Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová vláda bude až po Novém roce. Babiš bude ministrem financí i vicepremiérem pro ekonomiku

Nová vláda bude až po Novém roce. Babiš bude ministrem financí i vicepremiérem pro ekonomiku

23.12.2013 9:04, aktualizováno: 23.12. 12:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna. Do té doby bude už také hotový definitivní seznam navržených ministrů, který poté předseda ČSSD a pravděpodobně premiér nové vlády Bohuslav Sobotka předá prezidentovi. Sobotka to řekl po nedělním jednání lídrů rodící se vládní koalice.

"Po dnešku je zřejmé, jak přesně bude složená vláda, jaká bude odpovědnost jednotlivých politických stran za nominované členy vlády," řekl včera Sobotka. Sociální demokraté budou mít premiéra, ministry zahraničních věcí, vnitra, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a ministra školství a také ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí.

Sobotka však konkrétní jména neuvedl. "Pokud jde o ty resorty, které bude mít na starosti sociální demokracie, tak o tom já ještě chci nejprve informovat užší vedení strany. Pak zveřejním jména," řekl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že na ministra obrany navrhuje Martina Stropnického, na ministryni pro místní rozvoj někdejší náměstkyni z tohoto ministerstva Věru Jourovou, na ministra životního prostředí poslance Richarda Brabce. Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková. Babiš by měl být ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Post ministra dopravy je zatím podle něj otevřený. 

Nový ministr financí bude mít podle analytiků, které ČTK oslovila, nelehký úkol spočívající ve snaze snižovat deficit rozpočtu a zároveň naplňovat koaliční cíle, které si často vyžádají vyšší výdaje rozpočtu. Nicméně v osobě Andreje Babiše vidí hlavní ekonom Patria Finance David Marek jakousi pojistku proti zvyšování daní v ČR. "To, že bude ministrem financí Andrej Babiš, je, doufejme, pojistkou proti zvyšování daňové zátěže, což lze hodnotit pozitivně. Ale samozřejmě nový ministr nežije ve vakuu a bude muset respektovat koaliční vyjednávání, takže stoprocentní pojistka to není," uvedl Marek.

David Marek dále poukázal na to, že Babiš už před volbami sliboval, že daně se nebudou zvyšovat. Z koaliční dohody přitom vyplývá podle Marka to, že v řadě oblastí bude muset dojít k nárůstu výdajů. Tím pádem se budou muset snižovat výdaje v jiných oblastech. "Nového ministra tak čeká poměrně složitý úkol. Bude ale důležité, jak ambiciózní rozpočtové cíle si vytýčí. Protože ve chvíli, kdy má ekonomika růst, by bylo slabou ambicí si ponechat deficit veřejných financí blízko tří procent. Bylo by vhodnější, kdyby dále klesal, jinak budeme opakovat stejnou chybu, kterou jsme dělali před finanční krizí," uvedl hlavní ekonom Patria Finance.

Prezident Miloš Zeman ale už dříve řekl, že chce aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Nejmenoval by proto například Stropnického, pokud by byl nominován na ministra obrany. "Já nevím, proč by některá jména neměla projít přes Hrad," poznamenal Sobotka. "Nemyslím si, že by pan prezident měl mít důvod pro nějaké výhrady ke složení vlády tak, jak se na něm případně koalice shodne," dodal. "Platí také, že koalice na tom návrhu, který předloží, bude trvat," zdůraznil. Věří, že prezident nebude jmenování vlády komplikovat. "Já jsem ještě diskutoval s panem Sobotkou o pozici pana Stropnického. Tak zatím to vypadá tak na té obraně," řekl Babiš. 

Podle deníku Právo se Zemanovi nelíbí ani uvažovaní ministři za sociální demokraty Lubomír Zaorálek (zahraničí) a Jiří Dienstbier (bez portfeje s odpovědností za Legislativní radu vlády a za lidská práva) a navržení lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečka.

Lidovci přijali nabídku tří ministerských křesel - ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. Ministrem zemědělství má být místopředseda strany Marián Jurečka, ministrem kultury poslanec Daniel Herman a ministrem bez portfeje pro vědu a inovace předseda strany Pavel Bělobrádek. "My nic rozporovat asi nebudeme, je samozřejmě potřeba, aby se vyřešila situace s lustračním osvědčením pana předsedy Babiše," řekl Bělobrádek novinářům. Babiš řekl, že nemá žádný problém se jmény z ostatních stran.

Lídry vznikající trojkoalice ještě čeká setkání s hlavou státu. "Pan prezident má v plánu se setkat s předsedy možných koaličních stran, aby se ujistil o podpoře vlády v Poslanecké sněmovně," sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přehled kandidátů na ministry do nově vznikající koaliční vlády dle ČTK. Své nominace potvrdily KDU-ČSL a hnutí ANO, ČSSD ještě jména oficiálně nepotvrdila. 

ČSSD:

Premiér: předseda strany Bohuslav Sobotka

Ministr zahraničí: místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, stínový ministr

Ministr vnitra: místopředseda ČSSD a plzeňský hejtman Milan Chovanec

Ministr průmyslu: spekuluje se o poslanci Janu Mládkovi, stínovým ministrem je poslanec Milan Urban

Ministr práce a sociálních věcí: možná šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák, stínový ministr, některá média spekulují i o Vladimíru Špidlovi

Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček, stínový ministr zdravotnictví

Ministr školství: senátor Marcel Chládek, stínový ministr školství

Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: senátor a stínový ministr Jiří Dienstbier, některá média spekulují také o Michaele Marksové Tominové, stínové ministryni pro lidská práva a rodinu

ANO 2011:

Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: předseda hnutí Andrej Babiš

Ministr obrany: poslanec Martin Stropnický

Ministryně pro místní rozvoj: poslankyně Věra Jourová

Ministr životního prostředí: poslanec Richard Brabec

Ministryně spravedlnosti: poslankyně Helena Válková

Ministr dopravy: jméno zatím nepadlo

KDU-ČSL:

Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: předseda strany Pavel Bělobrádek

Ministr kultury: poslanec Daniel Herman

Ministr zemědělství: poslanec a místopředseda strany Marian Jurečka

(Zdroj: ČTK, MfDnes, Právo)


Čtěte více:

KDU-ČSL: Ministerstvo zemědělství je podmínkou vstupu do vlády
19.12.2013 21:04
Celostátní výbor KDU-ČSL trvá na tom, že lidovci chtějí v možné vládě ...
Lidovci dostali nabídku zemědělství s náměstkem ČSSD a dva posty. Dle Bělobrádka to nemusí stačit...
20.12.2013 12:50
Lidovci dostali od ČSSD nabídku na post ministra zemědělství a kultury...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data