Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian: Square ukazuje, jak (ne)dělat IPO

El-Erian: Square ukazuje, jak (ne)dělat IPO

04.12.2015 11:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie společnosti Square posílily první obchodní den po jejich IPO o celých 45 %. Připomnělo mi to časy, když jsem spravoval investiční portfolia a uvedení nových cenných papírů na trh bylo vždy předmětem intenzivních debat mezi investičními bankéři. Toto uvedení sebou totiž vždy nese řadu výzev. Je rovněž těžké skloubit zájmy hlavních hráčů, kteří se na procesu podílejí. Zmíněné IPO mimo jiné ukazuje, že firmy musí o emisi akcií přemýšlet kreativně. Příkladem jim může být Google a jeho neortodoxní prodej akcií v roce 2004.

Společnost Square na svých internetových stránkách říká, že jejím cílem je „postarat se o podnikání zákazníků kdekoliv na světě“. Používá vhodné technologie, které jí umožňují získávat řadu nových zákazníků mezi malými a středně velkými společnostmi. Na tuto společnost a její služby jsem dokonce narazil na farmářských trzích a amatérských divadelních představeních. IPO společnosti bylo široce očekáváno kvůli jejímu růstu a potenciálu. Velkou pozornost mu věnovala i řada mladých firem a jejich investorů, protože trh IPO v této oblasti v poslední době znatelně ochladl.

IPO společnosti Square nebylo jednoduchým procesem, protože podmínky na trhu se měnily hodně rychle. Často se tak měnily odhady úpisové ceny, která byla nakonec nastavena na 9 dolarů za akcii. Bylo to znatelně pod předchozími indikacemi, které se pohybovaly mezi 11 – 13 dolary za akcii. Ihned po začátku obchodování došlo k prudkému růstu ceny až o 70 %. Na konci dne pak akcie uzavřela na 13,07 dolaru, což představuje ono 45% posílení. Interpretace těchto cenových pohybů pak hodně závisí na tom, koho se zeptáte.

Insideři ze samotné firmy jsou sice rádi, že IPO proběhlo úspěšně, ale zároveň mohou být zklamáni z toho, kolik peněz nechali na stole. Že to byla velká částka, podle nich ukazuje právě to, jak moc cena akcie během obchodování posílila. U bankéřů bude záležet zejména na tom, v jaké pozici se nacházeli, když začalo obchodování, a koho upřednostnili během procesu alokace. Investoři jsou velmi spokojení, a to včetně krátkodobých obchodníků, kteří si přišli k velkým ziskům. Ti totiž prodali akcie, které jim byly alokovány, za výrazně vyšší ceny.

Z mých vlastních zkušeností dlouhodobého investora je při emisích nových cenných papírů důležité, aby byly naplněny zejména následující podmínky: Nová emise musí být podpořena ze strany dlouhodobých institucionálních investorů, kteří jsou dobře seznámeni s fundamentem společnosti a odvětví, ve kterém podniká. Tito investoři by navíc měli být připraveni časem navýšit své investice do společnosti.

Za druhé, zbytku alokace by měli dominovat diverzifikovaní investoři, kteří mají také relativně dlouhý investiční horizont. To znamená, že by měli být připraveni držet akcie déle než jen pár dní či týdnů. Za třetí, nová emise by se měla obchodovat mírně nad úpisovou cenou. Mělo by dojít ke konsolidaci zisků bez toho, aby cena procházela vysokou volatilitou, která k titulu láká krátkodobé hráče. Ty totiž zajímá právě jen volatilita, na které se snaží vydělat.

Management firmy může hrát při dosažení popsaných cílů významnou roli, a to zejména v případě, že je ochoten významně promlouvat do ocenění IPO a jeho podmínek. Jak ukázal Google před jedenácti lety, neortodoxní způsob ocenění akcií může velmi zvýšit pravděpodobnost úspěchu celého procesu a jeho férovost. Google se totiž přiklonil k holandské aukci, která umožňovala institucionálním i drobným investorům podávat cenové nabídky přes internet. Emise pak byla oceněna podle nejvyšší nabídky, která zajistila prodej zamýšleného počtu akcií.

Během IPO se střetává řada protichůdných zájmů a tento střet může celý proces významně ztížit. Konstruktivní postoj společností a dlouhodobých investorů mu naopak může velmi pomoci. V konečném důsledku by přispěl i k lepšímu fungování trhů jako celku.

Autorem je Mohamed A. El-Erian.

Zdroj: Bloomberg

 


Čtěte více:

Průzkum ISM: Americký sektor služeb ztrácí tempo
03.12.2015 16:15
Institut ISM v úterý zveřejnil výsledky průzkumu mezi nákupními manaže...
Pivovary Lobkowicz - veřejná nabídka převzetí akcií
04.12.2015 8:25
Dnešního dne byl uveřejněn nabídkový dokument pro povinnou nabídku pře...
Slovenská ekonomika ve 3Q udržela růst 0,9 %
04.12.2015 9:25
Slovenská ekonomika ve třetím letošním čtvrtletí po očištění o sezonní...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m