Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
T.O.P. přehled - Facebook po výsledcích zatím +16 %

T.O.P. přehled - Facebook po výsledcích zatím +16 %

30.01.2014 18:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciové trhy v Evropě dnes mírné pookřály po včerejším propadu a většina důležitých indexů končí den lehce v plusu. Eurodolar ráno začal klesat a směr stále drží, když se nyní pohybuje už na 1,3565. K pohybu směrem dolů ho během dne pobídla nižší německá inflace, která je negativní indikací pro zítřejší data za celou eurozónu. Naopak čísla ze Spojených států žádnou velkou reakci na měnách nevyvolala, ačkoliv jejich vliv na akcie byl pozitivní. Indexy na Wall Street otvírají slušně v plusu, nejvíce se daří indexu Nasdaq , který táhnou vzhůru akcie Facebooku po dobrých výsledcích. Z amerických čísel pak jde především o HDP za čtvrtý kvartál, který splnil očekávání a jehož struktura vyzněla příznivě. Vyšší počet žádostí o dávky náladu nezkazil. Následně trhy nezasáhla ani zpráva ukazující na propad rozjednaných prodejů domů, neboť číslo zřejmě hodně ovlivnilo počasí. Domácí index PX dnes mírně zpevnil (+0,38 %), především díky růstu akcií ČEZ (+3,0 %).

Finanční trhy v číslech:

Instrument 30.1 29.1 Změna za den Změna za rok
3M Pribor 0,37 0,37 0,00 -0,13
2Y IRS 0,57 0,56 0,02 -0,1
10Y IRS 1,91 1,89 0,02 0,41
CZK/EUR 27,62 27,55 0,3% 7,7%
CZK/USD 20,35 20,16 0,9% 7,8%
USD/EUR 1,3564 1,3663 -0,7% 0,0%
PX 994,4 990,6 0,4% -2,3%
S&P 500 1789,4 1774,2 0,9% 19,1%
DJ STOXX 50 2857,9 2846,5 0,4% 7,6%
DAX  9363,6 9336,7 0,3% 19,9%
Zlato 1243,3 1267,2 -1,9% -25,9%
Ropa - Brent 108 107,9 0,2% 1,5%

ČR:

Telefónica CR oznámila, že z postu člena představenstva a prvního místopředsedy představenstva rezignoval finanční ředitel české Telefóniky David Melcon. Dále byla oznámena rezignace dalších dvou členů představenstva Jakuba Chytila a Ramiro Lafargy Brollo. Dozorčí rada do představenstva naopak nominovala a zvolila Martina Vlčka a Michala Frankla. Všechny změny jsou platné efektivně k 31. lednu roku 2014. Ve všech případech jde o důsledek převzetí kontroly na Telefónikou CR z rukou Telefóniky SA skupinou PPF.

Hodnota některých aktiv tuzemské energetiky ČEZ nedosahuje hodnoty, která je k nim zanesena v účetnictví, uvedl nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím, že je zcela legitimní nahlédnout, jak úspěšné investice ČEZu byly a eventuálně k nim vytvořit určité rezervy tak, aby se jejich skutečný stav zanesl do účetnictví. Hlavní výzvou pro ČEZ je podle Mládka přesměrování jeho zahraničních aktivit, jejich omezení na Balkáně. Naznačil také, že by z firmy měli odejít další lidé, spojení s érou Martina Romana. Akcie ČEZ na prohlášení J. Mládka nijak nereagovaly a zpevnily o 3 %.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s zhoršila hodnocení dlouhodobých závazků NWR na stupeň „CCC“ z dosavadního „B-„ při ponechání negativního výhledu. Za podstatné pro případné další zhoršení ratingu označila podmínky očekávané směny dluhu za akcie. Mezi důvody zhoršení ratingu dále řadí velmi nízké sjednané ceny uhlí, které odrážejí stav odvětví a očekávání negativního cash-flow, které bude dále ztenčovat hotovostní pozici NWR. Akcie dnes po úvodních ztrátách nakonec zpevnily o 0,85 %.

Evropa:

Předběžná data za leden ukázala, že se spotřebitelské ceny v Německu snížily o 0,6 procenta, tedy více než o očekávaných 0,4 procenta. Meziroční inflace pak dosáhla 1,3 procenta, přičemž se ale počítalo se zrychlením na 1,5 procenta. Dynamika harmonizovaného indexu je ještě o něco nižší. Jeho meziměsíční pokles činil 0,7 procenta, meziroční růst pak 1,2 procenta. Data jsou negativní indikací pro zítřejší inflaci za celou eurozónu.

Míra nezaměstnanosti v Německu v lednu činila 6,8 procenta, tedy méně než očekávaných 6,9 procenta. Směrem dolů na 6,8 byl revidován také prosincový údaj. Absolutně v ekonomice ubylo 28 tisíc nezaměstnaných při očekávání poklesu o pouze 5 tisíc osob.

