Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Praha má nového primátora. Stal se jím nepřekvapivě Tomáš Hudeček

Praha má nového primátora. Stal se jím nepřekvapivě Tomáš Hudeček

20.06.2013 12:57
Autor: ČTK

Pražským primátorem se podle očekávání stal čtyřiatřicetiletý Tomáš Hudeček (TOP 09), který byl dosud pověřený řízením města. Byl jediným kandidátem. V tajné volbě mu dalo hlas 36 zastupitelů, pravděpodobně z TOP 09 a ČSSD. Ve funkci vystřídal nedávno odvolaného Bohuslava Svobodu (ODS). Hudeček povede jednobarevnou radu, která má vyjednanou podporu od ČSSD. Pokusy uzavřít novou koaliční smlouvu s ODS už dřív ztroskotaly. 
 
"V Praze se za hodně peněz hraje málo muziky. Nikdo se nezabývá tím, jak kvalitně se tady žije, a přitom štěstí a spokojenost obyvatel je založena na každodenních maličkostech, které řeší jak při průchodu městem, dopravě do práce i trávení volného času. To je to, co lidi zajímá, a to je to, co by si veřejná správa měla vytknout jako hlavní cíl," řekl po zvolení Hudeček.

Ve svém projevu zároveň zmínil, že jedním z hlavních úkolů nového vedení města bude "vrátit věcnost do správy věcí veřejných". Zároveň uvedl, že primátorský řetěz následně nechá vystavit v muzeum hlavního města. Řetěz prý svého nositele tíží a nejde sundat. "Myslím, že mu bude dobře, aspoň to následující období, v Muzeu hlavního města Prahy, kam jej předám," řekl.

Hudeček původně primátorské křeslo odmítal. Situace se ale změnila v průběhu nedávných povodní, po nichž oznámil, že by v případě stranické podpory kandidaturu přijal. Podporu získal od šéfa strany Karla Schwarzenberga i od klubu zastupitelů. Sociální demokraté a TOP 09 uzavřeli tento týden dohodu o spolupráci.

Do diskuse před samotnou volbou se dnes zapojila řada občanů, zastupitelů hlavního města včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS), komunálních politiků, mezi nimi třeba starosta Letňan Ondřej Lněnička (ODS) nebo zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ), který představil stínovou radu Strany zelených. 
 
Svoboda řekl, že lituje rozpadu koalice TOP 09 a ODS v Praze. Prý závidí vládní koalici TOP 09, ODS a LIDEM, že dokázala překonat rozpory a domluvit se na důležitých tématech. "Snad se i Praha dočká úvah, kdy podstata je to, čeho chceme dosáhnout," řekl Bohuslav Svoboda.

Část řečníků zároveň upozornila na to, že nynější radní za TOP 09 včetně Hudečka jsou obviněni policií kvůli kauze opencard. "Nevím, když jsme odvolali jednoho obviněného primátora, proč máme zvolit dalšího obviněného primátora?" řekl na adresu Tomáše Hudečka zastupitel a starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (nezařazený). O obvinění radních mluvil rovněž zastupitel Rudolf Blažek (ODS). Bývalá radní Aleksandra Udženija (ODS) zase vyzvala zástupce TOP 09 a ČSSD, aby přiznali, že v podstatě uzavřeli koalici. "Buďte upřímní a nazývejte to správným jménem," řekla Udženija.

Koalice TOP 09 a ODS se rozpadla před několika týdny. Odvolán byl primátor Svoboda (ODS). Spolu s ním skončili i všichni radní za ODS. Následná jednání o další koaliční spolupráci skončila neúspěchem. ODS tak po více než dvaceti letech vlády nad Prahou dnes v zastupitelském sále poprvé usedla v opozičních lavicích. 


Vizitka Tomáše Hudečka (34; TOP 09):

Datum a místo narození: 10. května 1979, Olomouc

Vzdělání: vystudoval učitelství matematiky a geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a doktorandské studium sociální geografie a regionálního rozvoje na Přírodovědecké fakultě UK

Dosavadní funkce: náměstek primátora Prahy, od 23. května pověřen funkcí primátora, předseda komise rady pro územní plán, místopředseda klubu zastupitelů TOP 09

Kariéra: v roce 2003 začal pracovat na Přírodovědecké fakultě UK, kde vede přednášky z kartografických předmětů; v politice je od roku 2010, kdy byl zvolen do pražského zastupitelstva, v listopadu 2011 se stal prvním náměstkem primátora

Členství a funkce v politických stranách: člen TOP 09 (od 2009); místopředseda pražské krajské organizace strany

Ostatní:

- Původně nebyl Hudeček považován za největšího favorita na nového primátora. Výrazně na sebe ale upozornil zejména během nedávných povodní, ze kterých Praha - přes kritiku ze strany některých městských částí i slovní přestřelky mezi představiteli TOP 09 a ODS - vyšla relativně dobře.

- Je členem dozorčí rady společnosti Český Aeroholding, která sdružuje státem vlastněné firmy působící v oblasti letecké přepravy.

- Předsedá dozorčí radě Českého svazu tanečního sportu, je členem České geografické společnosti. Jako své zájmy uvádí sport, cestování, hudbu a kulturu.

- Hudečkovi bývá občas vyčítáno, že se nenarodil v Praze. Mimopražský byl například i Hudečkův předchůdce Jan Koukal (primátor 1993-98), rodák z Brna.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university