Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vedomosti: Poslední bitva odcházející éry se odehrává na Ukrajině

Vedomosti: Poslední bitva odcházející éry se odehrává na Ukrajině

07.03.2014 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Nesmyslný a bezvýsledný boj o Ukrajinu, který svádí Rusko a Západ už dvě desetiletí, vstoupil do nejničivější fáze. Jestli se situace začne ubírat podle nejhoršího scénáře, s opravdovým krveprolitím a odchodem akceschopné ústřední vlády ze scény, nebude o něčím vítězství ani řeči, napsal ruský list Vedomosti.

Rusko, Evropská unie a USA v posledních měsících v ukrajinské hře neustále zvyšovaly své sázky. Teď hrozí, že se ocitnou na pokraji ostré politické krize, která nadlouho otráví jejich vztahy.

Situace okolo Ukrajiny je nesmyslná, protože je v rozporu s globálními politickými zájmy všech velkých hráčů. Jejich kroky vedou iracionální obavy a stereotypy z již minulé éry velké evropské politiky 17. až 20. století. To byla doba, kdy se o osudech světa rozhodovalo na bitevních polích Evropy jako centru světové ekonomiky, vědy, techniky a kultury. Hegemonie v Evropě znamenala světovou hegemonii.

Rusko bylo obrovskou, ale chudou agrární a surovinovou říší, bojující o vliv na bohatší země Západu, o přístup k moři, o úrodná území na jihu a západě. Občas se blížilo k roli evropského hegemona, většinu času ale bojovala s pokusy o hegemonii jiných států. Mnohé z ruské imperiální politiky podědil Sovětský svaz. Evropa byla hlavní scénou studené války.

To vše je minulost. O osudu světa se už nebude rozhodovat v Evropě, ale v Asii. USA otevřeně vyhlásily, že přenášejí do Asie těžiště své vojenské infrastruktury. Rusko bez veřejných prohlášení dělá totéž. Evropa se mění ve strategickou periferii.

Hlubokomyslná prohlášení o osudovosti ukrajinské role pro budoucnost Ruska a východní Evropy popisují mizející realitu, a to platí i o výroku Zbigniewa Brzezinského: "Bez Ukrajiny přestává být Rusko impériem, ale se zaprodanou, a tím pádem podřízenou Ukrajinou, se Rusko stává impériem automaticky."

Budoucnost Ruska je předurčena jeho polohou a demografií. Rusko bylo, je a v dohledné budoucnosti bude především vývozcem surovin. Růst poptávky po surovinách se odehrává tam, kde se odehrává i růst průmyslové výroby. A to není v Evropě, ale v Asii.

Evropská unie nepochybně ještě dlouho bude největším hospodářským partnerem Ruska, ale tato role se bude postupně snižovat. Ještě nedávno největším obchodním partnerem Ruska bylo Německo, nyní ho však zdaleka předstihla Čína. Těžiště ruské ekonomiky se bude přemisťovat na východ. Ačkoliv je to těžko uvěřitelné, dříve či později se ekonomicky aktivní část populace bude znovu stěhovat za Ural. Nápad přemístit hlavní město na Sibiř se přijímal jako naprostá utopie, ale postupně tato myšlenka přestává být něčím mimořádným a už se najdou politici, kteří ji veřejně podporují.

Mimo kontext velké evropské politiky, která odchází do minulosti, přestává být Ukrajina hlavní cenou. Stává se prostě nefungujícím státem, potácejícím se na hraně bankrotu, bez jakékoliv mezinárodní autority, s neakceschopným státním aparátem, se zničenou ekonomikou, rozdělenou populací a omezenými zdroji.

Současně boj o Ukrajinu je jedním z hlavních jablek sváru mezi Ruskem a USA. Ovzduší nedůvěry brání součinnosti Ruska nejen s Washingtonem, ale i s celým systémem asijských aliancí vedených USA, jejichž členy jsou i některé z největších světových ekonomik.

Samozřejmě, Rusko má řadu hospodářských, vojenských a politických zájmů na Ukrajině, které bude bránit za jakoukoliv cenu. Ale sotva jde o plány na rozdělení, anexi či podřízení si Ukrajiny. Tak pochybný podnik by nepřinesl žádné zjevné výhody, ale vytvořil by spoustu neřešitelných potíží. Ani EU a USA, válčící s přízrakem obrody ruského impéria, nejsou připraveny převzít za Ukrajinu odpovědnost.

Ani jedna ze stran nemůže vyhrát. Zájmy každé jsou omezené a v mnohém končí nepřípustností dominance protivníka. Boj je neperspektivní a destruktivní pro všechny.

Pro obě strany je obtížné přiznat, že ukrajinská otázka je věcí minulosti. Ale dříve či později se uzná, že zájmy všech hráčů na Ukrajině jsou omezené a ve skutečnosti si neodporují. O budoucnosti se rozhoduje jinde. Ukrajinu je záhodno ponechat samu sobě.


Váš názor
  •  
    07.03.2014 11:48

    Pěkně napsaný, docela by mě zajímalo, který z vás je autorem,(kou).
    •  
      07.03.2014 11:59

      Taky si myslím. Hezké věty: Ani jedna ze stran nemůže vyhrát a O budoucnosti se rozhoduje jinde. Po olympiádě v Soči a všech těch přípravách, tak nechápu Rusko, jak se může v očích investorů a Západu takto znevěrohodnit.
      Kapi
      •  
        07.03.2014 12:32

        Možná jsem autora nepochpil správně , ale souhlasím, že západ je na periferii zájmu Ruska. Sice zatím důležitou periferii, ale čím dál bezvýznamější. Díl na této situaci májí i struktůry v Bruselu, kteří řeší zakřivenost banánů, emise, nebo žárovky , místo toho aby se starali o konkurenceschopnost Evropy a udržení jejího světového postavení.
        Homo
        • Bitva se neodrehrává na Ukrajině, ale v Rusku
          07.03.2014 20:56

          Rusko je kolos jehož ekonomika stojí na hliněných nohou. Přežívá jen z prodeje surovin, o jakékoliv jeho zastaralé výrobky nikdo nemá zájem. Diktátorské choutky Putina však spějí ke svému konci. I v Rusku mladí lidé touží po svobodě a demokracii a bude stačit málo let, kdy Putinská diktatura bude u svého konce a bude na periferii zájmů a to nejen Evropy. V té době Ukrajina bude již demokratickou a ekonomicky se rozvíjející zemí, ať již s Krymem a nebo bez něj. A Rusko bude muset začít s ekonomikou od počátku a snad konečně začnou žít lidé v této zemi také ve svobodě a demokracii.
          Budín
    •  
      07.03.2014 11:54

      otázku beru zpět...VEDOMOSTI
      ppeettrr
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m