Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další útok hackerů v ČR: Terčem internetové bankovnictví velkých bank, ČNB i web burzy

Další útok hackerů v ČR: Terčem internetové bankovnictví velkých bank, ČNB i web burzy

06.03.2013 9:54, aktualizováno: 6.3. 16:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Trojici největších tuzemských bank, ČSOB, Komerční bance a České spořitelně, a také některým menším nefunguje internetové bankovnictví a stránky. S problémy se v rámci možná největších hackerských útoku české historie potýká také web České národní banky. Banky zatím příčinu zjišťují, podle mluvčího Raiffeisenbank Tomáše Kofroně to však vypadá na útok hackerů. Před polednem již opět fungovaly weby ČSOB, České spořitelny i Raiffeisenbank, zatímco stránky KB byly nadále nedostupné.

Mluvčí Komerční banky Monika Klucová ČTK řekla, že banka registruje problémy s pomalým načítáním elektronického bankovnictví a dlouhé odezvy při přihlášení. K úniku klientských dat nedošlo, dodala.

Trojici největších bank nefungovalo kolem 9:00 vedle internetového bankovnictví ani internetové stránky a elektronické bankovnictví přes chytré telefony. Po 9:40 sice internetové stránky ČSOB chvíli fungovaly, ale nyní již jsou nedostupné opět. Nedostupné jsou dosud i stránky Fio Banky, zatímco například stránky UniCredit Bank, ZUNO Bank, AirBank nebo mBank běží normálně.

"Během dnešního dopoledne jsme zaznamenali kybernetický útok na dostupnost našich elektronických služeb (Denial of Service – DoS útok). Cílem útoku bylo omezení dostupnosti webových stránek ČSOB a Ery/Poštovní spořitelny. V principu šlo o zahlcení komunikačních linek velkým množstvím požadavků. V důsledku nebylo možné po omezenou dobu naše internetové stránky načíst," uvedla ČSOB. "Dostupnost služby Smartbanking nebyla tímto incidentem dotčena a zůstala funkční. Standardně fungovalo také telefonické bankovnictví, pobočky i bankomaty. Podle námi zjištěných informací byl útok veden ze zahraničí. Bezpečnost prostředků klientů či jejich dat nebyla incidentem nijak ohrožena. V současnosti je situace vyřešena dočasnou blokací přístupů ze zdrojových zemí a stránky jsou dostupné. Situaci nicméně i nadále pečlivě sledujeme a jsme připraveni k dalším krokům, pokud by byly potřeba," uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

ČNB odpoledne uvedla, že po dobu dopoledního výpadku stránek kvůli masívnímu kybernetickému útoku centrální banka využil ke komunikaci profily Twitter a Facebook. Veškeré informace, které měly být zveřejněny, jsou již na webu dostupné. „Za případné potíže způsobené nespolehlivým provozem internetových stránek se návštěvníkům webu ČNB omlouváme,“ uvedl Marek Petruš, ředitel komunikace ČNB.  Vnitřní IT systémy v ČNB běžely po celý den bez jakéhokoli omezení.

Nefungovaly také stránky Burzy cenných papírů Praha (BCPP) ani stránky pražské energetické burzy (PXE) a centrálního depozitáře. "Jde o přetížení sítě podobné tomu, které v pondělí postihlo české zpravodajské weby. V žádném případě není ohroženo obchodování. Na vyřešení problému pracujeme," cituje IHNED.cz tiskové oddělení pražské burzy. Po jedenácté hodiny již byly servery těchto tří institucí opět dostupné.

Odpoledne hackeři zaútočili i na připojení, které využívá ČTK. "Naše internetové připojení se stalo terčem útoku hackerů," řekl technický ředitel ČTK Jan Kodera. Útok se podařilo po 1,5 hodině odblokovat, dodal. Satelitního vysílání ČTK se útok nedotkl.

Další v řadě?

Útokům ze strany hackerů musely již v pondělí hned dvakrát čelit některé české zpravodajské servery. Kvůli přetížení byly nedostupné například stránky iDnes.cz, Novinky.cz, IHNED.cz a E15.cz. Server Seznam.cz následně napadli hackeři včera odpoledne.

Hackeři české servery napadli takzvaným DDoS útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Znamená to, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, že v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží. Zkratka DDoS z anglického Distributed Denial of Service v překladu znamená odmítnutí služby.

Česká odnož hnutí Anonymous se k odpovědnosti za útoky nehlásí. Zároveň ale kritizovala tuzemská internetová média. "Někoho patrně napadlo trochu kopnout do českého internetového zpravodajství. Snad se novináři vzpamatují a začnou psát o věcech, na kterých skutečně záleží," komentovala pondělní incidenty na svém facebookovém profilu. "Nikdo z nás, ani z našich příznivců o ničem neví. Netušíme ani, proč by se něco takového mělo dít. Také lidé, kteří sledují zahraniční fóra, nemají žádné informace," řekla ČTK mluvčí České pirátské strany Dana Kozlová.

Největší útoky na české servery v historii: 

30. září 2008 - DDos útok, při kterém byly servery zahlceny velkým množstvím dotazů a nefungovaly, postihl zpravodajské weby Blesk.cz a DenikSport.cz, které patří vydavatelství Ringier.


29. května 2011 - Hacker napadl den před zahájením písemné části státních maturit internetové stránky s ukázkovými testy a informacemi o zkoušce. Nefungovaly ani stránky organizace Cermat, která maturity zajišťuje. Útočníci nahráli na web vlastní obsah.


Leden a únor 2012 - Během schvalování kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA napadli lidé, hlásící se k hnutí Anonymous, celou řadu českých webů. Terčem útoku byly internetové stránky autorských organizací (Ochranného svazu autorského, Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI či Intergramu), ale i web ODS nebo stránky Poslanecké sněmovny a vlády. Intenzita a druh útoků byly různé, vedle zahlcení serverů se hackerů podařilo například získat osobní data tisíců členů ODS.


14. října 2012 - Internetovou stránku brněnských komunistů napadli hackeři z hnutí Anonymous. Téměř na den na ně umístili nápis, podle něhož jsou voliči KSČM "omezení idioti". Web pozměnili po krajských volbách, a to v reakci na úspěch komunistů, jehož v nich dosáhli.


16. listopadu 2012 - Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory a data umístili na internetu. Skupina Czechurity na svém webu uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům. Web komory byl na krátkou dobu po oznámení útoku mimo provoz.


Březen 2013 - Od 4. března napadli neznámí útočníci pomocí DDoS útoku, kdy zahltili servery obrovským množstvím požadavků, nejprve velké české zpravodajské weby. V úterý byl terčem útoku také portál Seznam.cz i další stránky. Dnes čelí napadení stránky českých bank včetně internetového bankovnictví.


(Zdroj: ČTK, MfDnes, IHNED, BCPP)


Váš názor
  •  
    06.03.2013 10:40

    Tak hoši hechte toho a pojdte radši diskutovat na veb Patrie. Tady je to zajímavé.
    Homo
  • to je potvora
    06.03.2013 10:33

    ten ruphej. Tím jeho spamováním spadnou brzo všechny servery :-)))
    Jesse
  •  
    06.03.2013 10:23

    ..server pxe taky nejede
    bob
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.