Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skanska se propadla do ztráty, manažeři falšovali účetnictví

Skanska se propadla do ztráty, manažeři falšovali účetnictví

10.02.2014 12:22, aktualizováno: 10.2. 17:44
Autor: ČTK

Aktualizováno

Stavební společnost Skanska se loni kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun. Společnost dnes zároveň oznámila, že hospodářský výsledek ovlivnilo také to, že manažeři jedné z divizí údajně účetně zkreslovali výsledky. 

"Hospodářský výsledek ovlivnila situace v jedné z divizí, kde namísto efektivních manažerských rozhodnutí došlo k účetnímu zkreslování výsledků. Po odhalení této skutečnosti byli odpovědní zaměstnanci okamžitě propuštěni a byla nastavena systémová opatření, která takovéto jednání v budoucnu eliminují," uvedla mluvčí Skansky Lucie Laňková. Bližší podrobnosti firma nechce sdělovat. Podle informací ČTK se policie případem zatím nezabývá. 

Skansce loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun. Kromě toho skupina odepsala vybrané položky aktiv, aby se přiblížila k jejich současné tržní hodnotě. 

"Naše strategie je udržení ekonomicky zdravé a stabilní firmy. Po dohodě s mateřskou společností jsme se rozhodli v rámci restrukturalizačních opatření provést významné odpisy některých aktiv," poznamenal bez dalších podrobností předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok. 

Špatnou situaci českého stavebnictví ilustruje pokles počtu zaměstnanců stavební části skupiny. Loni se snížil na 4323 z předloňských 4667. 

Letos chce Skanska pokračovat v dalším snižování přímých nákladů na stavbách, zejména zvyšováním produktivity, efektivním využíváním vlastních kapacit a interních synergií. Velký důraz bude klást i na řízení rizik a rozšiřování regionální působnosti v rámci České republiky a Slovenska. 

Dařilo se naopak developerské společnosti Skanska Reality, která loni v ČR prodala 315 nových bytů. To je meziroční nárůst o 38 procent. Na pražský trh loni dodala 431 nových bytů ve čtyřech lokalitách. Ohlásila také dvě nové akvizice. V únoru podepsala kupní smlouvu na projekt v Praze 3 se zhruba sty novými byty. V červnu pak zveřejnila koupi projektu "U Hranic" se 140 novými byty v Praze 10-Strašnicích. 

"Výsledky roku 2013 byly velmi dobré a odpovídaly naší strategii. Skanska Reality má na trhu a ve skupině Skanska silnou pozici. V roce 2014 budeme dále pokračovat v růstu a investovat do nových pozemků, na kterých pak budeme v budoucnu stavět," poznamenal výkonný ředitel Skanska Reality Mikael Matts. 

Dobře si vedla i Skanska Property Czech Republic, která se zaměřuje na development komerčních nemovitostí. Loni zahájila spekulativní výstavbu dvou projektů. Projekt Riverview, který se nachází v Praze 5 na Smíchově, byl zahájen v květnu 2013 a jeho dokončení je naplánováno na prosinec 2014. Projekt Corso Court, situovaný v Praze 8-Karlíně, byl zahájen v listopadu 2013 a bude dokončen v červenci 2015. 

Skanska Property CR nyní na pražském trhu s kancelářskými budovami developersky připravuje 24.000 metrů čtverečních ploch. "Usilujeme o to, abychom měli neustále v zásobě projekty s prémiovými lokalitami kancelářských prostor, jako je Praha 4, Praha 5 a Praha 8," řekla výkonná ředitelka společnosti Skanska Property Czech Republic Marie Passburg. 

Skanska, která patří k největším stavebním a developerským společnostem v ČR a na Slovensku, se zabývá hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na výstavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku.

Celé skupině se v uplynulém roce v porovnání s některými výsledky v ČR vedlo lépe. Provozní zisk jí stoupl o 12 procent na 5,1 miliardy švédských korun (15,9 miliardy Kč). Po očištění o vliv směnných kurzů se meziročně zvýšil ještě více, a to o 15 procent. 

Skupina v páteční zprávě uvedla, že vyhlídky na jejích trzích a segmentech nejsou jednoznačné, celkově se ale pomalu zlepšují. Generální ředitel koncernu Johan Karlström zároveň ve zprávě poznamenal, že stavební činnost v ČR a v SR v posledních několika letech zaostávala. Objem stavebního trhu se v obou zemích snižuje čtyři roky za sebou a situace je zde celkově velmi složitá.


Váš názor
  • A proč...
    10.02.2014 14:55

    A proč to nechali účtovat manažera??? Vždyť jim muselo být jasné, že manažer nerozezná jablka od hrušek... Natož náklady a výnosy...:-)))) Ale je fajn, že šetří, propustili 20 účetních, aby manažer měl práci...:-))))
    Petra
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů