lze podle deníku chápat i jako protestní a varovnou volbu ostatním parlamentním stranám. Voliči jim zahrozili a pak strašáky stáhli ze scény.

Podle komentáře LN má ODS evidentní problém ten, že neumí své voliče přimět, aby se zvedli a šli volit, ačkoliv jim musí být jasné, že předseda strany také vinou jejich pasivity bude dál oslabovat, čímž bude oslabovat jeho strana, čímž se přiblíží nástup levice. HN upozorňují na to, že tahle voličská revolta byla namířena hlavně proti ODS. Vždyť Nečasova strana dosáhla v krajských volbách historicky nejhoršího a v senátních volbách druhého nejhoršího výsledku.

Výsledky víkendového finále senátních voleb dnes projedná státní volební komise. Výsledky by mohly podobně, jako tomu bylo před týdnem v případě krajských voleb, získat následně oficiální podobu vyhlášením ve Sbírce zákonů, uvedla Denisa Čermáková z ministerstva vnitra.

Po vyhlášení budou mít lidé deset dnů na to, aby výsledky napadli u Nejvyššího správního soudu. Pokud budou výsledky vyhlášeny ještě dnes, lhůta skončí 1. listopadu. O den později by skončila v případě, že Sbírka zákonů s výsledky voleb vyjde až v úterý.

Na zpochybnění krajských a prvního kola senátních voleb mají lidé ještě čtyři dny. Úvodní dějství senátních voleb se podle iDnes rozhodl zpochybnit jeden z voličů na Šumpersku. Kandidát na senátora, kterého volil, totiž podle výsledků v jeho okrsku nedostal ani hlas.

Na soud se mohou obrátit voliči nebo kandidující seskupení, pokud budou mít za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. O těchto stížnostech mají soudy rozhodnout do 20 dnů. Stížnosti na krajské volby je na rozdíl o senátních třeba adresovat krajským soudům.

Počty mandátů v Senátu (podle navrhujících stran):

StranaPočet po volbách 2012Počet po volbách 2010
ČSSD4641
ODS1525
KDU-ČSL6*)6
KSČM22
TOP09/STAN45
Severočeši.cz22
Piráti10
Strana zelených10
Ostravak10
SPOZ1**)0
Nezávislí kandidáti2***)0

 *) s Miroslavem Krejčou (dříve ČSSD), který v končícím volebním období přestoupil do klubu KDU-ČSL

**) Vladimír Dryml, v končícím volebním období přestoupil z ČSSD do SPOZ

***) Tomio Okamura, Jan Veleba

(Zdroj: ČTK, Právo, HN. LN, MfD, ČSÚ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university