Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší finanční rada, kterou jsem kdy dostal

Nejlepší finanční rada, kterou jsem kdy dostal

31.12.2013 7:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Dobrá rada může změnit celý život k lepšímu. Wall Street Journal se zeptal několika známých lidí, kteří investují či studují chování trhů, na to, jakou nejlepší radu dostali kdy oni. Prvním je držitel Nobelovy ceny Robert Shiller a profesor na Yale University. Ten říká, že nejlepší investiční radou pro něj byl signál k nákupu od Franca Modiglianiho. Ten mu poradil nakupovat akcie na dně trhu na počátku roku 1980. Shiller pak vložit téměř celé své portfolio do hodnotových akcií bez ohledu na obecně přijímané poučky o diverzifikaci. Akcie pak prodal až v roce 1999. Rada od Modiglianiho Shillera inspirovala i k úvahám nad tím, proč se ceny akcií pohybují více, než by odpovídalo změnám dividend. Modigliani mu tak nepomohl jen k velkým ziskům na akciovém trhu, ale i k Nobelově ceně.

Scott Boras, který založil firmu Boras Corp., říká, že nejlepší radu mu dal profesor na vysoké škole. Podle ní měl počítat s tím, že 95 % lidí o něm bude při jeho podnikání hovořit negativně. A to znamená, že dělá svou práci dobře. Scott Adams, autor komiksu Dilbert, tvrdí, že nejlepší rada pro něj zněla následovně: „Nasaď svou cenu vysoko a čekej, co se stane.“ Lidé podle něho obvykle nevědí, jaká jejich cena skutečně je. Když začal pracovat jako moderátor, jeho kolega mu poradil, aby nasadil cenu nesmyslně vysoko. Klient ji ale přijal a ještě nabídl, že mu zaplatí cestovné. Ředitel New York Yankees Hal Steinbrenner si cení rady svého otce. Ten mu vždy kladl na srdce, že co se týče peněz, musí jednat upřímně a čestně. K některým obchodům pak dojde, některé obchody tento přístup znemožní. Ale celkově člověk žádné škody neutrpí.

Charles Schwab si zase cení rady svého přítele. Ten mu řekl: „Budeš se mít lépe jako vlastník firmy. Běž a založ svůj vlastní podnik.“ Joe Mansueto, který stojí v čele společnosti Morningstar, zase tvrdí, že investoři by měli přemýšlet jako vlastníci podniků a ne jako rentiéři. Většina podnikatelů každé ráno nepřemýšlí o tom, zda by měli svou firmu ten den prodat. Mají trpělivost a snaží se dobře porozumět tomu, co dělají. Investoři jsou naopak často zmateni volatilitou na trhu, protože hodnota obchodovaných firem se nemění tak moc jako ceny.

Držitel Nobelovy ceny William Sharpe zmiňuje v souvislosti s nejlepší radou svého učitele na University of California. Ten mu řekl, že má trh vnímat jako místo, kde se setkávají kupci a prodejci a každý z nich se snaží maximalizovat své vlastní zisky. Nejlepší rada, kterou dal sám Sharpe, pak podle jeho slov zní: Na trhu nečekejte žádný oběd zadarmo, diverzifikujte a drže náklady nízko.“ Řediteli Ariel Capital Johnu Rogersovi dal nejlepší radu jeho trenér basketbalu: „Na prvním místě musíš přemýšlet o svých spoluhráčích. Nikdy nejednej sobecky.“ Rogers se tím řídil i při podnikání. Domnívá se, že pokud lidé tento přístup uplatňují, jejich kolegové s nimi chtějí pracovat a budou také pracovat více.

Vlastník Dallas Mavericks Mark Cuban se dělí o následující radu: „Nejdříve splaťte své dluhy. Svoboda, kterou tím získáte, je cennější než jakékoliv zisky.“ Investor Carl Icahn se zase řídí následujícím: Pokud vám vaši přátelé a kolegové říkají, jak jste dobří, vzpomeňte si, co jste si o jejich názoru mysleli dříve.“ Jane Mendillo, který stojí v čele Harvard Management Co., pak klade důraz na dlouhodobé investování. „Téměř každý přemýšlí o příštím měsíci, o dalším čtvrtletí. Pokud ale přemýšlíme o následujících několika letech, vidíme příležitosti, které vytvářejí hodnotu a které jiní možná nevidí.“

Zdroj: WSJ


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data