Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s Jakubem Hamplem z O2 CR - od 11:00 live

Online rozhovor s Jakubem Hamplem z O2 CR - od 11:00 live

22.04.2015 8:00
Autor: Redakce

Valná hromada naplánovaná na 28. dubna rozhodne o výplatě a výši dividendy. Představenstvo letos navrhuje vyplatit akcionářům 13 korun před zdaněním na každou akcii. Dalším z důležitých bodů valné hromady je rozdělení společnosti. Odštěpením vznikne nová společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), kterou povede odlišný management, bude na O2 zcela nezávislá a její hlavní podnikatelskou činností bude poskytování velkoobchodních telekomunikačních a datových služeb. Za tímto účelem na ni přejde majetek související s telekomunikační infrastrukturou, včetně datových center.


V online rozhovoru s Jakubem Hamplem s manažerem O2 CR pro vztahy s investory si můžete všechny otázky vyjasnit ještě před valnou hromadou – již od 11:00 níže pod tímto článkem.

Akcionáři společnosti O2 CR si v posledních letech prošli hned několika velkými událostmi. Nejprve španělská Telefónica prodala svůj více jak 65 % podíl ve své české divizi investiční skupině PPF, která tak získala majoritu v největším operátorovi v zemi. Následně dostali minoritní akcionáři dvojici nabídek na odkup jejich akcií ze strany PPF, ve kterých většinový vlastník získal 7,15 % dalšího podílu ve firmě. PPF dále nakupovala akcie na trhu, až se zdálo, že bude mít sílu (rozuměj 90 % akcií v držbě) na tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. To se ovšem nestalo. Jsme ovšem svědkem jiných událostí, které mohou upoutat pozornost investorů.

 

Hlavním a nosným tématem celé diskuze tentokrát ovšem bude poměrně sledovaná korporátní událost, kdy se společnost O2 CR bude dělit. Do nově vzniklé entity Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (dále jen Cetin) bude vyčleněna infrastruktura pro provozování mobilních sítí. Akcie nově vzniklé společnosti nebudou veřejně obchodovatelné na regulovaných trzích. Investoři jsou tak postaveni před těžkou volbu.

Nejen to bude tématem online rozhovoru na Patria.cz, společnost O2 CR minulý týden oznámila, že očekává výsledky za 1Q15 nad úrovní očekávání analytických týmů napříč trhem. Na vše, co akcionáře před valnou hromadou zajímá, bude odpovídat Jakub Hampl, manažer O2 pro vztahy s investory. Jaký smysl má vůbec štěpení společnosti pro akcionáře? Jak vidí dividendu do dalších let? Zajímá vás něco z výsledků za minulý rok? Nebo vás obecně zajímá budoucnost mobilních operátorů v rychle se měnícím světě, kde začínají být ohrožování technologickými firmami?

Jakub Hampl je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Svoji kariéru začal v poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers v oddělení Transakční služby. Ve společnosti O2 Czech Republic (dříve ČESKÝ TELECOM) vede oddělení Vztahy k investorům, do kterého nastoupil v roce 2003.

Jak vložit otázku ?

Otázky můžete přidávat již teď a to do diskuze pod článkem, následně budou všechny vaše otázky zodpovězeny během samotného online rozhovoru, který začne v 11:00.




Váš názor
  • Plná moc pro VH
    22.04.2015 12:09

    Vážený pane Hample, prosím o radu se správným vyplněním plné moci. V CDCP mám uvedeno ještě původní trvalé bydliště, které budete mít zřejmě v podkladech na VH. Já na plnou moc ale uvedu aktuální trv. bydliště. Na plné moci se uvádí rovněž RČ a datum narození. Předpokládám, že jejich uvedním je vše vyřešeno a nenastane žádná komplikace. Prosím ujistěte mě, že takto to bude v pořádku. Díky.
    plná moc
  • Odkup akcií CETIN
    22.04.2015 11:55

    Dobrý den, pane Hample, rád bych se zeptal na odkup akcií CETIN. Vznik nároku na odkup hlasováním akcionáře na VH proti návrhu je jasný. V červnu pak má být rozdělení zapsáno do obchodního rejstříku a také má být učiněna nabídka odkupu akcií CETIN. Jaké datum bude rozhodným dnem odkupu (tím pádem určujícím i pro jaký počet původních akcií nabídka odkupu platí)? Je to den zápisu rozdělení do obch. rejstříku? Nebo jiné datum? Nebo bude rozhodující stav při nadcházející VH? Od VH do zápisu rozdělení a nabídky odkupu se bude počet držených akcií konkrétními akcionáři samozřejmě měnit. Díky za odpověď.
    M
  •  
    22.04.2015 11:36

