Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Erste pro HN: Region potřebuje k obnovení důvěry alespoň 4% růst

Šéf Erste pro HN: Region potřebuje k obnovení důvěry alespoň 4% růst

31.01.2014 10:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst ekonomik ve středoevropském regionu bude trochu lepší, než v uplynulých letech, ale stále to nestačí k plnému obnovení důvěry v ekonomiku a obnově investic firem. Potřebujeme se dostat minimálně na 4 procenta, uvedl šéf bankovní skupiny Erste Andreas Treichl v rozhovoru pro HN.

Treichl uvedl, že bankám v CEE regionu nechybí likvidita, ale rostou požadavky regulátorů na ni i kapitál a to v situaci, kdy je perspektiva průmyslu stále nejasná. „Náklady na financování nových investic rostou a to zpětně omezuje růst,“ uvedl Treichl pro list. K tomu Treichl přičetl náklady na platby bankovní daně, které dle něj dosahují téměř 300 milionů eur ročně. To pro banku dle Treichla znamená, že nemůže půjčit 4 miliardy eur ročně, které by bez této platby půjčit mohla.

Treichl v rozhovoru vyzdvihl přísnost regulátora, směrem k ochraně bankovního systému. „Hodně se omezilo přeshraniční půjčování či investování. Jdu třeba do ČNB a ptám se, jestli mohu investovat prostředky České spořitelny do Norska. Ne, je to riskantní, říkají. Volám, jestli je mohu investovat do dluhopisů Německa nebo Rakouska. Ne, je tam kurzové riziko. … A zároveň mi v Rakousku, kde sídlí Erste, říkají: není velké riziko, že máte tolik peněz v českých dluhopisech, a co s tím uděláte. Nemyslím tím, že by ČNB byla nějakou výjimkou. Je to tvrdý regulátor, stará se, aby bankovní systém v České republice byl bezpečný a dělá svoji práci dobře. Pro nás je to ale samozřejmě občas nepříjemné,“ řekl Treichl pro HN.

Extrémně nízké úroky z vkladů v celé Evropě Treichl připsal nákladům restrukturalizace jižní Evropy. Kdyby tato pomoc nebyla, netlačila by úroky ve zbytku Evropy dolů. Podle Treichla je velkým problémem evropských bank, že postavily svůj bankovní systém na sbližování evropských ekonomik, jenže po krizi každý stát svůj systém „ohradil“ a tok kapitálu a hotovosti mezi zeměmi obnoví až v tom země, včetně ČR a ČNB, uvidí výhodu. „Nemohu Vám říci, kdy se to změní. Musíme čekat na obnovení důvěry v evropskou ekonomiku,“ uvedl Treichl pro HN.

K bankovní regulaci Treichl řekl, že jako podmínku fungování vidí vytvoření celého projektu najednou a vyslovil přání, aby k zátěžovým testům bank došlo až ve chvíli, kdy bude jasné fungování evropského systému pro řešení potíží bank. „Prověrka bank bude mít pozitivní efekt jen tehdy, když si investoři budou jisti, že systém bankovní unie bude nakonec plně funkční nebo že bude brzy dokončen. V opačném případě, kdy se zjistí, že evropské banky nebudou míst dostatek kapitálu, budou jejich aktiva či akcie – nebo oboje – k mání za velmi nízkou cenu. Nekoupí je ovšem nikdo z Evropy, ale například čínské nebo jiné investiční fondy. Evropský bankovní systém pak už nebude evropský,“ řekl Treichl pro HN.

(Zdroj: HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data