Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci zuří kvůli zákazu luxusních mercedesů ve Francii. Napětí uvolňuje Brusel

Němci zuří kvůli zákazu luxusních mercedesů ve Francii. Napětí uvolňuje Brusel

30.07.2013 10:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Krok socialistické vlády ve Francii, která zablokovala registrace některých nejluxusnějších vozů Mercedes-Benz, vyvolal ostrou reakci německé automobilky Daimler, pod niž značka patří. Do záležitosti se musela vložit Evropská komise, která je vlastně prapůvodcem sporu, aby napětí zmírnila.

Daimler na počátku července sdělil, že francouzské úřady blokují nové registrace jeho sportovních vozů Mercedes SL a kompaktů třídy A a B. Tyto automobily představují více než polovinu prodeje značky v této zemi a asi dvě procenta globálního prodeje. Podle automobilky byly zastaveny prodeje tisíců vozů.

Daimler jako jediná evropská automobilka odmítl vyhovět směrnici EU, jež od letošního ledna zakázala v klimatizaci nově prodávaných vozů používat dosavadní náplň R134a. Automobilka prý ve svých testech zjistila, že jediná schválená náhrada za dosud běžné chladivo může při srážce a vzplanutí uvolnit vysoce toxický fluorovodík, a způsobit tak cestujícím ve vozidle smrt.

Rozhodnutí Daimleru nepřistoupit na směrnici EU schválily německé úřady. Po francouzském zákroku Brusel varoval Německo před protiakcí a rozhodnutí Paříže podpořil.

Minulý týden spor eskaloval, když se do něj vložil francouzský soud, který vládě nařídil zákaz registrací na 10 dní pozastavit. Ministerstvo životního prostředí, jež o záležitosti rozhoduje, poté ve snaze prodeje zarazit stůj co stůj rozhodlo o aplikaci „ochranné procedury“, což mu umožňuje unijní legislativa v případech ohrožení bezpečnosti na silnicích, životního prostředí či veřejného zdraví. „Registrace vozů Mercedes třídy A, B, CLA a SL ve Francii zůstávají zakázány, dokud se společnost nepřizpůsobí platné evropské legislativě,“ uvedl rezort v prohlášení.

Daimler se brání tím, že Francouzi jsou jediní horlivci v EU, kteří na novou směrnici zareagovali tak rychle a tvrdě. Automobilka se bude prý dál obracet na soudy. Unijní představitelé včera uvedli, že jednají s Berlínem a Paříží a budou se je snažit přimět ke kompromisu.

Spor se odehrává na pozadí dramaticky odlišného vývoje v automobilovém sektoru v obou zemích. Zatímco francouzští výrobci v čele s PSA Peugeot Citröen trpí razantním propadem poptávky po jejich produkci, soustředěné převážně do menší a středních vozů, německá konkurence jede plnou parou vpřed. Daimler, BMW i Volkswagen se těší z velkých marží u prémiových modelů, které si vydobyly solidní popularitu na rozvíjejících se trzích.

Němečtí politici poukázali na to, že krok Francie může souviset se sporem o zpřísněné limity na emise oxidu uhličitého (CO2) v EU. Jejich přijetí minulý měsíc Berlín intenzivním lobbováním zabránil, aby ochránil domácí automobilky a jejich větší modely.

Šéf francouzské asociace dealerů značky Mercedes-Benz Jean-Claude Bernard akci Paříže označuje za politicky motivovanou s cílem „potěšit zelené a poškodit německé výrobce.“ Zakázaná chladicí látka je prý používaná v 95 % aut s klimatizací ve Francii, takže pokud je tak nebezpečná, měla by ze silnic zmizet všechna vozidla.

Podle Bernarda se spor zatím dotkl 5000 vozů, přičemž objednávky klesly o 20 %. Vozů postižených zákazem se ve Francii ročně prodá kolem 30 tisíc.

(Zdroje: FT, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m