Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama: Zvažujeme potrestání Sýrie krátkým a omezeným útokem

Obama: Zvažujeme potrestání Sýrie krátkým a omezeným útokem

27.08.2013 10:23
Autor: ČTK

Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský úder proti Sýrii, který by měl jen omezený rozsah a trvání. Šlo by o trest za údajné použití chemických zbraní a zároveň odstrašující akci, napsal na svém serveru deník Washington Post (578,31 USD, -0,17%) s odvoláním na vysoce postavené vládní činitele. Spojené státy by se tak zároveň měly vyvarovat hlubšího zapojení do občanské války v Sýrii. Podle řeckého deníku Kathimerini USA požádaly Řecko o zpřístupnění svých základem pro americké námořnictvo a letectvo pro případnou vojenskou operaci. 
 
Útok, který by pravděpodobně netrval déle než dva dny, by podniklo buď námořnictvo raketami s plochou dráhou letu nebo strategické bombardéry s dlouhým doletem. Zaměřeny by byly vojenské cíle, které ale přímo nesouvisí s arzenály chemických zbraní. Načasování akce by záviselo na třech faktorech: na potvrzení, že syrská vláda je odpovědná za údajný chemický útok z minulého týdne se stovkami mrtvých, na shodných závěrech spojenců a amerického Kongresu a na uspokojivém zdůvodnění útoku na základě mezinárodního práva.

Podle nejmenovaného činitele Obamovi podřízení nyní úporně vypracovávají právní podklady pro chystaný rozkaz k útoku. Americký ministr zahraničí John Kerry se už přitom nechal slyšet, že použití chemických zbraní při středečním útoku proti postavením povstalců na okraji Damašku se nyní už "nedá popřít". Dokonce tvrdí, že důkazy, které stále ještě shromažďují na místě inspektoři OSN, jsou sice důležité, ale nejsou nutné k tomu, aby prokázaly, co již "dokládají fakta, skýtá svědomí a nařizuje selský rozum".

Tým vyšetřovatelů OSN v pondělí navštívil jedno ze tří damašských předměstí, která mají povstalci pod kontrolou, a kam údajný útok směřoval. Syrská vláda, která spolu s Ruskem obviňuje povstalce z odpovědnosti za incident, inspektorům povolila cestu po určitém váhání o víkendu.

Podle Kerryho dostupné videozáznamy a svědectví lidí a příslušníků humanitárních organizací, jako jsou Lékaři bez hranic, prokázaly, že došlo k útoku. Tento týden mají vlastní zprávu o události vydat americké tajné služby.

Přesvědčení Američanů o odpovědnosti syrské vlády vychází mimo jiné z toho, že je zatím známo, že jen syrský režim má k dispozici chemické nálože a rakety, které jsou s to je shodit na vybrané místo. Syrský chemický arzenál navíc americké tajné služby dlouhodobě monitorují.

Kerry tvrdí, že syrská armáda se pustila do "cynické snahy zakrýt" své akce, a to nejen oddálením příchodu týmu OSN na místo, ale i tím, že postiženou oblast neustále ostřeluje.

Jakýkoli úder USA by pravděpodobně nastal až poté, co inspektoři OSN Sýrii opustí.

Kerry v pondělí přečetl podle Washington Post oficiální prohlášení před novináři, aniž pak odpovídal na jejich dotazy. Jeho krok je podle listu součástí stupňujícího se tlaku USA na Sýrii, který v nejbližších dnech pravděpodobně zahrne i veřejné Obamovo prohlášení. Veřejné varování má přijít ještě před vydáním rozkazu k útoku a má být údajně pokusem přimět přece jen Rusko ke spolupráci, případně si vymoci doznání režimu prezidenta Bašára Asada, což je ale nepravděpodobné.

USA odložily podle agentury Reuters schůzku s Ruskem v Haagu plánovanou na středu, jež se měla týkat příprav mezinárodní konference o Sýrii. Ruské ministerstvo zahraničí nad tím dnes vyjádřilo politování.

Podle serveru řeckého deníku Kathimerini požádal Washington Atény o povolení tranzitu pro americké vojenské síly přes řecké území s využitím zejména základen v přístavu Suda na Krétě a ve městě Kalamata na Peloponéském poloostrově. S tím spojená logistická podpora ale nevede Řecko k tomu, aby se nějak více angažovalo v případném konfliktu, ubezpečila americká strana řecké ministerstvo obrany.

Syrští povstalci podle agentury DPA zaznamenali mezitím v noci na dnešek armádní konvoje směřující ke strategickému vrchu nad Damaškem, který slouží mimo jiné jako sídlo protivzdušné obrany syrské metropole. Není ale jasné, zda jsou posilovány pozice k případným raketovým útokům proti rebelům nebo naopak k obraně města před případným náletem USA. Základna byla naposledy bombardována loni v květnu Izraelem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data