Švýcarský farmaceutický koncern Roche zvýšil loni zisk o 18 % na 11,4 mld. CHF, nedosáhl ovšem na tržní odhady. Jednociferný růst tržeb by měl díky novým lékům pokračovat i letos, zisk by měl růst ještě o něco rychleji. Loňský cash flow dosáhl po zdanění téměř 16 mld. CHF, společnosti přitom v brzké době nehrozí žádné větší patentové expirace. Úspěšně pokračuje také politika snižování dluhu. V poměru k aktivům klesl již koncem loňska na 11 %, čímž se dostal poprvé od akvizice Genentechu pod cílových 15 %. Celkové tržby narostly loni o 3 % na 46,8 mld. CHF. Dividenda by měla narůst o 6 % na 7,8 CHF na akcii. V komentářích vedení neopomnělo negativní vliv silného franku. Akcie posilují o 4 %.

Zahanbit se nedal ani švédský výrobce síťových zařízení Ericsson, který se prezentoval zejména vylepšenou profitabilitou podnikání. Větší kontrakty a úspora nákladů poslaly hrubou marži meziročně až o 600 bps výš na 37,1 %, zatímco trh počítal s 36,7 %. Tržby a čistý zisk ovšem za odhady zaostaly. Výsledkům pomohla i patentová dohoda s korejským Samsungem. Celkové tržby stagnovaly na úrovni 67 mld. SEK. Velký pokles tržeb bylo cítit hlavně v Severní Americe a Japonsku, které již mají největší porci investic do 4G sítě za sebou. Celkové tržby se tak opírají především o podporné služby (+41 % yoy). Akcie přidávají 4 %.

Největší světová likérka, britská Diageo, dokázala ve F1H14 zvýšit tržby jen o 1,8 % ve srovnání s trhem očekávanými 3,5 %. Provozní zisk narostl o 2,9 %. Pod zklamáním jsou podepsané rozvíjející se trhy na čele s Čínou. Tržbám vadí jak nepříznivé měnové vlivy, tak omezování výdajů veřejného sektoru (což se týká opět zejména Číny). Tržby na asijských trzích klesly meziročně až o 6 %. Společnost tak v reakci plánuje úsporu nákladů, jež by měla ročně dosáhnout zhruba 200 mil. GBP. Akcie odevzdávají 5 %.

USA:

Americká ekonomika v posledním kvartále loňského roku zpomalila, ale nezklamala. Růst o 3,2 procenta (mezikvartální anualizovaný růst) znamená naplnění tržního odhadu. V předchozím čtvrtletí HDP přidal silných 4,1 procenta. Klíčovým tahounem růstu byla spotřeba domácností, kterou doplnilo zrychlení vývozu. Výrazně menší roli tentokrát hrála změna zásob a méně ekonomiku táhly investice do fixního kapitálu. Brzdou byl pokles vládních výdajů, za kterým lze ovšem hledat říjnový výpadek financování státních institucí. Za celý rok se HDP zvýšil o 1,9 procenta.

Nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti v zámoří za minulý týden přibylo 348 tisíc. To je více než očekávaných 330 tisíc a zároveň jde o zhoršení oproti 329 tisícům v týdnu předchozím. Doposud se počet nových žádostí v lednu příliš neměnil, druhá polovina měsíce ale přináší zhoršení. Celkový počet žádostí v týdnu do 18.1. dosáhl 2,991 milionu, což naopak znamená snížení a mírně lepší výsledek oproti konsensu.

Počet kontraktů na prodej domů v prosinci strmě poklesl o 8,7 procenta, přičemž konsensus byl nastaven pouze na 0,3procentní pokles. Za negativním vývojem lze tušit nebývale mrazivé počasí a vliv tohoto faktoru potvrzuje také asociace makléřů. Američané v prosinci na prohlídky domů moc nechodili a spolu s tím ani neuzavírali smlouvy. Negativními faktory, které nejsou spojeny pouze s prosincem, pak zůstávají rychle rostoucí ceny a malý výběr daný nedostatečnou nabídkou domů.

Měnový výbor Fedu podle očekávání jednohlasně rozhodl, že nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se od února sníží o dalších deset miliard dolarů na 65 mld. USD měsíčně. Toto měnové jednání naposledy vedl odcházející předseda Ben Bernanke.