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč jste umožnili korespondenční hlasování na chystané valné hromadě? Souvisí s tím hlasování o rozdělení firmy? Děkuji za odpověď.
    (nezadáno)
  •  
    22.04.2015 11:25

    Zdravim, rad bych se zeptal na tu diskutovanou pujcku pro PPF. Nepripada Vam to nefer, ja jsem take vlozil do O2 penize a asi je nedostanu zpet formou pujcky, ktera puvodne mela byt dokonce bezurocna. Anebo plati rovny pristup k akcionarum a O2 pujci za stejnych podminek i nam??
    bublicek
  • konsolidace
    22.04.2015 11:06

    Dobrý den, pane Hample, jak vnímáte sdílení sítí s T-Mobile, jaký tam vidíte potenciál?V Evropě se mluvi o konsolidaci sektoru, v ČR nakonec zůstaly 3 operátory. Jak to vidíte s případnou konsolidaci na domácím trhu (mobilní, fixní)? Děkuji za odpověď.
    toto
  • Akcionáři prosím dovolil jsem si 3 otázky/předem děkuji za odpověď
    22.04.2015 10:46

    Vážený pane Hample, Myslíte si prosím, že Vaše (O2) vztahy s malymi investory (do 150 000 ks akcií) nejsou dobré a trpí nedostatkem informací? Vlastnil jsem akcie již za rozkopávače dveří pana Berdára a držel je do nedávna. Platil jsem za telekomunikační služby cca 250 000 Kč/rok a neprodal jsem PPF při jejich první nabídce (moje hloupost). Cenu služeb jsem neřešil, protože jsem měl dividendu a byl spokojený akcionář. Nyní jsem prodal a od první nabídky na odkup jsem snížil ceny telekomunikačních služeb na 68 000 za rok. Nejsou vlastně spokojení akcionáři nejlepší prodejci Vašich služeb? Na svém Linkedin profilu uvádíte, že jste z O2 odešel a pak se vrátil - píšete také, že spravujete "blue chip" akcie. Nechtěl byste to prosím komentovat? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den a slušné otázky! MF
    Maxipes Fík
  •  
    22.04.2015 10:39

    Dobrý den, vyplacení dividendy bylo překvapivé, proč jste se tak rozhodli? Děkuji za odpověď
    (nezadáno)
  •  
    22.04.2015 10:35

    Dobrý den, v nedávném znaleckém posudku byla cena společnosti Cetin odhadnuta na 150 Kč. Existuje možnost, že by cena byla nižší?
    Johny
  •  
    22.04.2015 10:32

    Dobrý den, jaká bude, podle Vás, cena rozdělené O2 na pražské burze?
    bob
  • Manipulace trhem?
    22.04.2015 10:20

    Minulý týden jste zveřejnili tiskovou zprávu, v níž jste konstatovali, že po prostudování odhadů analytiků je možno prohlásit, že výsledky za Q1/2015 tyto odhady přesáhnou. Nelze tuto informaci - navíc zveřejněnou v exponované době ve vztahu ke klíčovému hlasování na VH - brát za manipulaci trhem? Děkuji.
    LFrog
  •  
    22.04.2015 9:48

    Co vás přimělo k rozdělení? V zahraničí se podobných případů mnoho nenajde. Nebojíte se, že rozdělením pomůžete konkurenci?
    yanca
  •  
    22.04.2015 9:47

    Jste v kontaktu ČTÚ ohledně dopadu rozdělení na regulaci telekomunikačních služeb?
    yanca
  • drzeni akcii
    22.04.2015 9:37

    Dobry den pane Hample, jsem "dividendovy" akcionar, akcie O2 jsem kupovala před rokem s umyslem nechat si je dlouhodobe, tj min 10 let. Rada bych se zeptala na Vas názor... mam se stale drzet původního zameru a nebo je cas je radeji prodat ? Dekuj i předem za odpoved
    Daniela
  •  
    22.04.2015 9:30

    Jak zpětně hodnotíte výsledky O2 za loňský rok? Lze je v něčem považovat za zlomové, nebo jde spíše o pokračování trendů z minulých let?
    David
  •  
    22.04.2015 8:59

    Dobrý den pane Hample, bude O2 CR vyplácet dividendy i po rozdělení společnosti? Děkuji.
    TomTom
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m