Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Rosněfti nakoupil akcie firmy za 60 mil. USD. Z půlky na úvěr

Šéf Rosněfti nakoupil akcie firmy za 60 mil. USD. Z půlky na úvěr

30.08.2013 15:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prezident ruské státní těžařské společnosti Rosněfť Igor Sečin investoval značné prostředky do nákupu akcií své firmy. V rámci transakce, která se podle prohlášení Rosněfti uskutečnila ve středu, Sečin zvýšil svůj podíl v největším ruském ropném těžaři o 0,0774 % na 0,0849 %. Hodnota nakoupeného balíku činí 1,92 mld. RUB, což odpovídá zhruba 60 mil. USD (1,2 mld. Kč).

Sečin, který v čele Rosněfti s přestávkami stojí od roku 2004, první akcie na burze získal už minulý týden. Tehdy investice dosáhla zhruba 6 mil. USD. Nákupy jsou vnímány jako reakce na rozhodnutí představenstva, které top manažerům doporučilo investovat roční bonusy do akcií společnosti.

Podobně jako Sečin se zachovala řada dalších lidí z vrcholového vedení Rosněfti, mezi jinými viceprezidentka Larisa Kalanda, finanční ředitel Petr Lazarev, viceprezident pro rafinaci Igor Pavlov, viceprezident pro personální politiku Jurij Kalinin a další.

Na to, aby se mohl stát největším akcionářem Rosněfti z řad managementu, si Sečin musel podle prohlášení část prostředků vypůjčit. Podmínky úvěru, jeho splatnost či název banky známy nejsou. Nejedná se však prý o finanční ústav, který by Rosněfť ovládala.

Zdroje deníku Kommersant tvrdí, že Sečinův základní roční plat činí zhruba 10 mil. USD (kolem 200 mil. Kč). Dalších zhruba 10 mil. USD si prezident vydělá na odměnách. Právě z nich prý částečně financuje nákupy akcií.

Rosněfť se nedávno díky pohlcení konkurenčního ruského těžaře TNK-BP stala největším veřejně kotovaným ropným koncernem na světě. S denní produkcí nad 4,5 mil. barelů překoná i americký gigant ExxonMobil. Rosněfť disponuje necelými 4 miliardami tun ropy v zásobách, Exxon (87,27 USD, -1,77%) má v rozvaze 3,4 mld. tun zásob.

Obří akvizice byla velkým Sečinovým osobním úspěchem. Rosněfť pod jeho vedením značně expandovala – z pozice druhořadého hráče se dostala na místo absolutní jedničky v Rusku. Díky ostrým loktům, patrným například při pohlcení hlavních částí zkrachovalého Jukosu Michaila Chodorkovského, a rozvoji nových ložisek vzrostla produkce Rosněfti za osm let (do akvizice TNK-BP) téměř pětinásobně - z 0,5 mil. barelů denně na 2,4 mil. barelů denně. Akciím společnosti se v uplynulých 12 měsících podařilo posílit o 31 % (v dolarovém vyjádření). Sečin, který má v odvětví pověst inteligentního workoholika, za akvizici dostal jednorázový bonus 10 mil. USD.

Podle lidí obeznámených s okolnostmi nákupu akcií Rosněfti si na něj Sečin vzal úvěr 30 mil. USD, přičemž úroková sazba by neměla být nižší než refinanční sazba ruské centrální banky, která momentálně činí 8,25 %. Pokud si ovšem šéf Rosněfti na nákup nepůjčil v cizí měně s nižší sazbou.

Podle Andreje Poliščuka z ruské pobočky Raiffeisenbank je nepravděpodobné, že by akcie Rosněfti během následujících měsíců výrazně posílily. Zatím prý není jasné, jak úspěšně dopadne sloučení s TNK-BP, od něhož si společnost slibuje synergie v hodnotě 10 mld. USD. Dividendový výplatní poměr zatím není příliš vysoký; do pěti let by se podle analytika mohl vyšplhat na 10 %.

Kolegové z UBS (17,98 CHF, -0,61%) jsou optimističtější. Do roka by podle nich mohla Rosněfť na burze přidat dalších 30 %, ovšem pouze pokud se projeví všechny deklarované synergické efekty.

(Zdroje: Kommersant, RIA Novosti)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data