Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš a Faltýnek by měli být podle výboru vydáni k stíhání

Babiš a Faltýnek by měli být podle výboru vydáni k stíhání

16.01.2018 15:47
Autor: ČTK

Sněmovní imunitní výbor doporučil plénu Sněmovny, aby vydalo premiéra Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Po jednání výboru to potvrdili jeho členové. Kdy se bude policejní žádostí o jejich vydání zabývat dolní komora jako celek, zatím není jasné. Poslanecký klub hnutí ANO bude hlasovat proti jejich vydání. Novinářům to řekla členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO). Faltýnek navrhuje, aby se o vydání obou politiků ANO hlasovalo příští týden v úterý.

Výbor je 19členný, 11 hlasů v něm dohromady mají zástupci ODS, Pirátů, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Za ANO je ve výboru osm členů.

Pro vydání lídrů tohoto hnutí Babiše a Faltýnka hlasovalo 11 členů mandátového a imunitního výboru, řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Všech osm členů za ANO se hlasování zdrželo, řekla místopředsedkyně výboru Taťána Malá. Nedovede si představit, že by pro vydání obou lídrů hlasovala na plénu. O dalším postupu bude klub ANO jednat.

"Jednání bylo složité, musely se zvážit všechny okolnosti," řekl Grospič. "Jsme si vědomi toho, že v trestním spisu i ve výpovědích, které jsme měli možnost slyšet jsou věci, které možná navozují řadu otázek, ale zároveň si uvědomujeme, že výbor není orgánem činný v trestním řízení. Nerozhodujeme o vině a trestu," řekl.

Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila, že výbor přijal nějaké rozhodnutí. "Na obsahu zpravodajské zprávy jsme se shodli všichni. Myslím si, že to je důležité z hlediska spravedlivého posouzení věci a procesu vydání obou poslanců," řekla Valachová. Dodala, že vliv na jednání výboru mělo to, že Babiš s Faltýnkem sami požádali o své vydání. "Pro mě to bylo podstatné," uvedla. Vliv Babišova postoje přiznali i další členové výboru.

Poslanci hnutí SPD, kteří původně chtěli, aby na dnešním jednání výbor vyslechl bývalého detektiva Jiřího Komárka, nakonec hlasovali ve výboru pro vydání Babiše a Faltýnka. Podobný postup bude doporučovat členům klubu člen výboru Radek Rozvoral (SPD). Nějaké náznaky, že by kauza mohla být zpolitizovaná, Rozvoral nicméně stále cítí. "Vzhledem k tomu, že nejsme orgány činnými v trestním stíhání, o tom musí rozhodnout soud," uvedl Rozvoral s odkazem na diskusi kolem Komárka či na načasování kauzy. "Myslíme si, že by to zpolitizované mohlo být, ale nemáme pro to žádné důkazy," doplnil. Komárka ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti, takže dnes nevypovídal.

Babiše a Faltýnka policie obvinila už před volbami pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškození finančních zájmů EU. Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili, a říkají, že jde o politickou kauzu. Uvedli ale, že dolní komoru požádají o to, aby je ke stíhání vydala.

Některé kluby chtějí, aby Sněmovna rozhodla o policejní žádosti ještě před pokračováním jednání o vyslovení důvěry Babišově menšinové jednobarevné vládě. Pravděpodobnější je však varianta, že dolní komora projedná žádost policie o Babišovo a Faltýnkovo vydání k stíhání až za týden. Například Valachová si stejně jako Babiš myslí, že hlasování o vydání nemá s důvěrou menšinové vládě souvislost.

Policie v případu stíhá i dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát, a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu. Komárek podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes zmínil u soudu údajné propojení vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníkem kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga Davidem Michalem. Podle vyjádření Malé z minulého týdne mluvil Komárek o vztahu vyšetřovatele s mafií.


Čtěte více:

Sobotkův kabinet podal demisi. Prezident za týden jmenuje Babiše premiérem
29.11.2017 15:00
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky podle očekávání podala demisi a ještě...
Nový premiér Babiš: Budu chtít včasné přijetí rozpočtu
06.12.2017 14:14
Nový premiér Andrej Babiš řekl, že se pokusí urychlit proces schvalová...
Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
13.12.2017 14:32
Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval jednobarevnou vl...
Zeman otočil, Babiše prý opět jmenuje, až bude mít 101 hlasů
10.01.2018 14:01
Prezident Miloš Zeman by pověřil premiéra Andreje Babiše sestavením vl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y