Světla reflektorů si dnes s přehledem přivlastnila sociální síť Facebook. V poslední době se již stalo dobrým zvykem, že se výsledky opírají o rychlý růst reklamních příjmů v mobilním segmentu, potažmo reklamních příjmů jako takových. 4Q13 není výjimkou, růst naopak dále akceleroval. Celkové tržby narostly meziročně o 63 %, přičemž reklamní příjmy posílily až o 76 %! Co se týče mobilního segmentu, tam již poněkud scházejí přiléhavá adjektiva. Mobilní reklamní příjmy dosáhly výše 1,24 mld. USD, což je +306 % yoy! Poprvé v relativně krátké historii společnosti se tak podílejí na celkových reklamních příjmech více než polovinou (53 %). Růst se opírá především o CPM, což je cena za tisíc zobrazení reklamy inzerenta. Ta narostla meziročně až o 92 % (+30 % qoq)! Výsledkem uvedeného v kombinaci s o něco pomalejším než předpokládaným nárůstem celkových nákladů je posílení non-GAAP provozní marže o zhruba 1000 bps yoy na 56 % (qoq +700 bps). Provozní cash flow pak narostl o 81 % yoy na 1,2 mld. USD. Akcie poskočily o 16 %.

Výsledky za F1Q14 zveřejnil v noci na dnes i největší světový výrobce mobilních čipů Qualcomm. Zisk na akcii dosáhl výše 1,26 USD při 10procentním yoy nárůstu tržeb a předčil tak trhem očekávaných 1,18 USD. Růst globálního trhu s chytrými telefony tak převážil pokles jejich průměrné prodejní ceny, který se pak u Qualcommu projevuje negativně na licenčních poplatcích. Pro letošek společnost nyní počítá se ziskem 5-5,2 USD na akcii, původní výhled mluvil o 4,95-5,15 USD. Tržby by měly narůst o 5-11 %. Rozvíjející se trhy by měly letos růst 20procentním tempem, rozvinuté trhy o 6 %. Dle vedení existuje prostor pro překonání vlastního výhledu, je ovšem podmíněn rychlejším rozvojem čínské LTE sítě. Akcie přidávají 2 %.

Platební síť Visa rovněž předčila očekávání, když zvýšila zisk meziročně o 9 % na 1,4 mld. USD, neboli 2,2 USD na akcii. I Vise ovšem vadí měnové vlivy, které by měly zbrzdit letošní růst tržeb o 2 ppt. Ve 4Q13 vzrostly tržby o 11 % na 3,2 mld. USD, což je tempo téměř shodné s 13procentním růstem objemu zpracovaných transakcí. V průběhu kvartálu stáhla společnost z trhu 5,5 mil. akcií při průměrné ceně 199,6 USD za kus. Na zpětný odkup akcií zbývá ještě 4,2 mld. USD. Akcie rostou o 2 %.

Ropný koncern Exxon Mobil pokračuje v trendu nastoupeném předchůdci. Čistý zisk klesl ve 4Q13 meziročně o 16 % na 8,35 mld. USD, neboli 1,91 USD na akcii, což je sice v souladu s očekáváním, jedná se ale o nejprudší pokles za poslední čtyři roky. Důvody jsou obdobné jako u konkurence. Především jde o pokles objemu produkce (primárně u zemního plynu) a stagnující koncové ceny. Tržby klesly o 3 % na 111 mld. USD. K těžbě se s nepříliš přesvědčivými výsledky přidává i rafinace, zisk divize klesl meziročně o 48 %.

Na závěr z jiného soudku, čínské Lenovo koupí od Googlu Motorolu za 2,9 mld. USD v hotovosti a akciích. Google si nicméně podrží většinu patentového portfolia, Lenovo si bude patenty licencovat. Akcie Lenova reagovaly 8procentním propadem. Akcie Googlu, jenž v roce 2012 zaplatil za Motorolu 12,4 mld. USD, si připisují 3 %.

Očekávaná data následujícího dne:
CET Událost Předchozí Odhad
9:00 Maďarsko: Obchodní bilance (listopad) 803,5M n/a
11:00 Eurozóna: Index spotřebitelských cen - (r-r) n/a 0,9%
11:00 Eurozóna: Míra nezaměstnanosti, prosinec 12,1 12,1
14:30 USA: Osobní výdaje, prosinec 0,5 % 0,2 %
15:45 USA: Chicagský PMI 60,8 59,0
15:55 USA: Index spotř. důvěry Michiganské uni. 80,4 81,0
Očekávané firemní události:
  Společnost Výsledky za Očekávané EPS
8:00 Electrolux FY13 8,313 SEK
B/MKT Tyco International 1Q14 0,450 USD
BBVA FY13 0,379 EUR
  BT Group 3Q14 0,066 GBP
B/MKT Simon Property Group 4Q13 2,431 USD
B/MKT National Oilwell Varco 4Q13 1,390 USD
B/MKT MasterCard 4Q13 0,558 USD
B/MKT LyondellBasell Industries 4Q13 1,403 USD
B/MKT AbbVie 4Q13 0,823 USD
12:00 Mattel 4Q13 1,199 USD
13:00 Consol Energy 4Q13 0,068 USD
  Chevron 4Q13 2,568 USD

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m