Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České dráhy povede jejich bývalý šéf z doby Zemanovy vlády, za hlavní problém označen dluh

České dráhy povede jejich bývalý šéf z doby Zemanovy vlády, za hlavní problém označen dluh

31.07.2013 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Nové představenstvo Českých drah včera večer odvolalo generálního ředitele státní firmy Petra Žaludu. Na jeho místo nastoupí bývalý ředitel ČD Dalibor Zelený. ČTK to řekl ministr dopravy Zdeněk Žák. Již odpoledne Žaludu odvolala nová dozorčí rada ČD z funkce předsedy představenstva. Spolu s ním skončili i jeho zbylí tři členové. Místo nich rada do představenstva zvolila právě Zeleného, výkonného ředitele pro provoz a techniku ČD Daniela Kurucze a náměstka generálního ředitele ČD pro personální záležitosti Pavla Švagra. 

Petr Žaluda stál v čele ČD dosud nejdéle, po něm nastupuje bývalý šéf ČD, jehož období v čele podniku bylo dosud druhé nejdelší. Jak uvedla MfD, za dobu šéfování Zeleného ČD například nakoupily Pendolina. Zelený vedl ČD v letech  1998 - 2003, jejich šéfem se tedy stal za doby Zemanovy vlády a opoziční smlouvy. Krátce působil také na Slovensku na postu šéfa Železnice SR, slovenské obdoby Správy železniční dopravní cesty. 

"Já to rozhodnutí představenstva velmi vítám, protože do čela Českých drah se dostává člověk, který již jednou generálním ředitelem byl a byl úspěšným ředitelem," uvedl Žák. Zelený má podle něj zkušenosti nejen z České republiky ale i ze světa a funkci krizového manažera zvládne. Zároveň uvedl, že nové vedení společnosti již začalo pracovat na ozdravné strategii pro ztrátové ČD Cargo. Zatím jde ale pouze o první kroky, jak stabilizovat klíčové zakázky, které ČD Cargo živí. 

Odvolání Žaludy z představenstva Žák zdůvodnil zadlužováním ČD, s čímž rada nesouhlasí. Rada naopak podle něj chce, aby se dluh snižoval, čehož ale současný management zřejmě není schopen. 

Nové představenstvo se bude podle Žáka muset vypořádat právě s rostoucími dluhy, které v současnosti dosahují 26 miliard korun. Ještě předtím ale bude nutné zachránit nákladního dopravce ČD Cargo, které je dceřinou firmou ČD. 

Podle Žaludy bylo včerejší zasedání nestandardní. Bývalo prý zvykem, že se jednání dozorčí rady představenstvo účastnilo, tentokráte ale bylo prý vedení firmy posláno pryč a poté bylo všem členům představenstva sděleno, že jsou kvůli neuspokojivým výsledkům odvoláni, dodal. 

Důvod pro odvolání ale Žaluda zpochybnil. "Za sebe a za představenstvo Českých drah chci říct, že výsledky, jakých obě firmy jak ČD tak ČD Cargo dosáhly v pololetí, se vyvíjejí lépe, než bylo plánem," uvedl s tím, že do zasedání dozorčí rady si žádný z jejích členů nebo nový ministr dopravy Žák žádné informace týkající se hospodaření nevyžádali. 

Vedení drah hájilo svoji činnost již před zasedáním dozorčí rady, když nechalo vydat celostránkový inzerát ve včerejším vybraném tisku. ČD v něm oznamovaly zlepšení hospodářských výsledků, růst počtu cestujících a omlazování vozidlového parku. Podle Žáka je ale takováto forma prezentace pochybná, protože nové cestující tento inzerát nenaláká. 

Kromě Žaludy představenstvo ČD opustili bývalý náměstek ministerstva zemědělství Roman Boček stíhaný v souvislosti s kauzou přidělování politických trafik, výkonný ředitel ČD pro marketing a produkty Miroslav Šebeňa a ředitel inženýrsko-dodavatelské společnosti Královopolská RIA Ctirad Nečas. 

O odvolání Žaludy se nový ministr dopravy neúspěšně pokoušel už v roce 2009. Nově se spekulace o jeho odchodu objevily po 19. červenci, kdy ministr prosadil výměnu většiny členů dozorčí rady, která o obsazení představenstva rozhoduje. 

ČT uvedla, že Žaluda dostane odstupné ve výši 24 měsíčních platů. Při mzdě 500.000 korun jde o 12 milionů .

(Zdroj: čtk, ČD, MfD)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.