Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Thajsko zakázalo bitcoiny. Odpor vlád vůči virtuální měně roste

Thajsko zakázalo bitcoiny. Odpor vlád vůči virtuální měně roste

31.07.2013 18:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Thajské úřady postavily virtuální měnu bitcoin mimo zákon. Zprávu přinesla místní internetová burza, kde se s celosvětově rozšířenou alternativní měnou obchoduje. Bitcoin Co. se sídlem v Bangkoku se chtěla v zemi zaregistrovat, avšak její přihláška byla zamítnuta a její obchodní artikl prohlášen za nelegální.

Jedná se o další překážku pro měnu, již si řada lidí po celém světě oblíbila kvůli tomu, že není závislá na měnové a fiskální politice rozhazovačných zemí a nepodléhá inflaci, či proto, že transakce se s ní dají těžko mapovat. Její cena v poslední době značně kolísá.

Bitcoiny vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Jsou navrženy tak, aby je nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu. Kybernetické platidlo přijímají i některé obchody, včetně blogu Wordpress a internetové komunity Reddit. Bitcony přijímá také internetový černý trh Silk Road, na kterém se podle některých zdrojů dá koupit cokoli od drog přes zbraně.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem na provádění složitých kryptografických výpočtů. Je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stále pomalejším tempem, jelikož komplexnost výpočtů se zvyšuje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent, poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Nyní je v oběhu něco přes 11 milionů mincí.

Thajská centrální banka nejdříve rozhodla, že burze licenci nevydá, jelikož prý bitcoin není měna. Burza v pondělí dostala příležitost svůj produkt prezentovat. Krátce nato byla zpravena o tom, že povolení k působení v Thajsku nedostane. Jako důvod centrální banka uvedla nedostatek aplikovatelných právních norem a fakt, že virtuální mince se dají těžko zařadit mezi finanční aktiva.

Od nynějška se v Thajsku nesmí s mincemi obchodovat ani je posílat či přijímat z jiných jurisdikcí. Bitcoin Co. se proto z thajského trhu stahuje. Dvě další thajské bitcoinové burzy, Bahtcoin a Coinmill, včera dál fungovaly.

Bitcoiny v poslední době vzbudily pozornost regulátorů po celém světě. V červnu dostala nezisková organizace Bitcoin Foundation výzvu k zastavení činnosti od kalifornského finančního úřadu. V květnu americké úřady zmrazily účty velké bitcoinové burzy v Japonsku, načež musela burza slíbit, že změní své postupy. Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) také nedávno obvinila zakladatele texaského investičního fondu Bitcoin Savings and Trust Trendona Shaverse z provozování nelegální pyramidové hry s bitcoiny. Zároveň varovala investory před riziky plynoucími z možných podvodů s virtuální měnou.

Shavers se svým internetovým fondem sliboval investorům týdenní úrokový výnos až sedm procent. Místo toho však většinou peněz od nových investorů vyplácel dřívější investory a zbytek využíval k osobním výdajům.

Na bitcoinech je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Jejich hodnota v letošním roce zaznamenala prudké výkyvy a z lednových 13 dolarů se na jaře vyšplhala až na 266 dolarů.

Velké popularitě se měna těší v inflací stíhané Argentině. Za bitcoiny lze pořídit širokou škálu zboží od ledniček po nemovitosti například na serveru MercadoLibre.com, který je částečně vlastněn aukčním serverem EBay. Burzy umožňují směňovat bitcoiny za dolary, eura, jeny a další měny. Nákup dolarů na černém trhu je v Argentině od prosince 2011 považován za teroristický čin. Pachatelé riskují trest odnětí svobody až na osm let.

(Zdroje: CNBC, WSJ, FT)


Váš názor
  • Order
    01.08.2013 8:02

    Všechny vlády - rozuměj spíše ti, co nás okrádají - mají odpor k tomu, když by se jim možnost okrádání zmenšila. Hayek má v tomto naprostou jasno - stáhněte si a přečtěte Hayek_penize.pdf .
    Karel
    • Re: Nakupte Bitcoiny
      02.08.2013 11:31

      To, že vlády začínají zakazovat bitcoin znamená, že se této myšlenky bojí. Proto má ceny do bitcoinu jakožto investice jít. Pro nákup bitcoin je možné využít zahraniční burzy https://www.mtgox.com/ či https://www.bitstamp.net/ nebo český projekt http://flipcoin.cz/ kde můžete nakupovat i za CZK.
      Juraj Novotný
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university