Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Chaos v Británii, aneb brexit opět na scéně

Rozbřesk: Chaos v Británii, aneb brexit opět na scéně

10.07.2018 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jen co dozněly výstřely na frontě globální obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, se o pozornost znovu hlásí britské ostrovy. Nejedná se přitom o úspěch anglických fotbalistů na mistrovství světa v Rusku, ale o rodící se vládní krizi v království. Tu rozpoutala rezignace dvou klíčových postav kabinetu premiérky Mayové - ministra pro brexit Davida Davise a ministra zahraničí Borise Johnsona - kteří odmítají její návrh tzv. měkké podoby brexitu. 

V pátek, po dvou letech od referenda o vystoupení z EU, představila britská premiérka svou zatím nejkonkrétnější vizi brexitu. Ta otáčí kormidlo dosavadní politiky, neboť počítá s udržením těsnějších vazeb s EU, tedy variantou měkkého brexitu. Mayová tak například navrhuje zachování jednotného trhu pro britské zboží (včetně platnosti unijní legislativy) či zvláštní hybrid společné obchodní politiky s vlastním celním sazebníkem. To je sice pro Brusel i nadále politicky nepřijatelné, na druhou stranu ale dala Mayová najevo ochotu činit ústupky, které nakonec mohou vést k pragmatické dohodě. 

Tento postoj nicméně vyvolává vlnu nevole v euroskeptické části konzervativní strany, která chce tvrdý brexit bez ústupků a překračování tzv. red lines (např. v oblasti migrace). Tento veskrze ideový rozkol vedl k rezignaci Davise, ne tak již Johnsona, který spíše rozehrál hru o vlastní politický osud. Až další dny přitom ukáží, zda bývalý ministr dokáže sehnat podporu k vyvolání hlasování o nedůvěře Mayové. To se nakonec klidně může konat, avšak vnitřní (euroskeptická) opozice v konzervativní straně se zatím nezdá natolik silná, aby byla s to ukončit dva roky trvající vládu premiérky. A to nemluvě o tom, že zastánci tvrdého brexitu vlastně ani nemají plán, jak dosáhnout dohody, a pouze opakují mantru “žádná dohoda je lepší než špatná dohoda”. 

Politická nejistota je každopádně nyní to poslední, co Británie potřebuje. Byť se nenaplnily katastrofické scénáře o prudkém hospodářském propadu, ve světle solidního globálního růstu Británie přece jen zaostává. Vůči EU tak stojí oslabený hráč, který drží v rukou jen málo trumfů. Dohoda by přitom měla být finalizována již na podzim, neboť v březnu 2019 Británie EU opustí. Jakou bude mít nakonec brexit podobu, zůstává nejasné, minimálně vize premiérky Mayové ale naznačuje další možné ústupky a ve finále pokračující úzké vazby. A ty by ocenily nejen trhy, ale nakonec možná i obě (proti)strany. 

TRHY

CZK a dluhopisy

České měně se daří i po svátečních dnech a zdá se, že by mohla rezignovat na testování hranice 26,00 EUR/CZK. Včerejší makrodata umocnila pozitivní sentiment, byť solidní výsledky průmyslové produkce a stavebnictví přece jen spadají do čísel druhé kategorie. Do první kategorie bude naopak zcela jistě patřit zítřejší inflace, ke které se aktuálně upíná pozornost trhu. Zcela v klidu naopak korunu nechává nejnovější dění na britských ostrovech (viz úvodník). 

Zahraniční forex
Zatímco zlotému se díky lepší náladě v rámci emerging markets daří mazat ztráty, tak na eurodolarovém trhu by byl úplný letní klid, nebýt výkyvů způsobených na měnovém páru GBP/USD. Libra totiž proti dolaru prudce oslabila a následně posílila v reakci na rezignaci dvou klíčových ministrů v souvislosti s brexitem.

Dnešní kalendář je pro eurodolar téměř nezajímavý a obsahuje jen druhořadá data jako např. německý index podnikatelské nálady ZEW.

Ropa
Cena ropy Brent lehce stoupá a aktuálně se na světových trzích obchoduje nad 78 USD/barel. Hlavní zprávou dne bylo prodloužení omezení dodávek z kanadského Syncrude (360 tis. barelů denně) až do září, byť částečný provoz by měl být zajištěn již v červenci. Konkrétnější čísla o ztrátách produkce přicházejí rovněž z Libye, která aktuálně těží přibližně 500 tis. barelů denně, polovinu toho, co ještě před pěti měsíci. V důsledku nepokojů navíc přicházejí zprávy, že v této severoafrické zemi klesá produkce doslova každým dnem. 

 

Čtěte více:

Odchody z britské vlády: Po ministru pro brexit končí na zahraničí Johnson
09.07.2018 17:08
Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis v noci na dneše...
Proč evropské akcie odnáší hrozbu obchodních potyček více než ty americké?
09.07.2018 18:11
Analytici Natixisu si všímají toho, že evropské akcie si (opět) vedou ...
Týdenní výhled: Výsledková sezóna v USA je za dveřmi. Z makrodat nás čeká inflace
09.07.2018 14:50
Během víkendu se objevil nejnovější zvrat v sáze „Jak bude ten brexit ...
ECB: Evropskou ekonomiku nejvíce ohrožují obchodní bariéry
10.07.2018 8:25
Největší hrozbu pro evropskou ekonomiku teď představují nové obchodní ...
Prezident Zeman jmenoval novým ministrem spravedlnosti právníka Jana Kněžínka
10.07.2018 8:42
Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval novým ministrem spravedlnosti J...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data