Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK obnovila platby z programů Doprava a ŽP, poslala 43 miliard korun

EK obnovila platby z programů Doprava a ŽP, poslala 43 miliard korun

30.10.2012 10:47
Autor: ČTK

Evropská komise obnovila platby z operačních programů Životní prostředí a Doprava, na účet ministerstva financí přišlo téměř 43 miliard korun. Oba programy patřily k největším a zároveň nejproblémovějším při čerpání evropských dotací. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob ČTK řekl, že komise schválila a proplatila žádosti MF o proplacení 876,4 milionu eur (asi 21,7 mld. Kč) za program Životní prostředí a 845,8 milionu eur (asi 21 mld. Kč) za program Doprava. 

Proplácení těchto dvou operačních programů pozastavila komise v červnu 2011 (program Životní prostředí), respektive srpnu 2011 (program Doprava). Kvůli pochybnostem EK o tom, jakým způsobem Česko čerpá peníze z evropských fondů, byla pozastavena i řada dalších programů, centrálních i regionálních. Dotace pro některé operační programy byly uvolněny již v červenci, z programů Doprava a Životní prostředí přišly ale podle Jakoba první peníze až nyní. 

V říjnu EK navrhla, že Česku letos neproplatí z unijních fondů pro programy Doprava a Životní prostředí až 500 milionů eur (12,5 miliardy korun). Premiér Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že ČR tyto peníze neztrácí, protože mohou být použity na financování jiných projektů. Také mluvčí ministerstva to dnes uvedl. "Operační programy nepřichází o žádné prostředky ze své alokace, budou však muset předložit nové projekty tak, aby celková částka byla vyčerpána," uvedl Jakob. 

Potíže s čerpáním dotací v ČR kulminovaly v první polovině roku. EK tuzemským úřadům vytkla zvláště nedostatky s kontrolou a auditem. Od března proto ministerstvo financí nežádalo Brusel o zpětné proplácení dotací, které stát příjemcům vyplácí nejdříve z vlastního rozpočtu. Následovaly audity v několika dotačních programech, včetně největších - Dopravy a Životního prostředí. 

Pokud jde o dva uvedené operační programy, Evropská komise podle Jakoba navrhla Česku "finanční opravy" ve výši pěti procent z objemu výdajů vyplacených příjemcům do 31. srpna 2012 u Operačního programu Životní prostředí a deset procent u Operačního programu Doprava. "Česká republika finanční korekce akceptovala a zavázala se korekce aplikovat postupným ponížením žádostí o platby. Celková částka finanční opravy odpovídající zdrojům EU je 1,7 miliardy (OPŽP) a 9,5 miliardy (OPD), z čehož 1,6 miliardy (OPŽP) a 4,8 miliardy (OPD) již bylo odečteno od žádostí o platbu předložených Evropské komisi dne 18. října 2012," dodal Jakob. 

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu v rámci všech svých programů až 798,7 miliardy korun. Celkem úřady příjemcům dotací proplatily od roku 2007 do začátku letošního července 348,3 miliardy korun

Peníze Česko čerpá prostřednictvím 26 operačních programů. Tuzemské úřady spravují celkem 17 programů, další programy se týkají například přeshraniční spolupráce s okolními zeměmi. Největším tuzemským operačním programem je právě Doprava. EU na něj pamatovala částkou 5,77 miliardy eur, tedy kolem 147 miliard korun. Jen o málo menší je program Životní prostředí. Právě oba největší české "penězovody" z unie však byly mezi programy, kterým Brusel dotace dosud neproplácel. 

Nyní podle Jakoba MF obnovilo u obou těchto programů certifikaci. Certifikace označuje v procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z českého státního rozpočtu a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení Evropské komisi.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data