Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký producent elektřiny z ob. zdrojů ELTEH Anemos - první emise od roku 2009 - smíšené pocity

Řecký producent elektřiny z ob. zdrojů ELTEH Anemos - první emise od roku 2009 - smíšené pocity

14.07.2014 13:25
Autor: ČTK

První vstup řecké firmy na burzu od začátku dluhové krize v roce 2009 dopadl smíšeně. Řecký producent elektřiny z obnovitelných zdrojů ELTEH Anemos prodal všechny akcie, které se rozhodl nabídnout, avšak za cenu na dolním konci stanoveného rozpětí, uvedla agentura Reuters.

Řecké akcie zažily prudký propad kvůli utahovaní opasků předepsaném věřiteli Řecka, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, výměnou za záchranné úvěry v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč), které zachránily zemi před bankrotem. Nálada na trhu se však letos zlepšuje, protože se čeká, že se zemi podaří vymanit z šest let trvající recese. V dubnu se Atény s úspěchem po čtyřech letech vrátily na dluhopisové trhy.

Firma nabídla investorům 20,67 milionu akcií a poptávka překonala nabídku. Zhruba polovinu zájemců o nákup akcií tvořili institucionální investoři. Cena však byla stanovena na dolním konci rozpětí 1,7 až 1,97 eura. Firma tak z nabídky získala 35,1 milionu eur. Nabídka se však uskutečnila v době, kdy se evropské akciové trhy propadly v reakci na zprávy o problémech portugalské banky BES. S novými akciemi se má oficiálně začít obchodovat na burze 22. července.

"Jsme spokojeni, protože se nám podařilo dokončit navýšení kapitálu v nepříznivých podmínkách," uvedl provozní ředitel firmy Theodoros Sietis a upozornil na nedůvěru investorů na trhu kvůli problémům v Portugalsku. "Je to hlasování o důvěře ve společnost."

Podle některých analytiků primární nabídka zaostala za očekáváním, také oni však upozorňují na situaci na trhu. "Výsledky byly uspokojující, protože primární nabídka se shodovala se silným prodejním tlakem na evropské akcie v minulém týdnu kvůli problémům v Portugalsku," uvedl analytik Merit Securities Nikos Kafkas.

Firma Anemos je divizí největší řecké stavební firmy Ellaktor. Patří mezi středně velké výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Provozuje v Řecku 12 větrných parků, solární elektrárnu a vodní elektrárnu. Celková instalovaná kapacita firmy činí 170 megawattů. Zisk z prodeje akcií chce firma použít na investice do nových větrných parků, které mají zvýšit kapacitu výroby firmy do roku 2015 o 94 megawattů.

Energie z obnovitelných zdrojů je jedním z mála průmyslových odvětví v Řecku, které pokračuje v expanzi i v době recese. Je to díky štědrým státním podporám.

Hlavní index aténské akciové burzy od června 2012 vzrostl o více než 100 procent. Stále je však zhruba 58 procent pod svým rekordem z října 2009.

Primární nabídka akcií v Aténách se naposledy uskutečnila v červenci 2009. Na burzu tehdy vstoupila firma MIG Real Estate.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data